Acum citesti
Test – cască Merida Team Race

Cunoscutul prorucător de biciclete Merida a început să laseze pe piață o serie întreagă de produse conexe bicicletei, de la ochelari și căști de protecție la remorci de bicicletă, mănuși, rucsacuri și încălțăminte, toate sub marca Merida. Până acum totul este numai de bine întrucât Merida, ca marcă, este percepută a oferi calitate corectă la prețuri bune, încă nu prea mari.

Unul din produsele noi pe care Merida urmează a le oferi este casca de protecție Team Race, un produs încă nelansat pe piață și care va ajunge în magazinele din România în august 2016.

review test recenzie casca bicicleta merida team race 02

Este absolut suficient doar să ții în mână casca, iar calitea se va simți imediat. Casca este robustă, foarte bine închegată și totuși nu foarte grea. Am cântărit-o la 263 grame, mărimea M (doar cu 3 grame mai mult decât cifra oficială). Este o greutate foarte în regulă. Comparata cu ce am avut la îndemână prin atelier casca se situeaza în prima jumătate: Bikefun Skystream 221 grame, Giant Rivet 303 grame, Lazer 02 Race 314 grame.

test casca merida team race foto daniel geiger
Foto Daniel Geiger

Merida Team Race face parte din noua generație de căști „normale”, dar aero oferind o construcție de tip Single Inmould. Este știut că aceste căști aerodinamice sunt eficiente, dar în același timp sunt slab ventilate pentru a permite o curgere cât mai fluidă a aerului peste ele. Noile căști de șosea aero încearcă să combine această aerodinamică cu o ventilație decentă. Aceste căști dispun de mai puține fante de aerisire în schimb oferă la interior un sistem mai deștept de canalizare a aerului, sistem care favorizează eliminarea eficientă a aerului cald.

review test recenzie casca bicicleta merida team race 04

Este și situația căștii de față care dispune de doar 12 fante de ventilație în comparație cu cele 24 ale căștii Lazer, un model din 2009. Dar la fel de mare este numărul de prize de aer și la căștile moderne de azi, care nu pretind a fi aero, spre exemplu Bell Tempo cu 25 fante sau Giro Savant tot cu 25.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Totuși sistemul interior de ventilație face față. Acum la început de sezon vremea a fost capricioasă și destul de înnourată, însă am prins și zile călduroase când nu am simțit disconfort. Team Race dispune pe partea sa interioară de 5 canale longitudinale care unesc cele 12 fante de aerisire. În acest fel aerul rece venit din față intră rapid între cască și cap fiind apoi eliminat fără probleme prin spate.

Prinderea se face clasic la spate, cu ajutorul unei rotițe denumită 2D Micro Dial Fit System, de care rotești pentru a strânge casca pe cap. Această rotiță este cam mică. Mi-ar fi plăcut să fie mai mare pentru a o acționa mai ușor cu mănușile cu degete pe mâini. Însă sistemul funcționează foarte bine, strângerea este fermă și nu provoacă disconfort nici după o zi întreagă de purtat.

review test recenzie casca bicicleta merida team race 03

Însă casca oferă un reglaj suplimentar tot în partea din spate, deasupra rotiței de strâgere. Este vorba despre reglarea pe verticală a ancorelor din plastic care fixează casca pe capul tău. Astfel, în funcție de conformația capului tău poți poziționa rotița 2D mai sus sau mai mai jos în funcție de nevoi și acolo unde simți că este mai confortabil.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dedesubtul bărbiei casca se fixează simplu și clasic cu tridentul aferent. Acesta, cât și chinga respectivă, este protejat cu o manșetă specială pentru ca totul să fie și mai confortabil lângă pielea ta. Căptușeala internă este toată fixată cu arici de cască, fiind detașabilă. În acest fel o poți spăla în cazul în care treaba „se împute”.

test casca merida team race foto Laurens van Roojien
Foto Laurens van Roojien

Chingile laterale în „Y”, de peste urechi, sunt și acestea reglabile mulțumită sistemului clasic pe care îl întâlnim la marea majoritate a căștilor. Mulțumită lor poți regla casca să stea mai spre frunte sau mai spre ceafă, însă recomandarea este ca fixarea să acopere în mod egal atât fruntea cât și partea din spate a capului. Partea de sus a chingilor Y se fixează în interiorul materialului căștii și nu direct pe interiorul căștii. Astfel chingile nu mai stau lipite de cap. Fiind puțin mai depărtate vei putea fixa mai ușor ochelarii de protecție.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pe traseu casca am simțit-o confortabilă și deloc grea. Nu am simțit puncte de presiune pe cap, iar aerisirea s-a făcut bine. Cât privește rezistența la impact, robustețea pe care o simți când folosești casca sau când o ții în mâini te asigură că totul va fi bine în cazul unui accident.

review test recenzie casca bicicleta merida team race 01

Cât privește designul și culorile, este știut că „frumusețea se află în ochii privitorului”. Noua Merida Team Race nu arată rău deloc fiind disponibilă în trei variante de culori: negru cu verde și alb – cea testată de noi, alb cu gri și negru cu roșu.

Preț estimat petru sezonul 2016: 390 lei
Greutate mărimea M: 263 gr.
Importator: BikeFun

casca bicicleta merida team race culori

Vezi Comentarii (0)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

nineteen − 15 =