Acum citesti
Premieră: CARPATHIAN MTB EPIC, cel mai provocator concurs de MTB

Credeai că asemenea concursuri MTB pe etape au loc doar „pe afară”? Greșit! Există și în România într-o variantă dedicată echipelor. Din 2017 Riders Club vine cu o propunere cel puțin îndrăzneață, care este bazată pe un concept nou, cu un format diferit și un standard de organizare la nivel internațional.

Ne-am obișnuit poate ca evenimentele Riders Club să fie pentru toată lumea, de la începători până la profesioniști. Calendarul anual propune provocări dintre cele mai diverse: de la trasee cu diferențe de nivel mici și curse nu foarte lungi, accesibile, până la urcușuri la care răspund cu „prezent” doar cei mai antrenați cicliști. Se dorește astfel ca MTB-ul să fie accesibil pentru majoritatea dintre noi, care nu caută neapărat performanță ci doar un mod plăcut și sportiv de a-și petrece weekendul.

Ei bine, din 2017 provocările sunt duse și mai sus și asta la propriu. În plus față de competițiile obișnuite din calendarul Riders Club, reprezentanții săi anunță un eveniment ambițios: CARPATHIAN MTB EPIC!  Organizatorul ne spune că este „cel mai provocator concurs de MTB”, iar dacă ne uităm pe cifre tindem să dăm crezare acestor afirmații.

sursa: MPG

CARPATHIAN MTB EPIC este primul concurs de ciclism mountain bike pe etape din România de tipul full-service, organizat la standarde internaționale. Este în același timp, primul eveniment de ciclism mountain bike cu difuzare TV și cu o acoperire media importantă. Evenimentul va avea loc în perioada 21-24 septembrie și își propune să ofere cicliștilor o experiență inedită. Locul de start va fi Cheile Gradiștei, resortul Fundata, în județul Brașov. Pe scurt, cifrele sunt următoarele:

Format: Individual, cu premieri pe etape și la general. Înscrierea poate fi realizată pentru întreg evenimentul sau pentru o singura etapă, respectiv etapa 4 care se desfășoară în ultima zi.

  • Etapa 1 – Prolog XCO (pentru stabilirea ordinii de start în prima etapă)
  • Etapa 2 – 58 km, 2.150 m diferență de nivel
  • Etapa 3 – 54 km, 1.850 m diferență de nivel
  • Etapa 4 – 45 km, 1.700 m diferență de nivel

Pentru a afla mai multe detalii am luat legătura cu organizatorul care ne-a oferit momentan, doar un preview al concursului întrucât evenimentul este încă în faza de organizare.

Freerider: Ce provocări va oferi prima ediție a CARPATHIAN MTB EPIC și ce surprize le pregătiți cicliștilor care vor lua parte la eveniment?

Tudor Mocuța: Pentru 2017 plănuim să oferim comunității Riders Club mai multe momente speciale, multe surprize, provocări și premii pe măsură. Cu siguranță, dintre toate evenimentele acestui an, va ieși la rampă CARPATHIAN MTB EPIC, pe care l-am gândit ca un adevărat festival de ciclism. Competiția va fi una full-service de tip “ride, eat, sleep & party” și se va desfășura în perioada 21-24 septembrie la Cheile Grădiștei – Resortul Fundata, în județul Brașov, într-o locație ce ne asigură un standard de nivel olimpic pentru implementarea evenimentului. Acolo va fi organizat un adevărat Race-Village, dotat cu toate facilitățile, care va oferi servicii complete cicliștilor astfel încât să se poată concentra la competiție și apoi să se relaxeze într-o atmosferă deosebită. Este un proiect mare și ambițios de ciclism mountain bike, cu promovare și participare națională și internațională și ne dorim să fie unul memorabil și de referință, emblematic pentru comunitatea de cicliști amatori.

Freerider: Sună interesant! Ce urcări și trasee îi vor aștepta pe cei care vor lua parte la acest concurs?

Tudor Mocuța: CARPATHIAN MTB EPIC se va ține în 3 etape, cu un prolog și trei curse cu lungimi diferite, și va fi primul eveniment cu focus internațional la acest  standard de organizare, din țara noastră. Pe 21 septembrie cicliștii vor fi invitați la o cursă de calificare XCO, care este opțională, ce le permite să își stabilească locul și ordinea la start pentru prima etapă. Fiecare dintre cele trei curse va avea loc pe trasee diferite: 58 km – vineri, 22 septembrie, cu diferență totală de nivel 2,150 m; 54 km – sâmbătă, 23 septembrie, cu diferență totală de nivel 1,850 m;  45 km – 24 septembrie, cu diferență totală de nivel 1,700 m. Ne-am propus ca, pe durata celor 4 zile ale CARPATHIAN MTB EPIC, să oferim tuturor celor dornici de aventură ocazia de a descoperi România sălbatică, de a cuceri crestele înalte ale munților unde doar caprele negre mai concurează. Este o adevărată incursiune în zonele naturale protejate, unice în Europa, care vor putea fi explorate pe două roți pe trasee noi, neutilizate până acum la alte concursuri, și care sunt realizate de partenerul nostru Răzvan Jugănaru și echipa sa, astfel încât să fie o experiență nouă și specială pentru orice concurent. Această competiție epică va fi o ocazie de autodepășire și de testare a limitelor fizice și psihice pentru fiecare participant. Pe lângă traseele salbatice și pline cu provocări, vom pregăti și petreceri tematice pentru a ne relaxa într-o atmosferă veselă după curse.

Freerider: Se anunță un concurs solicitant. Ce participanți așteptați să aveți la start?

Tudor Mocuța: CARPATHIAN MTB EPIC este destinat cicliștilor amatori care sunt pasionați de MTB, din țară și de peste granițe, și care vor să își testeze limitele la un alt nivel. L-am gândit în primul rând pentru comunitatea noastră Riders Club care a evoluat spectaculos de la lansarea proiectului și care cu siguranță merită această experiență. Evenimentul cere pregătire, rezistență și stăpânirea tehnicilor de MTB și știm că există mulți membri Riders Club care pot și își doresc să răspundă acestei provocări. Ne-am gândit însă și la cei care nu se simt suficient de pregătiți pentru cele 3 etape, dar vor să facă parte din această aventură epică și să nu rateze distracția de pe traseu și din Race-Village. Pentru aceștia am pregătit o cursă specială, care va avea loc duminică, 24 septembrie, cu lungimea de 45 kilometri. Evenimentul va fi promovat pe plan extern, în urma încheierii unor parteneriate cu diferite asociații sportive din Europa, astfel că ne așteptăm să avem la start participanți din mai multe țări care vor să descopere această regiune incredibil de frumoasă și puțin explorată din inima Carpaților. Va fi o super aventură ce își va câștiga un loc de top în agenda iubitorilor de MTB!

Site-ul oficial al CARPATHIAN MTB EPIC-  www.carpathianmtb.ro  – este în curs de pregătire, însă în momentul lansării vor fi disponibile mai multe informații pentru toți. Până atunci, vă puteți abona pentru a fi printre primii rideri care primesc cele mai recente actualizări, înscrieri la prețuri preferențiale cât și posibilitatea de a accesa site-ul înainte de data programată pentru lansare.

Vezi Comentarii (2)
  • Concursul este pe echipe de doi rideri sau individual? La inceputul articolului se specifica echipe „Există și în România într-o variantă dedicată echipelor”, iar ulterior se face referire la clasament individual „Format: Individual, cu premieri pe etape și la general.”

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

two × 1 =