Acum citesti
(P) Veloteca lansează SUNN, bicicletele fabricate în Franța

ADVERTORIAL

Un nume fără istoric nu are cum să devină o marcă de renume: experienţa şi istoria SUNN au evoluat timp de 35 de ani!

Va prezentam in cele ce urmeaza o istorie bogata, fascinanta si provocatoare, pe care extraordinarele biciclete Sunn au parcurs-o in ultimii 35 de ani!

biciclete_sunn_enduro_11982: Apare prima bicicleta(B)MX in Franta! Max Commencal înființează MX FRANTA, o mică afacere personală, iar primul BMX poarta acest nume. Acest lucru va dura doar cateva luni. La scurt timp, Maxx defineste noul nume de biciclete, Sunn, găsind un nume mai „international”: Sun cu doi „n”, care vrea să însemne ‘de 2 ori mai mult soare’!

1984: MX FRANTA vinde primele biciclete BMX! In 1984, SUNN lanseaza BMX Elite Mini. Cu sau fara intentie, cu BMX-urile Sunn, Max Commencal a inceput sa dezvolte o concurență în primul rând pe piața de biciclete pentru „copii”, segment care la momentul respectiv era foarte neglijat. BMX-urile au fost dezvoltate prima dată cu cadre din CrMo, iar apoi Sunn va deveni pionier în producerea de cadre din aluminiu.  

biciclete_bmx_sunn.mx biciclete_bmx_sunn1985: Bicicletele BMX Sunn se comporta surprinzator de bine in competitiile de gen! Apare gama de competitie, cu modelele Sunn RIB Pro si Sunn Mini Pro.

1988: Anul în care se naște MTB-ul SUNN: In momentul in care in SUA apar primele mountain bike-uri care aveau la baza biciclete de sosea cu cauciucuri subtiri si cramponate, ideile lui Max Commencal nu accepta aceasta solutie tehnica. Max incepe sa dezvolte MTB-uri care au la baza cadre de BMX marite. Dar, datorita problemelor financiare, are evident nevoie de investitii externe. Compania cu numele de MX FRANTA devine SUNN SA. Max Commencal pastreaza 35% din actiuni si ramane sa se ocupe de destinul marcii. Acesta era apogeul BMX-ului si se pregatea aparitia bicicletei pentru toate tipurile de teren (‘tot-teren’). In ciclismul montan, producția primului Sunn Radical ii va incanta pe primii posesori!

Sunn a devenit campion mondial la BMX cu echipa Sunn Chipie.

Atentie: SUNN lansa atunci primul snow-scoot BMX!

1991: Anul evolutiei de la BMX la MTB! SUNN lanseaza modelul 5003R care va ramane modelul de referinta in MTB pentru o perioada indelungata. Acesta a fost ales modelul anului, de catre revista VELO VERT. In paralel, SUNN lanseaza o gama de MTB-uri simple, cu o geometrie foarte bine gandita si cu tuburi din otel cu diametru redus, numita seria 1003.

1993: Antrenor al echipei Sunn devine François GACHET!
Astfel, s-a lansat echipa de MTB SUNN. Anne-Caroline Chausson trece de la BMX la ciclism montan pe un model 6003 modificat. In scurt timp echipa este incoronata Campioana mondiala la Junior Downhill!

1994 este anul in care si alti tineri BMX-eri trec la MTB. Dintre ei, ii putem enumera pe Florent Poussin, Cédric Gracia, Carmine Falco. Acestia aduc tehnica pe care o folosesc la BMX in MTB.

1994: Primul titlu mondial la Downhill masculin
Antrenor combatant, François GACHET da un exemplu intregii echipe si urca pe primul loc in clasamentul final al Cupei Mondiale, el câștigand primul titlu din liga mondiala pentru Franța. Imediat dupa aceea, Anne Caroline Chausson extinde titlul mondial si la juniori, aceasta nefiind invinsa pana in 1998 cand si-a incheiat cariera. Gama de MTB este extinsa. Modelele se succed cu repeziciune. Sunn prezintă Tox, 5000, Vertix, Revolta și Maxe. Eric Barone se alatura echipei Sunn și devine campion mondial la Downhill Master!

1995: ERIC BARONE depaseste 200km/h pe bicicleta primita de la SUNN
Apare prima bicicleta SUNN cu suspensie integrala. Revolt 2 este votata bicicleta anului. Sunt concepute si lansate BMX-urile cu roti de 26”. Tot atunci era lansata si gama de sosea.

1996: Eric BARONE a devenit primul om care a ajuns la 200km/h cu un MTB SUNN. Acesta va depasi 210 km/h in 1997. Echipa SUNN devine Campioana mondiala la Downhill! Echipa avea deja aproximativ 24 de rideri profesionisti din toate categoriile!


1997: In anul acesta a fost creata echipa Sunn de freeride,
alcatuita din David LOMBARD si Mad Fred DANION.

1998: La revedere MAX.
Max Commencal paraseste SUNN. Acesta porneste intr-o noua aventura construindu-si propria marca care ii va purta si numele. SUNN devine campioana mondiala pentru al doilea an consecutiv.
Christophe DUPOUEY devine campion mondial la disciplina XC (cross-country), iar Miguel MARTINEZ la aceeasi disciplina, categoria tinere sperante. Tot anul acela apare si al treilea titlu la Downhill!
Lansarea bicicletei Palomino, model 99. Bicicleta este campioana mondiala la Downhill 3 ani consecutiv.  

1999: Sunn are gama completa: Marca SUNN ajunge la peste 40 de modele. Sunt incluse toate tipurile: Racing, Road, BMX, MTB si Cruiser.

2003: Restructurare: In 2003 se lanseaza modelul REVOLT 2003. SUNN trece prin ceva dificultati iar actionarii sai sunt fortati sa falimenteze compania. Patrick Tanguy, un antreprenor din Toulouse, cumpara numele și încearcă un nou început. Din păcate, el nu va reuși în această provocare și va fi, de asemenea, forțat să falimenteze.

2005: Reinoire. Se lanseaza noua gama, care simbolizeaza renasterea marcii. Trei noi modele dedicate noilor discipline, Drac pentru Street / Dirt, cu cadru din oțel CRMO. Acest an marchează revenirea radicală și sosirea lui Kern și Kern LT.  

2007: anul lui KERN EXO si LT EVO
Kern Exo este ales MTB-ul anului și Kern LT este ales Evo Enduro al anului. Rezultatele echipei Societății Sunn Rider contribuie, de asemenea pentru aur ca marca printre liderii de piata.

2008: Aparitii noi
Apar modele noi. De remarcat modelele Tzar, Shamann, Kern si Modular. Distributia se face in colaborare cu LOOK.

2013: Un nou impuls
Dupa o perioada de dificultati compania este preluata de catre MFC, Manufacture Française du Cycle.

2014: Surpriza
9 Octombrie , 2014: la Roc d ‘Azur este prezentat noul concept SUNN!
2015: Este prezentata noua gama SUNN
2016: SUNN urca din nou pe podium

Echipele SUNN de BMX si Enduro ajung iarasi pe podium cu locul 2 in EWS (Enduro World Series), loc ocupat de Isabeau Courdurier. La masculin, Thomas Lapeyre s-a clasat pelocul 14 si Kilian Bron pe 40. La finalul EWS 2016, echipa SUNN a ocupat locul 10, devansand echipe precum Cannondale, Specialized Racing team, Santa Cruz x SRAM, Ghost, BMC si altele!

Thomas.Lapeyrie_biciclete_sunn_enduro_12017: Veloteca preia distributia Sunn in Romania
Acest demers reprezinta dorinta Veloteca de a completa oferta magazinului propriu și cu biciclete din segmentul ‘gravity’ (enduro), dar si introducerea pe piata a unei marci care a scris istorie in domeniul sportului extrem de peste 30 de ani.

Pentru detalii, echipa Veloteca va sta la dispozitie: [email protected] si 0213118269.

Vezi Comentarii (0)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

11 − 8 =