Acum citesti
Când frigul e prea puțin ca să oprească bicicliștii din România

Primăvara este prin definiție capricioasă, iar anul acesta s-a cam întrecut cu gluma, dându-ne niște raze de soare, dar sărăcindu-ne de niște grade. La televizor, știrile despre troiene înalte de câțiva metri și scandalurile politice din belșug țineau capul de afiș. Așadar, decorul ideal pentru o sesiune exemplară de stat în casă. Atunci, totuși, de ce bicicliștii din România au ieșit în număr foarte mare la diversele evenimente din acest weekend?

Răspunsul la întrebare este la îndemâna fiecăruia și fiecare îi poate da câte variante de răspuns dorește. Ideea este că s-a întâmplat ca weekend-ul tocmai încheiat să aibă loc o adevărată mobilizare a bicicliștilor din România.

Bucureștiul, chiar dacă nu a sărbătorit în mod special Ora Pământului, a dat primele semne de coeziune adevărată a bicicliștilor săi. Undeva între 3.000 și 4.000 de participanți au răspuns chemării Comunității Bicicliștilor din București de a le arăta autorităților locale dezaprobarea privind planul de a construi în continuare piste de biciclete pe trotuare. Primarul Sorin Oprescu declarase că nu este o idee bună a trasa pistele pe carosabil și înainta un număr de circa 180.000 de bicicliști/persoane care i-ar susține ideea, fără însă a prezenta un sondaj concret în acest sens. Ecourile mișcării de sâmbătă încă se lasă așteptate, dar ideea de bază este simplă și clară: bicicliștii din București nu mai sunt o minoritate.

Nici bicicliștii din orașele mai mici nu au stat degeaba. Peste 200 de împătimiți ai bicicletei au pedalat de-a lungul orașului Lugoj de la ora 19. De la ora 20, pe un ecran instalat în amfiteatrul în aer liber al Universității Drăgan au fost proiectate mai multe imagini legate de evenimentul ciclist „Lugojul Pedalează”. Odată cu stingerea luminilor publice în tot orașul, formația Amprente a încălzit atmosfera cu piese folk, iar elevii de la Clubul Copiilor au susținut câteva momente comice.

Brăila s-a alăturat și aceasta mișcărilor de promovare a bicicletei în scop ecologic, Campania “Ora Pământului 2013 – Marșul cicliștilor brăileni” având loc în acest week-end, cu incepere de la orele 19.00. Dotați cu veste reflectorizate și neoane, paticipanții au pornit de pe platoul Primăriei, străbătând străzile Griviței, Mihai Eminescu, Calea Galați, Independentei și înapoi pe platoul din fața Primăriei.

Și în Arad, bicicliștii s-au mobilizat, câteva sute fiind prezenți la defilarea ce a avut loc pe străzile orașului.

Vezi Comentarii (3)
  • Am privit si eu aseara la stiri. Nu cred ca am mai vazut atat de multi biciclisti la alte evenimente. Ramane totusi de vazut ce o sa rezulte in urma acestei actiuni..

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

thirteen − 1 =