Acum citesti
Angrenajul HxR Easy Shift permite schimbarea pinioanelor fără pedalare

HxR-freewheel-crankset-shift-while-moving-no-pedaling-4-e1452786210552-600x253De multe ori ni se întâmplă sa ajungem la o urcare neaşteptată şi să avem nevoie să schimbăm repede câteva pinioane, dar până pedalăm pentru asta deja este destul de târziu. Un sistem care să permită schimbarea treptei oricând şi oriunde dacă bicicleta rulează, fără să fie nevoie să pedalezi, se poate dovedi util.

Aceasta este ideea din spatele angrenajului HxR Easy Shift. Nu este un concept nou, dar este pentru prima dată când este implementat la o transmisie 1×11 de MTB. Angrenajul produs în Franţa este suficient de rezistent să suporte abuzul turelor de enduro pentru care a fost proiectat.

Ideea e simplă: butucul din spate este fix, acest lucru făcând ca lanţul să se învârtă permanent cât timp rulează bicicleta, acest lucru fiind permis de mecanismul freewheel care este mutat în angrenaj. Cum caseta se roteşte permanent, pinioanele pot fi schimbate în orice moment, indiferent dacă pedalăm sau nu. Evident, sistemul nu trebuie abuzat cu schimbări la urcări în forţă, principial el fiind identic cu cel clasic.

HxR-Components-fixed-freewheel-rear-mountain-bike-hub-600x400Pentru ca sistemul să funcţioneze este nevoie de un butuc fix în spate. Transmisia funcţionează şi cu butuc normal, dar nu mai oferă avantajul pentru care a fost proiectată. Nu prea există pe piaţă astfel de butuci pentru enduro, aşa că HxR vinde modelul propriu în varianta de 135 mm cu QR, cu casetă de Shimano 10/11 sau SRAM xD. Pentru cei ce vor să aibă butucii asortaţi, este disponibil şi butucul din faţă cu ax de 15×100 mm. Prinderile de disc sunt pe sistem IS cu 6 şuruburi.

HxR-freewheel-crankset-shift-while-moving-no-pedaling-1-e1452786267270-600x307Sunt disponibile trei pachete: angrenajul simplu cu monoblocul, al doilea conţine o foaie narrow-wide şi şuruburile de prindere iar cel mai complet pachet include tot, adică şi setul de butuci şi un chain guide la preţul de 995 Euro. Angrenajul simplu costă 449 Euro.

Sistemul este compatibil doar cu foi de angrenaj narrow-wide iar utilizarea unui chainguide cu protecţii incluse este obligatorie, angrenajul fiind totuşi mult mai sensibil decât unul normal. BCD-ul este de 94 mm, fiind posibilă montarea oricărei foi de angrenaj compatibilă până la 28 de dinţi.

Există variante cu monobloc BSA, PF30 şi BB92 fiind incluse toate distanţierele necesare. Greutatea totală a angrenajului cu tot mecanismul este de doar 773 g, nefiind inclus aici monoblocul şi foaia. Pachetul conţine şi un ulei de lanţ Squirt şi folii de protecţie pentru angrenaj.

Pachetele vor fi disponibile pentru cumpărare în februarie. Mai multe informaţii se găsesc pe pagina producătorului.

 

Vezi Comentarii (0)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

5 × 3 =