Acum citesti
Argeș Autumn Race 2012: Epilogul impresionant al unui sezon pe măsură

Iată că ni s-a confirmat încă o dată că cel care ține frâiele vremii este un ciclist. Pe un timp nesperat de îngăduitor pentru luna noiembrie, circa 200 de participanți au venit în Pădurea Trivale din Pitești ca să-și ia rămas bun de la sezonul de ciclism 2012 cu ocazia Argeș Autumn Race. Cu toate acestea, temperatura generoasă și cerul senin au fost un simplu bonus în fața acestui eveniment, probabil unul dintre cele mai populare din țară, care a impresionat din nou prin calitatea organizării și atmosferă.

Ziua începuse sub auspiciile tipice acestei perioade, termometrele indicând doar câteva grade, dar prognoza era în favoarea sportivilor. Sosiți mai devreme sau mai târziu, fiecare dintre cei înscriși au început pregătirile pentru cursa programată la ora 11, fie cu încălzirea, fie cu aranjarea celor necesare în cursă. Scena era pregătită cum nu se putea mai bine, bucla de 6 kilometri din Trivale gândită de organizatori urmând a-i solicita din plin pe toți cutezătorii care s-au aliniat la start. Pe traseul acoperit de frunzele umede care acopereau un strat subțire de noroi se puteau regăsi toate ingredientele unei curse intense de cross-country. Urcările abrupte și violente, contrapantele, coborârile tehnice și porțiunile de viteză s-au succedat liniar pentru a testa calitățile oricui avea pretenția să încheie această cursă. Echipa de organizare a presărat pe alocuri câteva praguri ce obligau riderii să își aplice îndemânarea privind săriturile, iar porțiunea care i-a dus la limită pe toții sportivii a fost o coborâre în trepte care a contribuit decisiv la departajare. Secțiunea era deosebit de abruptă, așadar unii au preferat să o coboare pe lângă bicicletă, alții s-au încumetat să o abordeze pe două roți, dar au fost penalizați cu o aterizare amortizată de solul umed, iar alții pur și simplu au zburat peste aceasta. Deși grea, majoritatea celor prezenți au recunoscut că tura din Trivale a putut fi parcursă în întregime pe bicicletă, chiar dacă acest lucru a însemnat să dea din ei tot ce au, fără nici cea mai vagă urmă de menajament. În orice caz, cei care au organizat această ediție merită ropote de aplauze pentru dăruirea cu care s-au implicat în amenajarea traseului care s-a distins și prin semnalizarea impecabilă.

În ceea ce privește desfășurarea propriu-zisă a cursei, Tudor Oprea a subliniat iarăși că deși nu mai este concentrat în totalitate pe ciclism forma sa fizică și experiența rămân cele mai mari atuuri ale sale. Sibianul a dominat cursa într-un stil autoritar, dând de înțeles adversarilor săi încă din primii metri că locul întâi este deja adjudecat. O cursă la fel de impresionantă a făcut și tânăra Zsuzsa Gyurka, dar este de reținut că fiecare dintre cei prezenți au înțeles că nu au venit la plimbare și au pedalat în consecință. Un lucru îmbucurător este numărul mare de juniori prezenți la întrecere.

După trecerea celor 140 de minute ale turei lungi, a avut loc un scurt moment de respiro, urmat de fireasca festivitate de premiere. Campionii Argeș Autumn Race 2012 și-au primit felicitările și premiile cuvenite, dar fiecare participant a fost chemat în față pentru o fotografie de grup conform categoriei din care făcea parte. Cu alte cuvinte, competiția din Pitești a fost una la înălțime și mulțumită atmosferei de sportivitate manifestate de toți cei de față care, dincolo de rolul de concurenți, au demonstrat că formează o comunitate bine închegată. Iarna e tot mai aproape, dar și obișnuita renunțare la bicicletă din timpul acesteia pare un obicei care piere în mințile tot mai multor pasionați ai acestui sport.

Traian Goga,

Pădurea Trivale, Pitești

Vezi Comentariu (1)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

8 − 4 =