Acum citesti
Biciclete 36er: modele și producători

Producătorii de biciclete 36er (adică cu roți de 36 de inch) pot fi numărați pe degete. Din varii motive, nu toată lumea găsește aceste biciclete ca fiind foarte practice, nici foarte atrăgătoare. Cu toate acestea, unii producători rezistă pe piață și dezvoltă modele noi.

biciclete_36er_fr

Se pare că ideea a pornit de la producătorul Coker, din State, care a construit un cruiser cu roți imense. Câțiva oameni din industrie au remarcat modelele și s-au gândit să construiască o bicicletă cu roți similare, dar dedicată traseelor de munte. Argumentele pentru utilizarea roții de 36 de inch sunt aceleași pe care le auzi când compari roata de 29 de inch cu cea de 26 de inch. Adică trecerea foarte facilă peste rădăcini și pietre dar și urcarea treptelor fără prea mult efort. Confortul, tracțiunea și stabilitatea sunt mult îmbunătățite, caracteristica din urmă datorându-se centrului de greutate foarte jos plasat. Un ultim argument este parcurgerea distanțelor mai lungi cu mai puțin efort la pedalare.

În Europa există un producător, localizat în Slovacia, care se ocupă cu construirea acestor biciclete. Și pentru că tot am amintit de el, îl vom pune în capul listei pentru că restul provin de peste Ocean.

The True 36

36er_TheTrue36_1_leftside

Producătorul slovac a construit un mountainbike, pregătit pentru competiții de Cross Country și așa cum afirmă, nici nu trebuie să câștigi vreo cursă, important este că vei atrage privirile tuturor. Cadrul și furca sunt construite din oțel, anvelopele provin de la Nimbus, iar jantele de 36 de inch, de la Coker. Sistemul de transmisie 3×9 provine de la Shimano, gama SLX, pe când frânele sunt modelul Shimano M505 cu discuri Avid CS G3 (185/160 mm).

Bicicleta cântărește 22.3 kg, costă 2.900 de euro, este produsă în Slovacia și poate fi livrată în 3-6 luni.

DirtySixer

dirtysixer

Producătorul din State se laudă cu faptul că este singurul care construiește biciclete cu roți de 36 de inch și cu cadre din titan. În principal, acesta se adresează doar persoanelor înalte, iar pe propriul site, a urcat o galerie foto cu clienșii săi, majoritatea provenind din NBA.

dirtysixer_2

Prețurile nu sunt specificate pe site, dar ni se amintește faptul că toate bicicletele DirtySixer se adresează persoanelor de peste 1.98m și beneficiază de componente realizate special pentru a se potrivi dimensilor oricărei persoane înalte: pipe, ghidoane sau tije de șa speciale.

Coker

coker_monster_cruiser_w

Modelul Monster Cruiser a fost prima bicicletă de acest gen, așa cum povestește producătorul pe site. Bicicletele sunt disponibile în versiunea pentru femei și pentru bărbați, toate fiind dotate cu un butuc de spate cu 3 viteze integrate. Roțile utilizează 48 de spițe fiecare, iar ghidonul orientat către biciclist, măsoară în lățime nu mai puțin de 30 de inch.

Oricare din cele două modele este oferit pentru doar 699$ (în State). Cei de la Coker mai oferă biciclete cargo și chiar un uniciclu cu o roată de 36 de inch.

Rapid Titanium Bicycles

rapid_titanium_bicycles

Producătorul rus își desfășoară activitatea încă din 1991, iar la comandă, construiește biciclete 36er cu cadru din titan.

Vestea cea bună este că cei din companie vin din industria aerospațială, iar materialele utilizate pentru biciclete au aceeași proveniență. Așadar, produse fără compromisuri.

Jeronimo Rasputin King

jeronimo_rasputin_king

Și spaniolii de la Jeronimo cycles au în plan un 36er, pe care însă nu l-au lansat până în prezent.

Toate cadrele sunt realizate din titan și au garanție pe viață.

Kiwi Bikes

kiwi_bikes_36er

Este un producător de talie mică din Noua Zeelandă, pe numele său Jeff Anderson, care construiește la comandă biciclete cu roți mari.

Modelul produs de aceștia are un cadru din CrMo, frâne hidraulice pe disc, anvelope semi-slick pentru o viteză mare de rulare și un sistem de transmisie single speed. Nu sunt specificate alte detalii, precum prețul sau greutatea.

Waltworks

Ne întoarcem în Statele Unite ale Americii pentru a face cunoștiință cu Waltworks, unul dintre producătorii care au construit cele mai multe dar și cele mai variate biciclete 36er.

waltworks

Prețurile pentru cadru pornesc de la 1.300$, utilizând CrMo, iar prețul pentru bicicleta completa pornesc de la 2.400$. Iar ei construiesc orice: 26, 27.5, 29 sau 36er. Bicicletele pot fi personalizate complet, începând de la vopsea și până la alegerea componentelor.

waltworks-5

În fotografia de mai sus, cei de la Waltworks ne demonstrează că bicicletele 36er pot chiar să sară.

InnerCityBikes

inner_city_bikes

Cu un design cel puțin bizar, InnerCityBikes propun un 36er cu un angrenaj prins direct de axul roții de spate, eliminând complet lanțul. Poziția pe bicicletă este de asemenea destul de ciudată, necesitând ceva obișnuință.

Producătorul din New York spune că noul concept de bicicletă a făcut valuri, fiind prezentată în multe publicații de peste Ocean, inclusiv la televizor.

Black Sheep Bikes

black_sheep_36er

Stabilit în Colorado, producătorul Black Sheep Bikes este de asemenea axat pe biciclete personalizate, printre care și bicicletele 36er.

Cel mai cunoscut model din gamă este Zamer, cu cadru din titan și o transmisie single speed.

Keener Cycle Works

keener_36er

Keener este singurul producător care oferă o bicicletă 36er cu cadru din aluminiu și furcă cu suspensie, în genul furcii Cannondale Fatty (cu amortizorul plasat între furcă și headtube).

Unghiurile cadrului par ușor anormale, datorită faptului că seat tube-ul întâlnește downtube-ul destul de departe de angrenaj. În plus, tija de ghidon a necesitat o construcție specială pentru ca ciclistul să poată pună presiune pe roata din față, deci să aibă control pe viraje.

În mare, aceștia sunt cei mai importantți producători de biciclete 36er din lume. Există de asemenea mulți entuziaști care au construit astfel de biciclete exotice, dar este vorba de exemplare singulare. În încheiere, public un film în care se vede foarte clar cât de ușor poți urca scările cu un 36er. Argument pentru achiziționarea unui exemplar?

Vezi Comentarii (0)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

fourteen − 4 =