Acum citesti
Transpiraţia poate distruge ochelarii de soare!

20150901_104559Am cumpărat o pereche de ochelari de soare destul de scumpi, cu lentilă heliomată, foarte comozi şi foarte performanţi. Am tras de ei la toate sporturile posibile vreo 2 ani de zile, după care, încet încet, parcă nu mai ieşea de pe ei murdăria la spălat. Rămâneau câteva pete albe, am bănuit că e transpiraţie uscată şi nu am insistat pe ea ca să nu zgâriu lentila.

Încetul cu încetul, în vreo 2 luni, petele au început să se mărească. Apoi, la o studiere mai atentă a problemei, am constatat că… nu sunt pete. Un strat de protecţie a lentilei s-a exfoliat în câteva zone.

După ceva vreme în care m-am gândit ce s-a întâmplat, am întâlnit şi alte persoane care au păţit la fel, cu ochelari de aceiaşi marcă dar şi de mărci diferite, printre cele mai tari de pe piaţă. Numitorul comun este că toată lumea după tură obişnuia să „uite” ochelarii murdari multă vreme, până la tura următoare, uneori chiar mai multe săptămâni.

Concluzia logică pare a fi că exfolierea este un efect al atacului îndelungat al compuşilor chimici din transpiraţie şi că, mai mult ca sigur, dacă ochelarii ar fi fost spălaţi imediat după fiecare ieşire acest lucru ar fi putut fi evitat. Dacă e sau nu subiect de garanţie la producător, e greu de zis… Eu nu am găsit nicăieri scris că ochelarii trebuie spălaţi imediat după fiecare ieşire. Deşi are o logică să faci asta….

Ideea pentru care am scris aceste câteva rânduri a fost să trag un semnal mic de alarmă pentru cei care au acest obicei, de a uita ochelarii murdari pe o etajeră. Poate dacă faceţi un mic efort să îi spălaţi când ajungeţi acasă veţi prelungi mult viaţa acestora, iar cum o pereche de ochelari serioşi costă mai multe sute de lei, eu zic că merită…

Vezi Comentarii (4)
  • Este posibil ca problema sa apara datorita tratamentului heliomat. Adica, daca nu erau heliomati, nu aparea coroziunea, pentru ca nu avea ce sa corodeze. Am avut si eu ochelari heliomati si i-am distrus, prin simplul fapt ca am stat cu ei prea mult in soare, pana s-a ars pelicula de tratament heliomat.

    • N-ar fi exclus, dar atunci ar avea deficienţe de culoare în zonele exfoliate. Pare mai degrabă un soi de protecţie UV sau chiar anti-zgâriere. Ideea e că dacă aş găsi o soluţie să o exfoliez de tot probabil ochelarii ar fi perfect funcţionali.

  • Ar trebui sa contactezi producatorul ca sa afli daca presupunerea ta e adevarata, ce reprezinta mai exact stratul care se exfoliaza si in ce mod afecteaza functionarea ochelarilor.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

seven + 14 =