Acum citesti
The show must go on: Turul Sibiului 2014

Turul Ciclist al Sibiului și-a închis tabloul de start pentru anul 2014, definitivând lista celor 22 de echipe din Europa și din Asia care vor participa cea mai valoroasă competiție ciclistă de șosea din Europa de Sud-Est. La începutul acestui an, organizatorii Turului au primit raportul anual al Uniunii Cicliste Internaționale, care menționa că „analiza a arătat un excelent nivel organizatoric, în concordanță cu regulamentele UCI”. Ca urmare a succesului organizatoric, Uniunea Ciclistă Internaţională  a menţinut Turul și în acest an la categoria 2.1, ceea ce îl situează în top 5 al competițiilor cicliste de șosea din Europa De Sud-Est.

turul_sibiului_2014

Participare de pe două continente

Turul Ciclist al Sibiului 2014 va avea loc în perioada 17 – 20 iulie și va alinia la start echipe 2 echipe pro-continentale, 19 echipe continentale și o singură echipă națională (Naționala României). Echipele participante sunt:

  • Androni Giocattoli (Italia) – pro-continentală
  • CCC Polsat (Polonia) – pro-continentală
  • Vini Fantini Nippo De Rosa (Japonia) – continentală
  • SP Tableware (Grecia) – continentală
  • ISD Continental Team (Ucraina) – continentală
  • Froy Bianchi (Norvegia) – continentală
  • LKT Brandemburg (Germania) – continentală
  • Verandas Willems (Belgia) – continentală
  • Team Gourmetfein Simplon (Austria) – continentală
  • Team Differdange Losch (Luxemburg) – continentală
  • Tușnad Cycling Team (România) – continentală
  • Cristina Watches Kuma (Danemarca) – continentală
  • Kolls Cycling Team (Ucraina) – continentală
  • Amplatz BMC (Austria) – continentală
  • Adria Mobil (Slovenia) – continentală
  • Bike Aid – Ride for Help (Germania) – continentală
  • Synergy Baku Cycling Project (Azerbaidjan) – continentală
  • Shimano Cycling Team (Japonia) – continentală
  • Wallonie Bruxelles (Belgia) – continentală
  • Ringeriks Kraft (Norvegia) – continentală
  • Utensilnord (Ungaria) – continentală
  • Echipa Naţională a României

Trei echipe înregistrate în Asia

O noutate absolută pe care o aduce ediția 2014 o reprezintă cele trei echipe asiatice care vin la Turul Ciclist al Sibiului. Synergy Baku Cycling Project este la a doua solicitare de participare  și va fi însoțită de două echipe japoneze continentale – Vini Fantini Nippo De Rosa și Shimano Cycling Team.

Vini Fantini Nipo De Rosa este una din cele trei echipe deținute de managementul consolidat al Vini Fantini Selle Italia și îi are în componență pe Pierpaolo de Negri, Alessandro Malaguti, Eduard Grosu, Kim Magnusson.

Shimano Cycling Team  îi are în componență pe Hayato Eyoshida (campion național al Japoniei U23 la contratimp în 2011), Shotaro Eiribe (campion național al Japoniei la velodrom în 2010),  Hiroki Enshimura (câștigătorul la juniori al Campionatului Național de Șosea al Japoniei 2011) și pe Darren Elow (campion național de șosea în Singapore 2010, 2012 și vice-campion național la contratimp în Singapore în 2013).

Turul Ciclist al Sibiului aduce 5 echipe din Top 10 UCI Europe Tour

Competiţia din 2014 se arată de pe acum una foarte disputată: nu mai puțin de 5 echipe din top 10 UCI Europe Tour 2013 vor participa la Sibiu în acest an (Androni Giocattoli, Gourmetfein Simplon, Adria Mobil, CCC Polsat și una din echipele Vini Fantini).

Prima echipă care a înştiinţat organizatorii că doreşte să participe a fost Simplon Gourmetfein, echipă cu licenţă continentală care a avut doi ani de participări foarte bune, la ediţia Turului din 2013 obţinând locul al treilea la echipe. Austriecii au rămas anul trecut fără tânărul Ricardo Zoidl, care a ajuns anul trecut numărul 1 UCI Europe Tour și a semnat cu echipa Pro-Tour Trek Factory Racing (fosta RadioShack Leopard Trek), însă echipa nu se consideră deloc slăbită. Simplon Gourmetfein s-a clasat pe locul 5 în clasamentul UCI Europe Tour şi vine la Sibiu cu croatul Matija Kvasina și cu obiectivul câştigării Turului: „Am analizat toate datele după al doilea an de participare şi venim iarăşi la Sibiu cu gândul ca în 2014 să obţinem victoria”, a anunțat managerul echipei austriece, Andreas Grossek.

Într-un timp scurt s-a anunţat la Sibiu şi echipa cu licenţă pro-continentală CCC Polsat, ocupanta locului doi la echipe în Turul Ciclist al Sibiului 2013. Echipa poloneză este o formaţie extrem de ambiţioasă şi muncitoare, care l-a pus pe liderul Davide Rebellin în poziţia din care a putut ataca şi adjudeca tricoul galben de câştigător al competiţiei de anul trecut de la Sibiu. Rebellin, care a a terminat anul competiţional 2013 pe locul 3 în clasamentul UCI Europe Tour și a luat recent locul 3 în Vuelta Ciclista a Murcia, va fi secondat, ca și anul trecut, de Marek Rutkiewicz. Tânărul Rutkiewicz a câștigat de patru ori tricoul galben în tururi internaționale (Turul Malo Polska, de două ori Szlakiem Grodòw Piastowskich și Circuit des Ardennes International).

Unele dintre echipe şi-au anunţat dorinţa de a reveni la Sibiu imediat după încheierea Turului din 2013. Gianni Savio, managerul echipei Pro-Continentale Androni Giocattoli , care a ocupat locul 4 în clasamentul UCI Europe Tour, a rămas cu senzaţia că squadra pe care o conduce ar fi putut câştiga mai mult decât victoria fulgerătoare din ultima etapă a lui Mattia Gavazzi. „În 2013 ne-am luptat bine, am testat apele şi am văzut că turul sibian este o competiţie foarte puternică, în care vrem să concurăm şi în 2014. Avem alergători foarte buni, care pot ataca mai mult decât victoriile de etapă, ne gândim chiar la tricoul galben”, a anunţat Savio.

La fel se ambiționează și membrii echipei Christima Watches-Kuma, care au câștigat titlul la echipe în ediția de anul trecut a Turului Ciclist al Sibiului. Sportivii antrenați de Michael Rasmussen îl vor avea în echipă pe Stefan Schumacher, câștigător al etapei 3a la Sibiu în 2013 și câștigător a două tricouri galbene (Tour of China 2012 și Niedersachsen Rundfahrt 2005), a câte două etape din Turul Franței (2008) și Giro d’Italia (2006) și învingător în Amstel Gold Race 2007. Lui Schumacher i se adaugă Fortunato Baliani, învingător de 2 ori în Turul Japoniei (2012, 2013), de 2 ori în Tour de Kumano (2011, 2012) și Brixia Tour 2011.

Grecii vor să recâștige terenul pierdut

Şi grecii de la continentala SP Tableware revin la Sibiu. Elenii nu au uitat că şi-au înscris şi ei în palmares tricoul galben sibian, în 2011, prin spaniolul Victor De La Parte. La echipă a revenit şi Ioannis Tamouridis, după ce un an a „alergat” pentru formaţia de World-Tour Euskaltel.

O noutate în lista echipelor înscrise o constituie formaţia slovenă Adria Mobil, cu licenţă continentală, care a avut rezultate foarte bune în 2013, clasându-se la sfârşitul sezonului pe locul 6 în clasamentul UCI Europe Tour. Şi individual sportivii de la Adria Mobil au mers foarte bine: Matej Mugerli, care în 2006 – 2008 a pedalat pentru Luquigas, și s-a clasat la finalul anului 2013 pe locul patru în clasamentul UCI Europe Tour, în faţa lui Thomas Voeckler de la EuropCar. Coechipierul lui Mugerli, Radoslav Rogina, a terminat şi el anul în top ten 2013, ocupând locul 7 în clasamentul UCI Europe Tour. Adria Mobil se mai mândreşte cu câştigarea Turului Sloveniei (UCI 2.1) prin Radoslav Rogina, şi cu titlurile de campion la contratimp al Sloveniei, prin Klemen Štimulak, şi de vice-campion la contratimp individual al Croaţiei, câştigat de Bruno Maltar.

Vechi cunoștințe ale Turului sunt luxemburghezii de la Differdange, norvegienii de la Froy Bianchi, ucrainenii de la ISD și Kolls, germanii de la echipele LKT Brandemburg şi Bike-Aid. Și Belgia are două echipe în concurs: continentalele Weranda Willems şi Wallonie-Bruxelles. Cicliştii acesteia din urmă au câştigat anul trecut o etapă a Turului Ţinutului Secuiesc şi clasica Ronde van Limburg, competiţie UCI 1.2. Nici austriecii nu s-au lăsat şi au aruncat şi ei în competiţie o a doua echipă, continentala RSC Amplatz.

Etapele

Turul Ciclist al Sibiului este o competiție ciclistă de șosea înscrisă în calendarul competițional UCI Europe Tour la categoria 2.1. Turul este susținut de Primăria Municipiului Sibiu și Consiliul Județean Sibiu.

Joi 17 iulie – Prologul Geiger – Sinecon–Construcţii – 2,3  km: contratimp individual în centrul istoric al Sibiului

Vineri 18 iulie – Etapa I  Banca Comercială Carpatica – 145 km: Sibiu – Agnita – Voila – Cârțișoara – Bâlea Lac (2034 m)

Sâmbătă 19 iulie – Etapa II Ambient – 181 km: Sibiu – Tălmaciu – Cisnădie – Sebeș – Șugag – Jina (1006 m) –  Gura Râului – Păltiniș (1450 m)

Duminică 20 iulie Etapa IIIa Frauenthal Automotive – 16 km contratimp pe echipe: Sibiu – Poplaca – Rășinari – Sibiu

Duminică 20 iulie Etapa IIIb – 151 km: Sibiu – Nocrich – Bârghiș – Pelișor – Biertan – Dumbrăveni – Mediaș – Sibiu

Partenerul Oficial al Turului Ciclist al Sibiului şi sponsor al Tricoului  Galben este Banca Comercială Carpatica. Celelalte tricouri distinctive sunt :

  • Tricoul Portocaliu (lider în Clasamentul U23) – Continental Automotive Sibiu
  • Tricoul Verde (lider în Clasamentul Cățărătorilor) – Boromir
  • Tricoul Roșu (lider în Clasamentul Sprinterilor) – Industrial Software
  • Tricoul Albastru (lider în Clasamentul cel mai bun român) – Marquardt
  • Tricoul Alb (lider în Clasamentul General pe Puncte) – Takata

Sponsori: Tondach, Phoenix Mecano, Kuhnke, Intergraph, Metropolis, TUI Travel Center

Parteneri tehnici: Shimano, Ideal.

Parteneri: Consulatul General al Germaniei de la Sibiu, Consulatul Onorific al Austriei la Sibiu, Amicii Munților Sibiu, Discover Eco Romania.

Vezi Comentarii (0)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

nine + fifteen =