Acum citesti
Mountainbike pe pâine la Cupa Crater 2013

Anul 2013 a adus la avenul Betfia, de lângă Băile 1 Mai, două evenimente de MTB. Un concurs de cross country, proba olimpică, și unul de downhill, evenimente organizate de clubul Velo Sport Oradea. Băieții și-au luat anul acesta inima în dinți și au pus osul la muncă, adaugând încă o disciplină la cea existentă. Din păcate, foarte puțini oameni arată interes de voluntariat, de a participa la organizare, dar cei care fac, o fac cu inimă. Așa, o mână de oameni alături de voluntarii de la Crucea Roșie au avut grijă să decurgă totul în regulă și fără incidente.

cupa_crater_xco_2013

Foto: Palcza Szilard

Crater XCO se află deja la 3-a ediție, având participanți care revin regulat pe acest traseu dinamic. Proba de downhill se află la prima ediție în organizarea clubului orădean, dar nu și la prima în ceea ce privește locația. Acum câțiva ani buni s-au mai organizat concursuri de downhill, ale căror istorie o știu doar foarte puțini. Probabil cunoscătorii au  observat că foarte mulți dintre riderii vechi de cross și DH au fost la fața locului, verificând generația nouă.

După înscrierile online, concursul de cross arată foarte promițător, având participanți puternici atât pe lista amatorilor cât și pe a celor de la Elite, ceea ce promitea un concurs palpitant în ambele categorii. Cu o zi înainte de concurs s-a anunțat vreme ploioasă, îngrijorând organizatorii. Dar cum a fost și anul trecut, și anul acesta ploaia a venit la comandă, ca să umezească puțin traseul prăfuit. Cei care nu au reușit să parcurgă traseul sâmbătă, au avut șansa duminică, înainte de concurs la temperatura ideală și pe un traseu în stare bună.

Startul s-a dat cu o întârziere de 30 de minute din motive tehnice. Prima dată au pornit cei de la Elite și la 30 secunde după, cei de la amatori, după care au pornit și copiii pe traseul special amenajat, startul și finish-ul fiind comun cu cei mari. Traseul, în timpul concursului, a fost plin de lume, membrii de familie, prieteni de breaslă și multi curioși care făceau galerie, poze și mult zgomot pentru a da un plus de forță concurenților.

La categoria Elite, Marton Blazso (VKE Nelson, Ungaria) s-a desprins încă de la început, adjudecând victoria, urmat de Tudor Oprea (Ideal Geiger Cycling Team).  Pe locul 3, dupa o vânătoare continuă a lui Tudy, a urmat Robert Dobai, tânărul de la Nomad CST Merida dând dovadă de o tehnică foarte bună la coborârile rapide și abrupte. Marius Petrache (InterTeam) a reușit și el să facă o cursă interesantă pe o bicicletă care nu-i aparține, iar completând primele 5 locuri a fost Elisei Miron (InterTeam), proaspăt întors din luna de miere.

La categoria amatorilor au fost prezenți și 2 campioni – Cristian Jidovu și Andreica Nicolae – ale cupelor din ediții anterioare, alături de mulți prieteni din Timișoara, Arad, Cluj Napoca, Satu Mare, Debrecen și localnicii. Echipe precum InterTeam, C.S. Tibiscus, C.S. Garage Racing, Bikesport Racing, Hajdusagi KTE, Racing Bike Pro, Ideal Geiger, C.S. Velo Sport Oradea și-au aliniat concurenții în diferite categorii de vârstă, de la junior până la veterani.

Bătălia pentru primul loc la general s-a dat între un junior, Urs Marius și veteranul de la Ideal Geiger, Francisc Sarosi fiind singurul care s-a apropiat destul ca să-i dea emoții juniorului. Amândoi, însă, au câștigat și în categoria lor de vârsta, juniorul fiind urmat de Radu Darius (C.S. Tibiscus) și Dan Crișan (InterTeam).

Categoria seniorilor de 19-29 de ani a fost câștigată de Roland Moldovan (Bikesport Racing Cluj Napoca), urmat de doi concurenți de la Garage Racing Baia Mare, Tamas Debreczeni și Ștefan Cristescu. În categoria de vârstă master, 30-39, s-a ajuns la un podium foarte frumos, cei doi campioni en-titre îmbrățișând pe cel nou, Olar Mihai (Bikesport Racing). Campionii anteriori la această categorie s-au clasat de această dată pe locul doi, Cristian Jidovu, și pe locul trei, Nicolae Andreica (InterTeam).

La veterani, Francisc Sarosi (Ideal Geiger) și-a adjudecat victoria fără drept de apel, câștigând cu 15 minute avans în fața urmăritorilor, Sandor Somogyi (Debrecen) și Dezso Horvath (Oradea).

La fete Annamaria Bako (Xterra Oradea), a terminat pe locul 1 înaintea lui Suzanne Hilbert (InterTeam), urmată de Lukacs Eszter (Hajdusagi KTE). Băieții cu vârsta între 10-14 ani aveau să parcurga traseul mare o singură dată așa că după o tură, Pacurar Vlad (InterTeam) s-a impus în fața lui Raul Sanza (Oradea) și a colegului de echipă Ciobanu Andrei (InterTeam).

După concursul de cross olimpic, toată lumea s-a mutat în pădure ca să asiste, sau în unele cazuri să participe, a se vedea Marius Petrache și Mircea Onaca, la proba de downhill a Cupei Crater.

Nefiind un traseu pur-sânge de downhill, dar totuși antrenant cu sărituri cu gap-uri, drop-uri, lumea s-a arătat mulțumită, chiar și spectatorii, mai ales cei cu aparate foto având din ce să guste. Cei mai curajoși au făcut trick-uri în timpul zborului, după sărituri. Concursul a atras foarte mulți fotografi în zonele spectaculoase, așa că participanții și nu numai s-au putut bucura de multe galerii de poze datoriță prezenței publicului cu aparate foto.

În categoria Elite, Trif Octavian a coborât cel mai rapid, urmat de Raul Rațiu și Grecu Ionuț, iar la Seniori 19-35, Moș Sebastian i-a depășit pe Văcaru Sorin și pe Nagy Tamas Jozsef. A existat și un puști de 15 ani, Raul Sânza, singurul în categoria sa, dar și așa a terminat la mijlocul clasamentului general. Categoria Hardtail a avut 2 participanți, Mărieș Iancu împunându-se în fața lui Răzvan Bas. Nu în ultimul rând, în categoria juniorilor, Varga Mark s-a impus în fața lui Andrei Oros și Jakob Ede. Rezultatele complete pot fi vazute pe site-ul organizatorului.

După concursul de downhill a avut loc premierea, unde s-a stabilit și clasamentul general al XCOradea Series. Elisei Miron a câștigat la categoria Elite, Olar Mihai cea de amatori 30-39 de ani, Moldovan Roland la categoria 19-29, Radu Darius la Junior, Păcurar Vlad la copii 10-14 ani, Vezențan Laurențiu la Veterani și Bako Anamaria la Fete. Felicitări participanților, care revin în fiecare an, felicitări și celor nou veniți!

Vezi Comentarii (0)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

7 − four =