Acum citesti
ABSA Cape Epic anunță traseul pentru ediția 2017

Ediția din martie anul viitor va fi a 14a pentru organizatorul sud-african. Este o ediție specială întrucât sunt confirmate pentru participare în premieră două echipe românești – BikeXpert Racing Team alcătuită din Cătălin Sprînceană și Hans Comijn, și Scott Geriger Team, alcătuită din Tudor Oprea și Lucian Logigan.

absa-cape-epic-2013-etapa-1-foto-dan-mazilu-01

Până acum la acest „Tur al Franței offroad” a mai participat un singur român și anume Vlad Metaxa la ediția din 2015. El a concurat alături de englezul Ben Walton formând echipă Team Premium. Poziția lor în clasament a fost locul 184 la General.

Absa Cape Epic 2017 va fi alcătuit din 8 etape din care 1 Prolog care stabilește ordinea de start pentru etapa întâi. Timp de 8 zile echipele formate din câte doi cicliști vor pedala în total o distanță de 691 km și vor urca nu mai puțin de 15.400 m! De-a lungul celor 8 zile de concurs cicliștii vor înfrunta terenul brutal și în general foarte uscat care va pune la grea încercare nu doar condiția fizică a concurenților ci și rezistența fizică a bicicletelor.

etapele absa cape epic 2017 diferenta de nivel 02

Întrucât maratonul din Africa de Sud dispune de multe etape și acoperă o foarte mare suprafață de teren, traseele etapelor nu se pot desfășura toate în aceeași regiune. Astfel prologul va avea loc la Meerendal, o locație total diferită de locul de unde se va da startul. Prima etapă va fi în bluclă însă etapa 2 va avea finișul în altă localitate. Etapa 3 va fi dinnou buclă pentru ca 4 să plece iar spre alt oraș. Etapele 5 și 6 vor fi tot în buclă. Acest lucru va fi de ajutor organizatorilor pentru că nu va mai fi nevoie să mute tot campusul de colo-colo. Ultima etapă, cu numărul 7, va duce concurenții dinnou în ultima localitate a concursului, Val de Vie fiind destinația unde va avea loc marele final.

etapele absa cape epic 2017 diferenta de nivel 01a

Prologul are o lungime scurtă de doar 26 km și 750 m diferanță de nivel. Această etapă va introduce concurenții în atmosfera de concurs și le va permite să guste puțin din ce va urma în următoarele 7 zile. Prologul se desfășoară pe domeniul viticol Meerendal unde traseul va trece inclusiv prin una din clădirile complexului.

2017_Profiles_V3

Etapa întâi vine la fileu cu o distanță de 101 km și diferență de nivel de 2.300 m. Deja pentru muritorul de rând această etapă este un maraton de o zi în toată regula. După finiș însă concurenții vor mai avea de negociat încă 6 astfel de maratoane!

2017_Profiles_V3

A doua etapă este aproape identică cu prima din punct de vedere al cifrelor întrucât are o lungime de 102 km și 2.350 m diferență de nivel. Este o etapă care duce concurenții într-un nou race village neutilizat până acum la acest concurs. Este o etapă care va urca participanții peste pasul Shaw. Urcarea durează doar 4 km însă diferența de nivel este de 220 m. La un moment dat rampa atinge nu mai puțin de 20%!

2017_Profiles_V3

Etapa 3 este mai scurtă și are 78 km cu 1.650 m urcare. Este un mic respiro pentru rideri după cele două etape distrugătoare. Este o strategie confirmată a organizatorilor de a „rupe” efectiv concurenții în primele două zile de concurs tocmai pentru a se păstra reputația de temut a maratonului. Așadar dacă ai supraviețuit primelor 2 zile, a 3a va fi mai ușoară.

 

2017_Profiles_V3

Lungimea etapei 4 trece iar de sută având 112 km lungime și 2.150 m diferență de nivel. Echipele vor pedala peste dealurile din regiune însă terenul rămâne în continuare aspru. Așadar cicliștii vor trebui să țină în continuare cont de strategia pusă la punct încă de la prima etapă a concursului, strategie care le permite să mențină funcționale bicicletele până la ultima etapă.

2017_Profiles_V3

Etapa a 5a are o lungime de 84 km și 2.100 m diferență de nivel. Organizatorii spun că este etapa „distractivă” a concursului, cu condiția să nu plouă. Participanții vor avea de pedalat pe poteci care fac parte din rețeaua Elgin-Grabouw Country Club.

2017_Profiles_V3

Etapa a 6a este „etapa regină” având o lungime de 103 km și nu mai puțin de 2.750 m diferență de nivel. Când vetarenii concursului au fost întrebați care este dupa ei cea mai grea urcare a maratonului toți au spus Groenlandberg. În 2017 traseul va include iar această urcare care înseamnă o diferență de nivel de 600 m în doar 9 km. Rampa medie este 7% însă pe alocuri se depășește 20%. Terenul este stâncos și nisipos.

2017_Profiles_V3

Etapa 7 este ultima a maratonului din Africa de Sud. Are o lungime de 85 km și 1.350 m diferență de nivel. Val de Vie este în premieră localitatea care va găzdui mare final. Nu este cea mai scurtă etapă însă este etapa cu cea mai mică diferență de nivel, asta însemnând și cele mai mici urcări. Dar să nu credeți că va fi cine știe ce plimbare în parc. După 40 km de la start concurenții vor avea de urcat pasul Franschhoek pe o distanță de 7 km unde vor câștiga o diferență de nivel de 400 m. Aceasta va fi ultima mare cățărare a maratonului ABSA Cape Epic 2017.

2017_Profiles_V3

Vezi Comentarii (0)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

1 × four =