Acum citesti
Adevărul despre roata de 29, 27.5 și 26 de inch – cum alegi?

Textele de marketing care acompaniază produsele recent lansare, încep să mă obosească. Nu doar că unii exagerează teribil, dar până la urmă îl fac pe bietul cumpărător să creadă că odată ce intra în posesia respectivului produs, va căpăta aripi și va fi constant prezent pe podium la toate concursurile la care va participa. Chiar dacă respectivul cântărește peste 100 de kg.

27_5-sau-29-inch-roata

La fel s-a întâmplat și cu bicicletele 29er. În momentul în care au fost lansate, cu geometrii mai dubioase și poziții chinuitoare în cazul unor biciclete, toți au anunțat cu surle și trâmbițe că cei 3 inch în plus pentru fiecare roată reprezintă o adevărată revoluție. Publicul exaltat, a dat năvală și a cumpărat. Și dacă te-ai numărat printre ei, nu ai de ce să te simțiu ciudat. Chiar și Jose Hermida, fost Campion Mondial la Cross Country în 2010, a mers un sezon pe o bicicletă 29er, lăudând-o cu tot sufletul, ca apoi s-o schimbe în sezonul următor cu una cu roți de 27.5 inch. Mai mult, titlul de Campion Mondial l-a câștigat pe o bicicletă cu roți de 26 de inch. Nu-i amuzant?

Lăsând deoparte tot ce auzi prin jur, îmi voi pune la bătaie experiența de peste 5 ani de mers constant pe biciclete (peste 150 ca să fiu mai exact), cu formate diferite de roți, și voi explica pe înțelesul tuturor cum stă treaba cu diametrele roților, căci nu-i așa, parcă acum nu mai e atât de ușoară decizia de achiziționare ca în urmă cu 10 ani.

Rota de 29 de inch

La început a fost privită ca o mare revoluție: mai mare, înseamnă că pedalezi pe o distanță mai mare, cu aceeași cadență. Este corect, însă la început bicicletele cu roți de 29 de inch nu au fost atât de rafinate precum în ziua de astăzi. Geometriile dubioase nu doar că te poziționau greșit pe bicicletă, dar controlul oferit era destul de anevoios. Din păcate, încă mai întâlnim aceste carcteristici la unele bicicletele 29er entry-level, comercializate în zilele noastre. Căci așa cum știi, tehnologia avansată devine accesibilă cu timpul în cazul produselor mai ieftine.

Poți considera o bicicletă 29er o alternativă bună, dacă:

-ai peste 1.80m
-trecerea peste obstacole mai mari în off-road este un potențial impediment și chiar ai nevoie de o roată mai mare să reușești
-ai nevoie de o viteză mai mare de rulare, căci într-adevăr, o roată mai mare te duce mai departe

Altfel, ia în calcul că bicicletele 29er entry-level sunt foarte grele, iar ca regulă, chiar și cele mid-level sunt mai grele decât bicicletele cu roți de 27.5 inch. Totodată, dacă ești mai scund de 1.75m, controlul bicicletei s-ar putea să ți se pară mai greoi, căci masa în mișcare, adică roțile, au un diametru mai mare. Vei simți asta la plecarea de pe loc și în viraje. Agilitatea nu este neapărat cuvântul de ordine, dar am întâlnit și câteva excepții. Scumpe.

Roata de 27.5 inch (sau 650B)

După ce și-au dat strădania să ucidă roata de 26 de inch rapid, producătorii au reînviat acest vechi format, botezat și 650B, despre care am reușit să am o părere bună încă de la început. Totul se trage de la faptul că senzația pe bicicletă este apropiată de roata de 26 de inch, dar cu toate acestea ai un strop în plus de viteză de rulare și de asemenea, un control ceva mai bun la trecerea peste obstacole decât cu defuncta. Fără să exagerez, roata de 26 se mai produce în zilele noastre doar pentru bicicletele super-entry-level și câteva biciclete exotice și cine știe cât vor mai rămâne acestea în oferta producătorilor.

Odată ce mergi pe un 29er, realizezi că roata de 26 este mai mică și că te trage în urmă, în special dacă ești începător. Prin urmare, cauți alternativa, iar dacă înălțimea nu te recomandă pentru o bicicletă cu roți mari, pe care s-ar putea să pari literalmente cocoțat, ai la dispoziție acest 27.5 care este livrat cu o varietate impresionantă de cadre. Și asta la nici 2 ani după lansare.

Poți considera roata de 27.5 inch o alternativă bună, dacă:

-ești mai scund de 1.75. Ține cont că există chiar și cadre de 13 inch cu roți de 27.5 inch, potrivite persoanelor cu o înălțime de 1.60m
-cauți o bicicletă echilibrată, iar formatul de 26 inch nu te mai atrage (cel puțin din punct de vedere al echipării)
-dorești un control mai agil al bicicletei

Bicicletele cu roți de 27.5 inch sunt mai ușoare decât bicicletele 29er, datorită roților cu un diametru mai mic (jantă mai mic, anvelope mai mici). Este un format des criticat deoarece a fost impus cu nesimțire de către producători, însă din punctul de vedere al unei persoane cu o înălțime de 1.72, este perfect. Așadar, un rău necesar.

27_5-sau-29-inch-roata-2

Roata de 26 de inch

Probabil, în 20 de ani, modele consacrate de biciclete cu roți de 26 de inch vor fi considrate modele istorice. Chiar și la downhill, producătorii fac trecerea la roata de 27.5 inch, prin urmare cred că aceasta va supraviețui pentru street, freeride, melancolici și ca bază pentru bicicletele ieftine ale chinezilor, care cu siguranță se vor vinde în continuare sub această formă. Să nu uităm că full-suspension-urile de 5 milioane, da alea de care de obicei râzi, folosesc sisteme de amortizare pe care le întâlneam în urmă cu alți 20 de ani pe brand-uri consacrate.

Poți considera roata de 26 inch o alternativă bună, dacă:

-ești un rebel și nu dai doi bani pe hype
-vrei să te bucuri de cea mai avantajoasă ofertă, căci bicicletele de 26 rămase pe stoc au prețuri de vis
-consideri că old-school-ul este calea și vrei să arăți că poți lua podiumui și pe roți mici

Dezavantaje? Aș fi chiar un nesimțit să înșir vreunul, deoarece am trăit atâția ani cu aceste biciclete lângă noi. Totuși dacă ții mortiș, le poți extrage comparând roata de 26 cu cea de 27.5 sau 29.

Concluzie

Roata o alegi în funcție de înălțime. Această regulă este valabilă pentru cei care sunt la început de drum și chiar nu știu ce să achiziționeze. Cei mai pricepuți dintre voi, își vor da seama imediat de formatul de roată pe care vor să pedaleze, căci experiența își spune cuvântul. E drept, am întâlnit persoane care se chinuiau pe biciclete 29er deoarece le erau prea mari, dar și persoane înalte care considerau că arată stupid cu roțile de 26 sub ei.

Cu timpul, vei putea discerne altfel senzațiile și avantajele oferite de fiecare roată în parte și vei lua decizia potrivită. Eu spre exemplu, folosesc pentru Cross Country un 29er, de care mi-am dorit la un moment dat să mă lepăd imediat ce am încercat un 27.5 din carbon. Mi-am făcut însă viața mai ușoară, păstrând banii în buzunar și făcând doar câteva investiții pentru a-mi îmbunătăți poziția pe bicicletă. Până la urmă, și eu mă număr printre cei care consideră că au un avantaj față de ceilalți, atunci când pedalez pe 29er. Chiar dacă este doar psihic.

Ce folosesc eu, în cazul în care ajută informația (1.72m, 70 kg):

Cross Country – 29 inch
All mountain/enduro – 27.5 inch
Bicicleta de antrenament – 26 inch cu slick-uri, doar pentru asfalt
Downhill – 26 inch
Steet/Trial – 26 inch

Vezi Comentarii (36)
  • Personal as zice ca alegi bicicleta si dupa regimul de utilizare. Daca vorbim de utilizare simpla/normala, pe drumuri forestiere, zone unde necesita foarte putina tehnica/ manevrabilitate si chiar si accesul (pe sosea) in zona „de dat”, parere mea este ca roata de 29″ te avantajeaza clar. La concursuri de XCO, enduro, treceri printre copaci, s.a.m.d., probabil ca 27,5 ar fi mai bun, oferindu-ti o manevrabilitate ceva mai buna 🙂

  • Se alege in functie de $$ si trend, nu ?

    26″ e minimul de plecare. Cu 26 poti avea performante mult peste 27.5″ sau 29er. Depinde doar de buget.

    Adept 26″ – 27.5″ (cu cap)

    PS:.. daca nu ai planuri de crestere peste 1.8m!!

  • M-am dat pe 26, acum ma dau pe 29. Nu m-am dat pe 27.5. Afirmatia cum ca alegi dimensiunea rotii dupa inaltimea rider-ului, mi se pare cea mai mare prostie.

    • Vad ca prima conditite in optiunea 26-29er e inaltimea… ok, eu n-am decat 1.70 /70kg si am un 26 luat prin 2009 cand 29er-urile erau folosite majoritar in regim competitional, si preturile erau pe masura…
      O folosesc pt. cross country – oras, vara ma duc cu ea la servici, si in weekend biciclesc pe coclauri, mai nou in competitiile de la Riders Club. N-am pretentii de mare campion,, dar se merita sa-ma chinui sa-mi iau un 29er, sau nu? In acelasi regim de utilizare si aceeasi conditie fizica ma ajuta la un timp mai bun sau nu?

      • Eu sunt de părere că nu merită dacă nu ai aspirații mai înalte. Mai este și problema bugetului: dacă ai ceva bani strânși pentru un 29er, care să fie mia ușor decât actualul 26, atunci merită. După cum bine vezi, este o chestiune de confort (financiar), iar când vine vorba de timpii obținuți, vei fi o idee mai rapid cu 29er-ul (cum spuneam, în condițiile în care cântărește mai puțin decât 26er-ul).

    • Esti cel mai intelept , bravo
      Si eu as cumpara de 26″ , mai ridic saua si ghidonul si e tot ca 29″ , rotile mari de tractor nu imi plac la bicicleta , sunt pentru tarani

  • Salutare,

    Am 1.91 si sunt un biciclist obisnuit..adica nu particip la competitii dar am ajuns undeva la 30 mii km facuti in ultimii 3 ani pe 26″ (multi pe un RR 5.1 cu cadru XL upgradat de mine ulterior). Desi s-ar putea sa vi se para amuzant chiar si la inaltimea mea pe 29″ ma simt ca si cand as fi pe un elefant fata de un catar. Ce nu-mi place la 29″ din prima este ghidonul mai lat (stiu e vorba de alta geometrie si de manevrabilitate dar..senzatia este ca nu ma impac cu el..e ca si cand ai parca o masina ale carei deimensiuni nu le cunosti foarte bine). Ce-mi place este senzatia de usurinta in a apastra viteze de croaziera superioare 26″ cu o cadenta mai relaxanta (desi pe 26″ m-am invatat sa „hamsteresc” putin dar sa pot sustine cadente mai mari). Pe de alta parte cand ma uit la unele fotografii cu mine rotile de 26″ par a fi niste roti de 20″…dar asta e alta poveste :). Anul asta ma gandesc serios si la un 27.5. Intrebarea mea ar fi daca la „feeling” se aseamana cu un 26″ mai mult pentru ca asta m-ar face sa aleg un 27.5…pentru a-mi pastra stilul de pedalat si poate sa castig acel avantaj de viteza. Eu folosesc bicicleta pe offroad usor/mediu si asfalt in ture de cicloturism (maxim 200 km per zi). Spor la pedalat!

  • @ Marcel.

    Salutare!
    Eu am 1.94 m, merg pe un Corratec 29er luat acum cativa ani si nu regret o clipa alegerea facuta. Bicla a venit din start cu un ghidon de 620 pe care l-am upgradat la ceva de 710-720 (nu stiu exact care este lungimea pentru ca are si putin rise) pentru ca aveam impresia ca nu pot intoarce roata destul de repede. Pornirea de pe loc o fac putin mai greu decat pe un 26 dar, odata ce imi intru in ritm, DISTRUG tot. ( : Pe 27.5 am mers o singura data si nu am observat o diferenta majora… desi plecam de pe loc putin mai rapid, fata de 29er.

    Parerea mea: incearca ambele formate, 29 si 27.5, la un magazin de specialitate si vezi care-ti convine.

    Eu folosesc 29er-ul pentru drumuri lungi, naveta pana la munca etc. Datorita confortului oferit de dimensiunea cadrului de 54 cm (cel mai mare din magazin, la acel moment), nu as da la schimb bicla asta pentru nimic in lume.

    You’re a tall fellow. Find yerself a 29er and leave these dirty plebs behind. ( :

  • Poți considera roata de 27.5 inch o alternativă bună, dacă: ai sub 1,75m
    Poți considera o bicicletă 29er o alternativă bună, dacă: ai peste 1.80m

    Dacă ai între 1,75 și 1,80 ce alternativă bună există?
    Ce este acela „hype” (ești un rebel și nu dai doi bani pe hype)

  • Oricare dintre cel două variante este bună în intervalul sugerat de tine, important este ca dimensiunea cadrului să corespundă. Hype este un termen din engleză și se referă la o idee promovată intens.

  • Salut,
    Am 1.74/74 kg, ceva km la activ, destula experienta, destule biciclete cu roti de dimensiuni diferite insa anul trecut am cumparat o Specialized Stumpjumper evo de 29 marme Small si de atunci cam toate traseele fie ca e vorba de AM/AM/Enduro fie DH Stumpy face fata fara probleme. Am fost cu ea de doua ori pe Happy Bear in Sinaia si a fost SUPERB. Intr-Intr-adevar se simte furca de numai 140mm ca lucreaza din greu pe unele portiuni, iar acelasi traseu cu furca de 200mm de la GT Fury mi sa parut un deliciu.
    29er cu geometria ultimilor ani cred ca vor lua locul incet incet la27.5, in afara de DH cel putin deocamdata

  • Salut am 1.77, 16 ani, si 74 kg si asi dori o bicicleta full suspension pentru dat prin pădure sau eventual downhill ce marime ar trebui sa aibă bicicleta ??

  • Am testat un 26 pe care ma dau de 2 ani de zile pe traseul de la 4 pedale din 2016 si un specialized stumpjumper comp de aluminiu model 2014 intr-adevar mai grea cu ~1 kg (11,6 vs 10,7 kg), insa de fiecare data am scos un timp mai mare pe bicla de 29 (53 min vs 48 min) desi am 1.82, 79 kg si am pedalat cat m-au tinut picioarele, momentan rotile de 29 pentru mine sunt numai un mit, 26 fiind mult mai rapid, ~10%, decat 29

    • Pentru datele menționate aș alege un 29er, dar dacă doriți un 26, atunci să vă uitați mai degrabă la un cadru de 19-20. În orice caz, vă recomand să-l probați mai întâi.

  • Si eu as cumpara de 26″ , mai ridic saua si ghidonul si e tot ca 28″, 29″ , rotile mari de tractor nu imi plac la bicicleta , sunt pentru tarani fara gust
    Scuze dar asa e

  • @ Marcel
    deci si-a largit ghidonul ca nu putea intoarce roata, dar cu cat largesti ghidonul ai directia mai grea dar in fine, sa-l credem pe cuvand ca el misca mai repede un ghidon de 1m fata de unul de 50cm, putea completa ca si-a largit ghidonul si si-a scurtat pipa la jumatate ca sa aiba o directie rapida si acelasi feeling la directie, partea cu distruge tot e la fel de comica, dar il cred pe cuvant ca va distruge tot ce prinde in cale ca cinu va controla la fel de ager acel 29″ si va lua in plin decorul, copaci crengile etc.

  • Salut…sunt interesat sa-mi cumpar o bicicleta cu care sa parcurg pe zi cam 50-60 de km in regim de cicloturism..din cand in cand prin padure la un low level…la un buget de 2000 de lei ce bicicleta imi recomandati, de 27.5 sau 29inch? Ținând cont ca am 1,78m si 73kg…de 2 ani folosesc o bicicleta de 26 cu care merg 90% pe sosea si simnt ca ma trage in spate de multe ori.

  • Salut! Am 167, 168 cm inaltime si o greutate de 65 kg! Intentionez ca in viitorul apropriat sa mi iau o bicicleta cube mid level hardtail si nush pt ce roti sa optez: de 27.5 sau 29? Precizez ca voi merge, cel mai mult in weekend cu bicicleta si o sa incerc pe cat posibil sa merg pe.drumuri forestiere, de munte, deal in scopuri recreationale, insa imi doresc chiar sa si particip la concursuri usoare si medii, pe masura ce prind experienta.Multumesc!

  • Buna ziua!

    Ce dimensiuni de bicicleta imi recomandati daca daca am 197 cm si 90 kg?
    Nu sunt profesionist, dar as vrea sa parcurg distante relativ lungi.
    Ce brand-uri fac biciclete fiabile la un pret decent?
    Multumesc!

    • 90 kg e foarte ok, poți folosi absolut orice bicicletă. În legătură cu înălțimea, e nevoie de o mărime mare, 20-21 la MTB, 58-60 la cursieră, dar în general producătorii au recomandările proprii, cel mai corect e să vezi ce mărime recomandă producătorul de la care cumperi bicicleta. După cum spuneam, greutatea nu e un factor, ești chiar foarte fit la valorile astea.

  • Articol de zero valoare! Mai ales ca te lauzi ca ai condus 150 de bițe! Păi asa se compara? Dar despre configuratia de pe anvelopa? Nu ai spus nimic – grosime, etc….. Esti aiurea! Am 27.5 (dupa un 26-„er” ) si pot sa spun clar ca la urcat ramai in urma fata de unul care are 26 si nu mai recuperezi in veci distanta. Plus ca urcatul cu 27.5 mi s-a parut ff greu, nu mai spun de 29-er. Sunt multe caracteristici pe care trebuie sa le iei in calcul la o biclă. Au demonstrat asta majoritatea care a scris! Get a job, leave bikes for pro’s!

    • Salut și ție George! Nu am condus 150 de biciclete, am pedalat pe ele. Între timp s-au adunat vreo 250. 🙂 Acesta nu este un articol legat de anvelope, este un articol legat de dimensiunea roții (asta se referă la diametrul ei mai exact). Probabil motivul pentru care rămâi în urmă este lipsa de antrenament, dacă arunci un ochi asupra bicicletelor pe care oamenii le folosesc la maratoane și vin pe poziții fruntașe, ai să observi că folosesc doar biciclete cu roți de 29 de inch. Probabil nu ai înțeles ideea articolului, de aici și înverșunarea ta. Este un articol adresat începătorilor care nu înțeleg exact cum se alege corect o roată în funcție de diametrul său. Referitor la anvelope, site-ul acesta este plin de articole legate de acestea, de transmisii, de geometrii și așa mai departe. Dacă le cauți, le vei găsi și vei realiza că aceasta nu este un articol care se referă la achiziția unei biciclete, ci exact la ceea ce spune în titlu: cum alegi între 29, 27.5 și 26.

      Toate cele bune și ture plăcute îți doresc!

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

7 + 7 =