Acum citesti
Prima furcă Rock Shox

Furca Rock Shox RS-1 a reușit să scrie o pagină din istoria bicicletelor de munte, fiind primul model produs de compania de peste Ocean. În același timp, se numără printre primele furci cu suspensie realizate pentru MTB-uri la începutul anilor 90.


Prezentată presei în 1989, Rock Shox RS-1 a reușit să intre în producție și să fie disponibilă pentru publicul larg in august 1990. În acea lună au fost fabricate primele 100 de exemplare, modelul fiind prezentat ca unul sofisticat a cărui dezvoltare a durat 3 ani. Furca beneficia de atunci de Lock-Out, denumit „static lock-out”, cântărea 1,41 kg și oferea o cursă de amortizare de 50 mm. În zilele noastre nu mai reprezintă o valoare mare, însă la acea vreme era apreciată, în special datorită faptului ca utilizatorii nu mai resimțeau dureri la nivelul încheieturilor mâinilor.


RS-1 era oferită pentru 359$, un preț nu tocmai mic. Dar cei care-și doreau să beneficieze de ultima tehnologie în domeniu, nu stăteau prea mult pe gânduri. Fiind o furcă ce funcționa cu aer, cumpărătorului i se livra și o pompă pentru reglarea presiunii. Deși purta denumirea de pompă și beneficia și de un manometru, aceasta semăna mai degraba cu o seringă.


Prinderea frânelor era gândită doar pentru Cantilever, în acest sens fiind adaptat și brace-ul realizat din Cr-Mo 4130, asemenea brațelor superioare ale furcii. Întreținerea furcii presupunea ajustarea presiunii la fiecare 20 de ore de utilizare și schimbarea uleiului la fiecare 250 de ore.


Până în 1996 au fost vândute 1 milion de furci RS-1. Calitatea a fost cea care i-a asigurat succesul. În timp ce producători precum Manitou sau Marzocchi încercau sa ofere produse similare, fără succes însă, Rock Shox devenea sinonimul furcii cu suspensie.


Foto: Jeff – Mombat, NC


Vezi Comentarii (3)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

one + 8 =