Acum citesti
Bicicliștii cu căști în urechi aud mai bine decât s-ar crede

De disputa privind ascultatul muzicii sau al radioului pe bicicletă prin intermediul căștilor am auzit cu toții și, foarte probabil, am fost implicați în cel puțin o dezbatere pe această temă avându-i pe colegii de pedalat ca susținători ori opozanți. Se pare că acest subiect a stârnit o curiozitate mai mare decât am fi tentați să credem din moment ce o revistă de biciclete din Australia a efectuat un studiu în acest sens. Rezultatele sunt cel puțin surprinzătoare.

Vom pleca de la concluzia testului care enunță că un biciclist care ascultă muzică la un volum decent aude mai multe zgomote când se află în trafic decât un automobilist care nu are casetofonul pornit, dar geamurile mașinii sale sunt închise. De precizat ar mai fi că “volum decent” semnifică un sunete cu intensitatea de 87 dB sau, ca reper mai uzual, cu 3 trepte mai jos decât volumul maxim al aparatului la care asculți muzica.

Experimentul mai relevă că la un zgomot ambiental de 79dB, un biciclist care are căști în urechi percepe acel zgomot cu o intensitate de 71dB, pe când un șofer care are geamurile închise, motorul pornit și casetofonul închis le aude cu o intensitate de doar 54dB. Experimentul este explicat pe larg aici.

Totuși, chiar și realizatorii experimentului precizează că scopul acestuia a fost unul pur științific și nu caută să încurajeze ascultatul muzicii sau vorbitul la telefon pe bicicletă, datorită faptului că atenția biciclistului poate fi distrasă, lucru cu implicații dintre cele mai periculoase. Tot pe această cale, ei mai atrag atenția asupra celor care pedalează prin zone cu trafic auto că dacă șoferii nu reușesc să îi vadă, cu atât mai puțin îi vor auzi dacă strigă ori claxonează.

Vezi Comentarii (0)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

4 × five =