Acum citesti
Câteva sfaturi pentru iarnă 1: echipamentul

your_winter_bike_is_here_1379679894Iarna nu doar că se apropie, dar pe munte a şi venit. Temperaturile au început să scadă sub zero grade prin locurile noastre preferate cum ar fi Bâlea, Piatra Arsă sau Pasul Urdele. Asfaltul ud nu se mai usucă uşor. Zăpada şi lapoviţa pot veni oricând. Noroiul e persistent deja pe traseele de MTB şi odată ajuns pe haine, acestea nu se mai usucă aşa uşor. Frigul pătrunde mult mai uşor prin hainele ude, umezeala ne stoarce de energie. Dar nu e încă nevoie să agăţăm bicicletele în cui, mai putem să mergem încă pe ele până când iarna îşi intră definitiv în drepturi (bine, unii mai curajoşi chiar şi după aceea)…

Am încercat să adunăm câteva sfaturi utile pentru perioada următoare, unele mai evidente, altele poate nu, dar sperăm că vor fi de folos şi, chiar dacă nu vor fi noutăţi pentru multă lume, măcar vor fi un fel de aducere aminte 🙂

Echipamentul e primul lucru care trebuie adaptat la noile condiţii meteorologice. Alegerea îmbrăcămintei pentru o tură de iarnă nu e tocmai uşoară. Prima tendinţă este de a ne îmbrăca foarte gros, cu multe straturi de fleece şi alte haine termice pentru a face faţă frigului care ne loveşte când ieşim din casă sau din maşină. Totuşi, nu este o soluţie deoarece pe sub hainele acelea vom transpira de la efort.

SB Winter Cycling Fleece Windproof Jersey Jacket (Cook)Soluţia cea mai simplă este un set de haine de iarnă performante, dar care din păcate cam costă… Dar se pot improviza şi alte variante. O pereche de colanţi groşi de alergare de iarnă (mult mai ieftin decât cei de ciclism) traşi PESTE pantalonii de ciclism (ca să rămână eficient bazonul) rezolvă picioarele. În partea superioară se poate lua o bluză cu mâneci lungi termică direct pe piele, bretelele de la pantaloni peste iar deasupra de tot tricoul de ciclism pentru a ne putea folosi în continuare de buzunare. E foarte important să luăm bluza de corp pe sub bretelele de la pantaloni pentru a ne păstra spatele acoperit.

Dacă este foarte frig, putem folosi o jachetă termică, de ciclism sau nu. Aceasta poate fi păstrată deschisă pentru eliminarea transpiraţiei la efort şi închisă la coborâre. Dacă e cazul, aceasta se poate rula şi lega la brâu fără să deranjeze mai deloc.

Foiţa de vânt trebuie să fie nelipsită, cu mâneci lungi şi impermeabilă, dacă se poate şi o pereche de pantaloni din material de acelaşi gen ar fi perfecţi. Dacă aveţi un rucsac este bine să aveţi la voi şi o bluză de corp subţire de schimb. Trunchiul şi capul trebuie păstrate calde şi uscate, altfel organismul va prioritiza încălzirea acestor zone cu organe vitale iar extremităţile (mâinile şi picioarele) vor îngheţa indiferent de şosetele şi mănuşile performante pe care le folosiţi. Dacă aveţi două bidoane pe bicicletă, având în vedere că pe frig necesităţile de hidratare nu sunt chiar aşa de mari, puteţi folosi un singur bidon cu lichid iar în celălalt suport să depozitaţi rulate într-o pungă o bluză termică subţire şi o foiţă impermeabilă în caz că nu aveţi rucsac. Puteți folosi și un bidon special pentru transportat scule și accesorii, sunt disponibile pe mai multe mărimi, sunt ieftine și vă vor proteja hainele împotriva apei.

b1a40b45722d9b90839a13c5dc3a62771jpg1350559200Pe cap pe sub cască se poate pune un buff sau o bentiţă subţire. O căciulă prea groasă ar produce transpiraţie aici. Nu lăsaţi capul descoperit, cea mai mare parte a căldurii se pierde pe acolo. Un buff se poate pune şi la gât iar din el la nevoie se poate improviza o cagulă. Ar fi bine să aveţi şi un buff uscat de rezervă, deoarece se va umple de transpiraţie la urcare. Unele căşti vin cu un interior de iarnă care reduce curentul de aer sau cu capace pentru gurile de ventilaţie, nu ezitaţi să le folosiţi dacă există.

Ca mânuşi vă recomand ceva de iarnă, destul de gros, mai ales dacă o să aveţi şi coborâri lungi în program. Există destule modele pe piaţă, eu folosesc unele groase de la Pro. Dacă la urcare o să fie bine şi cu unele subţiri, la coborâre mâinile vor îngheţa repede din cauza vitezei. Puteți lua cu voi un set de mănuși foarte subțiri pe care să le folosiți doar la coborâre pe sub mănușile normale.

1875298_1Ca încălţăminte ar fi recomandat un model special de iarnă, impermeabil şi izolat termic. Din păcate şi aceste modele sunt destul de scumpe, dar puteţi folosi cu succes o pereche de overshoes (ciorapii aceia care se iau peste pantofi), de preferat un model cu izolaţie termică şi complet impermeabil. Mare atenţie la alegerea acestora, modelele sunt diferite pentru pantofii de şosea şi cei de MTB. Dacă folosiţi un model pentru şosea la pantofi de MTB acesta se va distruge foarte repede. Invers mai merge, dar cei de şosea oferă o protecţie mai bună şi stau mai bine fixaţi, la cei de MTB vârful are tendinţa să iasă afară. În pantofi folosiţi ciorapi de iarnă, eventual chiar unii lungi de schi ce să protejeze suplimentar şi gamba.

Hurricane-fleece-composite-shoe-cover-winter-road-cycling-shoes-galosh-lock-equipment-windproofÎn concluzie, aveţi grijă să vă îmbrăcaţi suficient dar nu excesiv, nu vă lăsaţi păcăliţi de frigul de afară, vă veţi încălzi după câteva minute. Iar de preferat ar fi să aveţi şi ceva uscat de schimb la voi. Şi să dăm pedale cât mai multe până când drumurile se vor acoperi de zăpadă şi de gheaţă…

Vezi Comentarii (3)
  • Salutare!
    As avea de facut o sugestie refritor la protectia pt picioare: exista sosesete de iarna, impermeabile si cu protectie de vant. Acestea se pot purta cu succes intr-o pereche de incaltari de vara, pe timp de iarna

  • Salutari!
    Citez „Puteți lua cu voi un set de mănuși foarte subțiri pe care să le folosiți doar la coborâre pe sub mănușile normale.” Cred ca te refereai la urcare :))
    Spor la pedalat !

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

nine + four =