Acum citesti
Test – antifurt BikeFun X-Safe (2016)

Sezonul stă să înceapă şi mulţi dintre noi se întreabă cum îşi vor proteja bicicleta de cei care abia aşteaptă să găsească una neprotejată. Fie că suntem la final de concurs şi stăm la coadă la paste bicicleta fiind nesupravegheată, fie că suntem într-o tură de cicloturism şi am intrat puţin în magazinul sătesc, fie că suntem doar în parc, în oraş şi am întors puţin capul, ne place sau nu bicicleta este întotdeauna în pericol a fi furată. Acesta este motivul pentru care trebuie să avem la noi tot timpul un antifurt şi de preferinţă unul bun.

Din categoria „bun” doreşte să facă parte şi antifurtul testat de noi recent fiind cel mai scump din oferta celor de la BikeFun la preţul de 189 lei. Fiind pliabil lacătul este compact lucru foarte convenabil întrucât ocupă puţin loc într-un rucsac, geantă de curier sau chiar într-un buzunar la pantalon.

IMG_4069

Însă ce mi-a plăcut cel mai mult a fost modul de încuiere şi descuiere. Broasca se descuie şi culisează spre exterior moment în care antifurtul poate fi desfăcut. După care putem imediat să îl încuiem la loc cu cheia, plasăm bicicleta lângă un obiect imobil, introducem la loc capătul antifurtului în lacăt şi tot ce mai trebuie făcut este să apăsăm cu degetul broasca, iar încuierea a fost făcută. Este foarte convenabil şi confortabil în comparaţie cu alte antifurturi care te obligă să le încui într-o poziţie incomodă, mai ales când cheia lacătului este prinsă de un mănunchi mai mare de chei.

IMG_4078

Antifurtul BikeFun X-Seif are o lungime de 70 cm. Asta îl face să fie suficient de uşor, 710 grame măsurate (cu tot cu suport), şi suficient de compact. De asemenea lungimea este suficientă pentru a prinde bicicleta de garduri sau balustrade însă nu şi de stâlpi stradali cu diametru mare. Dacă insişti puţin poţi prinde cadrul bicicletei, dar şi roata faţă sau spate atunci când o legi de o balustradă.

IMG_4102

Când nu este folosit antifurtul poate fi transportat în buzunar sau rucsac, aşa cum am spus mai sus, însă merită să foloseşti suportul inclus care se instalează într-unul din locurile bidoanelor de apă. Dar dacă laşi bicicleta nesupravegheată şi nu foloseşti lacătul, nu trebuie să-l laşi neîncuiat în suport pentru că poate fi foarte uşor furat.

IMG_4092

Părţile metalice ale antifurtului sunt complet protejate cu plastic. În acest fel cadrul bicicletei nu va fi zgâriat indiferent cât de incomodă este poziţia când vei instala lacătul. BikeFun X-Safe este oferit împreună cu 3 chei cu amprentă plus o plăcuţă cu codul cheii. În cazul în care le pierzi pe toate poţi contacta vânzătorul pentru a-ţi furniza un set nou de chei. Cheia cu amprentă este mult mai sigură decât cea clasică. Acest lucru mă face să cred că dacă hoţul alege să forţeze broasca va avea mult de lucru.

IMG_4095

Broasca este închisă cu un capac de plastic care o protejează de ploaie, praf sau noroi. Acest capac cu balama este mult mai convenabil decât un capac din cauciuc tip dop care intră prin forţare şi care, în timp, se uzează şi nu mai stă la fel de bine la locul lui.

IMG_4073

Tot la categoria „sigur” este şi antifurtul în sine. Este fabricat din oţel tratat şi cu mâna liberă sau cu sculele uzuale de zi cu zi este imposibil să fie îndoit, distrus sau desfăcut. Din păcate la Freerider nu am avut posibilităţile unor teste mai ample de rezistenţă, cum ar fi cu flacără, azot lichid sau baros de zeci de kilograme. Însă robusteţea pe care o prezintă acest lacăt ne asigură că va rezista agresiunilor suficient timp.

IMG_4081

De reţinut este faptul că nici un antifurt nu este 100% indestructibil. Acesta poate doar să reziste mai mult sau mai puţin împotriva unui hoţ priceput. Este şi motivul pentru care bicicleta oricum nu trebuie lăsată nesupravegheată mult timp. Practic este uşor să faci un lacăt mai sigur, pur şi simplu îl construieşti mai gros. Însă asta înseamnă să devină mai greu, iar dacă oţelul folosit nu este de calitate degeaba metalul este mai mult cantitativ dacă poate fi uşor tăiat. În cazul de faţă producătorul ne asigură că BikeFun X-Safe conţine toată experienţa firmei în domeniul antifurturilor ceea ce-l face să fie cel mai sigur din gamă.

IMG_4071

Cât priveşte competitivitatea din punct de vedere al preţului, BikeFun X-Safe stă destul de bine. Desigur nu va putea concura cu un lacăt no-name care la înfăţişare arată mult mai robust, care costă jumătate din preţul lui BikeFun X-Safe şi care este aproape de două ori mai greu însă în comparaţie cu mărcile consacrate de antifurturi precum Kryptonite, Abus sau Trelock antifurtul de faţă este cam la jumătate de preţ protecţia oferită fiind bună.

Aşadar trebuie întotdeauna să cauţi compromisul perfect sau raportul ideal preţ / greutate / protecţie care să fie în concordanţă cu protecţia pe care o cauţi şi bugetul de care dispui. Însă acest antifurt BikeFun X-Safe a făcut o impresie foarte bună, mai ales din punct de vedre al posibilităţilor de transport raportate la securitatea oferită.

Preţ recomandat la data realizării testului: 189 lei
Importator: BikeFun

Vezi Comentarii (5)
  • Nu pot să spun că știu mare lucru despre produsele celor de la BikeFun, dar am avut o experiență neplăcută cu un antifurt, ce-i drept nu din categoria celor profi(a costat doar 48 de lei), însă la mai puțin de un an de utilizare i s-a blocat închizătoarea și sincer nu mai vreau să am de-a face cu marca lor, nu de alta, dar înainte am folosit 3 ani jumate unul din aceeași categorie de la B’TWIN căruia i s-a deteriorat doar protecția de plastic, după îndelunga utilizare.
    Să mai pui un ”e” la titlu la ”BikFun”.
    O zi faină.

    • Produsul de fata a lasat o impresie extrem de buna, calitate chiar foarte buna. Din pacate este adevarat, la produsele de buget nu prea se pune accent pe fiabilitate si de aceea este mai bine sa faci o investitie mai mare intr-un antifurt robust, solid, decat sa folosesti ceva subtire si cu broasca slaba.
      Am corectat si in titlu, multumesc.

  • Faptul ca va dati cu parerea despre cum arata sau cum pare nu este un test, mai ales cand vorbim de materiale metalice. Un test cu baros, panza etc. ar fi un test, asta este o prezentare / reclama.

  • De acord cu Dorin. Pana nu apare rezultatul unui test serios contra barosului sau altor unelte folosite de hotii de biciclete nu ma las impresionata.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

nineteen + 4 =