Acum citesti
Centerlock sau prindere cu 6 șuruburi?

Cum este mai avantajos să cumperi noii butuci pentru bicicleta ta? Cu prindere Centerlock pentru disc sau cu prindere clasica în 6 șuruburi? În articolul de față vom prezenta avantajele și dezavantajele fiecărui tip de prindere. Iar concluzia îți va aparține.

Ca scurtă introducere, ar trebui să știi că prinderea cu 6 șuruburi IS (International Standard) sau Centerlock nu sunt singurele standarde. Există și altele mai puțin cunoscute, precum prinderea cu 4 șuruburi de la Cannondale, cea cu 5 șuruburi de la Hope și altele precum cele brevetate în trecut de Rohlhoff sau RockShox.

Pentru că primele două sunt cele mai comune și singurele care s-au impus, voi dori să încep întâi de toate cu standardul Centerlock, prinderea discului cu 6 șuruburi fiind suficient de clară pentru oricine. Centerlock este un sistem brevetat de Shimano care înlesnește procesul de montare. Discul se introduce pe butuc așa cum poți vedea în imaginea de mai jos, apoi este strâns cu o cheie specială. Suprafețele de contact dintre butuc și disc sunt realizate în general din oțel, astfel încât durabilitatea sistemului să fie cât mai mare.

Discul este prins de suportul care intră pe butuc, cu nituri. Deși unii susțin că niturile ar putea crea joc în timp, nu s-a întâmplat să aud până în prezent despre un astfel de caz. O cheie în stea, care poate fi utilizată și pentru demontarea casetelor de pinioane, va trebui folosită pentru fixarea disculuo pe butuc (de la Shimano, modelul TL-LR10).

Cheia poate fi achiziționată de la orice magazin pentru o sumă modică (în general 20-25 de lei de la alți producători și peste 50 de lei originală Shimano). Atenție, dacă utilizezi un butuc cu ax de 20 mm pentru roata de față, va trebui să achiziționezi un disc Centerlock cu prindere oversize, deci și o cheie diferită de strângere (de la Shimano, modelul TL-LR20).

Greutatea unui butuc Centerlock este mai mică (Shimano XT – 230 de grame inclusiv Quick Release) decât cea a unui butuc cu prindere în 6 șuruburi (în general datorită dimensiunii mai mari a flanșei în cazul prinderii cu șuruburi – Shimano XT cu flanșe înalte – 316 grame inclusiv Quick Release).

Cu toate acestea, un disc Centerlock este mai greu decât unul cu șuruburi (disc Shimano XT Centerlock: 156 grame, disc Shimano XT 6 Bolt: 115 grame – ambele cu diametrul de 160 mm). Un calcul simplu ne arată că greutatea toală a unui sistem Centerlock este cu 45 de grame mai mică decât în cazul sistemului cu prindere în 6 șuruburi (cu butuc și al unui disc de 160 mm, Shimano XT). Irelevant? Tu decizi.

În ceea ce privește butucul cu prinderea discului în 6 șuruburi, beneficiază de avantajul de a acomoda mai mult de 90% dintre discurile oferite pe piață. Nu ai nevoie de o cheie specială ci de un TorX (regăsit pe majoritatea truselor de buzunar). Pe de altă parte, dacă strângerea nu se face corespunzător există două riscuri: fie distrugi filetul prin înșurubarea prea puternică, fie se distruge de la vibrațiile produse de frână dacă nu-l strângi suficient. În orice caz, producătorii oferă date precise despre forța cu care trebuie strânse aceste șuruburi (în Nm – recomandată este strângerea cu cheie dinamometrică).

Dacă nu dorești să utilizezi discuri Shimano pe butucul Centerlock, ai posibilitatea de a achiziționa un adaptor, precum cel de jos oferit de DT Swiss, pentru un cost modest.

Avantaje Centerlock

-(de)montare facilă
-greutate mai mică a butucului
-discul este perfect centrat (cel cu prindere în 6 șuruburi trebuie centrat manual)

Dezavantaje Centerlock

-greutate mai mare a discului
-necesită cheie specială pentru (de)montare
-utilizează două dimensiuni (standard și oversize), deci două chei diferite

Avantaje prindere cu 6 șuruburi

-compatibilitate cu majoritatea discurilor
-ofertă butuci foarte largă
-(de)montarea o poate face oricine cu o cheie Torx (strângerea se face în stea, opus)

Dezavantaje prindere cu 6 șuruburi

-pot fi centrate greșit
-filetul poate fi distrus prin strângere exagerată sau printr-o prea slabă strângere
-timp (de)montare mai mare

Cum spuneam și în introducerea articolului, decizia îți aparține. Fiecare sistem are avantajele și dezavantajele sale, iar în cazul de față fiecare ar trebui să poată conchide care este sistemul ce i se potrivește. Vestea cea bună este că în ciuda diferențelor, ambele sisteme s-au impus pe piață și sunt utilizate din plin în acest moment.

 

Vezi Comentarii (3)
  • Salut,
    Eu am discuri SLX ,centerlock care si-au facut joc la nituri, am dus-o la service, mi le-au nituit din nou, fara sa schimbe niturile originale (practic le-au lovit pana ce au ocupat tot spatiul din cavitate)
    Momentan nu am joc in disc, dar nici nu sunt sigur ca vor rezista.

  • De unde se poate cumpara acea cheie specială pentru de/montare. Se poate lua direct din ro sau trebuie sa caut pe un site de afara?

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

17 + eleven =