Acum citesti
ProBikers Oradea, asociația care a strâns peste 600 de bicicliști la Masă Critică

Mersul pe bicicletă este o activitate cu atât de multe laturi, încât este aproape imposibil să nu fi atins vreuna, măcar la un moment dat în viața ta. Cam așa am putea caracteriza și Asociația ProBikers Oradea, care are membrii ce utilizează bicicleta pentru diverse scopuri. Mai mult, organizația se ocupă și de organizarea evenimentelor de profil din județul Bihor. Mircea Crăciun, vicepreședintele asociației, a fost destul de amabil încât să ne povestească mai multe despre ProBikers.

  • Salut! Suntem curioși când a luat ființă Asociația Probikers Oradea? Câți membri are și ce obiective își propune?

Asociația Sportivă Probikers Bihor a luat ființă la începutul anului 2008. Ca și membrii fondatori am simțit nevoia unei asociații care va proteja interesele cicliștilor din Oradea și va populariza ciclismul. În prezent avem circa 70 membri activi și peste 200 de simpatizanți a asociației.

  • Am remarcat că organizați de la evenimente urbane, până la concursuri de mountain bike sau duathlon. Care sunt evenimentele pe care le organizați în Oradea (sau în Bihor)? Dintre acestea, care sunt cele mai importante și care sunt cele cu care vă mândriți cel mai mult?

Asociația organizează diferite evenimente sportive, de care suntem mândri. Eu consider fiecare eveniment la fel de important ca oricare altul organizat de noi, deoarece sunt competiții ce au fost organizate în premiera în județul nostru, cum ar fi Iron Man Oradea (Xtr Triathlon Oradea), Iron Bike, Bike Marathon BihorGo, Probikers Duathlon, Bihor-Go Hobby, Trial Jam și BMX Show, competiții ce au devenit brand între cicliștii din țară și de dincolo de graniță.

Un eveniment important organizat de Asociație este demonstrația ciclistă Critical Mass, un eveniment început în San Francisco acum 19 ani în 1992, la care Oradea a luat parte chiar de la apariția în țară a evenimentului datorită asociației noastre. Critical Mass-ul e organizat de două ori pe an în orașul nostru, în 22 aprilie de Ziua Pământului și în 22 septembrie din cadrul Săptămânii Mobilităţii Europene – Lupta pentru aer curat în Europa.

  • Pe lângă evenimentele asociației voastre mai susțineți și pe cele ale altor organizații de promovare a bicicletei/ciclismului?

Bineînțeles că susținem și alte asociații care promovează ciclismul, cum ar fi Asociația Sportivă Xterra și Asociația Carpatină Ardeleană, chiar organizăm împreună evenimente și ne ajutăm reciproc. Din păcate sunt foarte puține ONG-uri în județul nostru, care doresc să promoveze ciclismul. Noi, ca si asociație, suntem deschiși la parteneriat.

  • Până acum câțiva ani comunitatea de (bi)cicliști din Oradea nu era reprezentată foarte puternic. Cum de s-a ajuns ca mai multe competiții importante să fie organizate acolo în așa timp scurt?

Chiar acesta a fost motivul pentru care am înființat asociația cu câtiva colegi-prieteni care adorau ciclismul, am dorit să „acoperim golul” acesta în județul Bihor.

Prin intermediul competițiilor organizate am reușit să popularizăm ciclismul în rândul populației de toate vârstele, ceea ce a fost demonstrat în creșterea numărului de participanți an de an, la evenimentul Critical Mass. La ultima ediție au fost peste 600 de cicliști de toate vârstele, când la prima ediție au participat mai puțin de 100 de persoane.

  • Cu cine mai colaborați pentru a asigura reușita evenimentelor organizate de voi?

Spre fericirea noastră, conducerile anumitor instituții au realizat ce factor important este ciclismul în sănătatea umană și pe lângă asta cei care folosesc mijloace de deplasare nemotorizate nu poluează iar în ziua de azi poluarea atrage atenția fiecărei persoane. Așadar am reușit o colaborare strânsă cu Inspectoratul de Poliție Județeană Bihor, cu Inspectoratul de Jandarmi Județean Bihor, Consiliul Județean Bihor și cu Primăria Municipiului Oradea și cu mai multe primării din județ, pe unde au trecut traseele competițiilor organizate de noi.

  • Dorești să  mai adaugi ceva?

Noi îi așteptăm pe toți iubitori ciclismului din toate categoriile (ramuri de ciclism cum ar fi trial, bmx, city sau mountain bike) să ni se alăture nouă. Ne găsesc la sediul nou al asociației din Oradea, str. Ady Endre nr.81, zilnic între orele 11:00-18:00 sau pe site-ul www.probikers.ro. De asemenea, iată o listă cu competițiile pe care Asociația Sportivă Pro Bikers le va organiza în 2012:

 

–          Bike Marathon BihorGo  – 21 aprilie (marathon ciclista)

–          Critical Mass  – 22 aprilie (demonstratie ciclista)

–          Probikers Duathlon Bihor – 19 mai (competitie de mountain bike)

–          BMX Show – 26 mai (competitie de BMX)

–          Competitie de drumetie – Iuliu Czárán – 09 iunie (competitie de anduranta)

–          Iron Man Oradea (XTR Triatlhon Oradea) – 15-17 iunie

–          Iron Bike Bihor –  27-29 iulie (competitie extrema ciclista offroad)

–          Trial Jam IX  – 15 septembrie (competitie de TRIAL)

–          Bihor-Go Hobby / V edition – 22 septembrie (competitie de mountain bike)

–          Critical Mass   22 septembrie (demonstratie ciclista)

Vezi Comentariu (1)
  • ATENTIE! Intrebarile tehnice sau cele legate de alt subiect vor fi postate pe forum.
    Salut, sunt din Iasi si vreau ca anul asta sa ajung in Oradea( sa ma mut definitiv, daca se poate!) la Masa Critica din luna iulie. Puteti sa ma informati care este punctul de plecare? Vreau de mult sa pedalez in orasul care a scos 600 de biciclisti pe strada!
    Multumesc!

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

4 × 2 =