Acum citesti
Vești bune de la Waldo. Dispozitivul este gata şi poate fi cumpărat

Încă din decembrie 2014 am fost alături de Waldo, sistemul românesc de prevenire a furtului bicicletei. A trecut aproape un an, iar acum dispozitivul poate fi pre-comandat. Waldo este puţin mai altfel decât ce există pe piaţă la ora actuală şi se bazează pe prevenţie în sensul că hoţul vede dispozitivul pe bicicletă şi este mai puţin probabil să continue cu furt.

alarma gsm bicicleta waldo 07

Waldo este un dispozitiv electronic ce se ataşează de cadrul bicicletei printr-un sistem interesant „ascuns”, nu exista la şuruburi vedere. Colierul de instalare se introduce direct în dispozitiv, iar acesta îl blochează la fel ca un lacăt. Blocarea şi deblocarea se fac wireless cu ajutorul aplicaţiei speciale instalată pe telefonul smart. Tot cu ajutorul acestei aplicaţii poţi vedea şi unde se află bicicleta ta în cazul în care totuşi a fost furată sau dacă pur şi simplu ai uitat unde ai parcat-o. Aplicaţia Waldo îţi spune şi câtă baterie mai are alarma înainte de a trebui să fie pusă la încărcat.

alarma gsm bicicleta waldo aplicatia smart phonealarma gsm bicicleta waldo 08Conexiunea la telefon nu se face prin Bluetooth ci prin cipul special pe care Waldo îl conţine. Astfel distanţa la care se află bicicleta de telefonul tău, nu contează atâta vreme cât există semnal GSM în zonă. În cazul în care telefonul rămâne fără baterie, iar tu vrei să dezarmezi alarma o poţi face în continuare de pe un calculator. Dacă alarma rămâne fără baterie, înainte de a se opri aceasta se deblochează fizic pentru a putea fi scoasă de pe bicicletă şi pusă la încărcat.

alarma gsm bicicleta waldo 01

Waldo funcţionează cu un acumulator intern a cărui autonomie este de 3 săptămâni în condiţii normale de utilizare. O încărcare durează două ore. Interesant este faptul că nici măcar mufa micro USB prin care se face încărcarea nu este la vedere ci expusă doar dacă demontezi alarma.

Waldo este fabricat din materiale solide care rezistă la lovituri repetate. Astfel dacă hoţul doreşte să o distrugă va dura mult până când se va întâmpla asta. În plus între timp alarma va suna, iar tu vei fi anunţat pe telefon că ceva se întâmplă cu bicicleta ta. În plus alarma este complet protejată de intemperii.

alarma gsm bicicleta waldo 06

Pentru a fi în legătura cu telefonul tău alarma dispune de un cip special şi nu unul normal de tip SIM. Astfel pentru a folosi alarma va trebui să achiziţionezi şi un „plan”. Opţiunile sunt de 6 luni sau 12. De asemenea şi telefonul tău trebuie să dispună de abonament cu trafic de date sau să fi conectat la o reţea Wi-Fi. Ni s-a mai transmis că s-a ales această opţiune întrucât cip-ul special este mai rezistent şi ocupă spaţiu mai puţin decât SIM-ul normal pe care îl avem în telefoane.

alarma gsm bicicleta waldo 02

Din informaţiile de pe site-ul oficial am aflat că alarma funcţionează doar în anumite ţări enumerate într-o listă. Putem sta liniştiţi însă pentru că Europa şi SUA sunt bine acoperite. Am întrebat totuşi de ce nu funcţionează în orice ţară cu acoperire GSM şi ni s-a spus că datorită cip-ului care este oferit în parteneriat cu un operator virtual. Dacă totuşi vor exista cereri şi pentru alte ţări atunci Waldo va demara negocieri pentru a extinde aria de operare a dispozitivului. Partea bună este că planul de date achiziţionat, spre exemplu în România, va funcţiona în orice altă ţară „compatibilă”. Nu trebuie să cumperi un plan nou dacă te duci să zicem în Ungaria pentru 3 zile.

alarma gsm bicicleta waldo 05

În cazul în care alarma va începe să sune aceasta are o putere de 100 db. Pentru a înţelege cam ce înseamnă lucrul ăsta iată o listă de comparaţii: avion cu reacţie la decolare la o distanta de 300m; Boeing 707 înainte de aterizare la o distanta de 1,8 km; elicopter Bell J-2A la o distanţă de 30 m sau o maşină pornită de tuns iarba dacă stai la 1m de ea. Aşadar se aude destul de tare dacă ne gândim că acceptabil pentru urechea umană este un zgomot de 70 db (sursa purdue.edu).

În acest moment nu există posibilitatea reglării sensibilităţii alarmei însă suntem asiguraţi că aceasta nu va începe să sune dacă bicicleta este mişcată accidental. Acest lucru a fost posibil mulţumită algoritmului special pe care Waldo îl foloseşte şi care îi permite să facă diferenţa dintre alarmele false – de exemplu, când o bicicletă parcată într-un rastel este mișcată din greșeală de către un alt biciclist şi situaţia când bicicleta chiar este furată.

Alarma Waldo este în acest moment disponibilă pentru precomandă la preţul redus de 99 euro sau 120,99 euro împreună cu un plan de date de 6 luni şi 138,99 euro împreună cu un plan de date pe 12 luni. Pentru început se vor fabrica doar 100 de bucăţi. Aşadar dacă ai o bicicleta preţioasă, indiferent de motiv fie că este scumpă, fie că are valoare sentimentală mare, grăbeşte-te. Livrarea estimată este pentru primăvara 2016.

Vezi Comentarii (10)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

14 + 2 =