Acum citesti
Fabricat în România – protecţie antipană Fakir

Suntem asaltaţi zilnic, atunci când vizităm un magazin de biciclete din România, de o multitudine de opţiuni şi soluţii pentru prevenirea sau repararea penelor de cauciuc, cunoscutele substanţe auto-vulcanizante. Mărci străine de produse care ne permit să nu mai ducem grija penelor de cauciuc atunci când participăm la un concurs sau suntem doar la o plimbare pe bicicletă cu prietenii.

Exista însă şi Fakir, marca românească de protecţie antipană, pentru mulţi dintre noi o firmă necunoscută şi pe care o regăsim doar în puţine magazine de biciclete din ţară, mai precis doar patru până la această dată. Fakir poate fi folosită atât în anvelope tubeless de bicicletă cât şi în roţi dotate cu camere.

fakir solutie antipana biciclete 04Firma româneasca Pro Auto Industries S.A. a luat fiinţă în anul 1998 fiind o companie privată care desfăşoară activităţi industriale, de producţie, bazate pe propriile brevete de invenţie şi care deţine capacităţi proprii de cercetare/dezvoltare şi de fabricaţie. X-treme Tire Protection, etanşantul pentru protecţia anvelopelor, a fost primul produs fabricat de companie. Din 2008 această serie de produse a început să poarte un nou nume – FAKIR Protecţie Antipană.

Povestea denumirii Fakir este oarecum amuzantă. Ideea noului nume a venit atunci când, făcând o demonstraţie privind modul cum funcţionează etanşantul în anvelope, firma a fost ,,acuzată’’ de ,,fachirism şi paranormal’’. Părea incredibil cum o anvelopă să mai rămână întreagă după ce trecuse peste o adevărată perie de cuie.

Compania deţine şi produse Fakir special destinate bicicletelor. Există două astfel de produse: FAKIR PROTECŢIE ANTIPANĂ® (FKR01) şi FAKIR PROTECŢIE ANTIPANĂ® Latex (FKR-LTX). Cele două au acelaşi rol, de a astupa definitiv perforările cu diametrul de maxim 4 mm produse de obiecte. Amândouă sunt produse de tip preventiv. Diferenţele principale dintre ele constau în proprietăţile de curgere şi vâscozitate.

PrintFKR01 este o formulă pe bază de fibre Kevlar având o consistenţă mai vâscoasă. Pe măsură ce anvelopa rulează prin centrifugare acesta îşi micşorează vâscozitatea ajungând astfel la locul perforaţiei. Este varianta ecologică şi recomandata inclusiv persoanelor alergice la latex, FKR01 având o durată mai mare de viaţă în interiorul anvelopei, cel puţin doi ani. Un alt avantaj este faptul că, fiind ecologică, îndepărtarea sa din interiorul anvelopei se face prin simpla spălare cu apă. Aceste specificaţii fac din FKR01 să fie produsul recomandat în cazul utilizării exclusiv preventive (soluţia este introdusă în anvelopă înainte de a face pană).

fakir solutie antipana biciclete 03FKR-LTX este o formulă pe bază de latex de cauciuc natural şi micro-particule, vâscozitatea sa fiind mai mică. Etanşarea se realizează în maxim 5 secunde. Având o vâscozitate mai mică este varianta recomandată când se doreşte o adiţie de masă cât mai redusă per anvelopă. Se recomandă astfel adăugarea de etanşant proaspăt la fiecare 6-8 luni spre deosebire de 2 ani în cazul FKR01. Tot spre deosebire de FKR01 care se foloseşte doar preventiv LTX poate fi folosit şi după ce se face pana. Cu alte cuvinte dacă rulezi „normal” fără soluţie în anvelopă şi la un moment dat faci pană, poţi introduce atunci soluţia în anvelopă, iar pana se repară. Astfel, un flacon de 125 ml FKR-LTX poate deveni un accesoriu permanent în trusa noastră de scule pentru bicicletă.

fakir solutie antipana biciclete 02Dozajele recomandate sunt diferite pentru cele doua produse, vâscozitatea mai mică implică un dozaj mai redus. Şi preţul celor două produse este diferit, dar per ansamblu preţul per roată rămâne aproximativ acelaşi.

Soluţia antipană Fakir poate fi găsită în următoarele magazine de biciclete din România sau se poate comanda direct de pe site-ul producătorului:

Preţurile recomandate pentru FKR-LTX sunt:

  • Flacon 125 ml: 22 lei
  • Flacon 480 ml: 53 lei
  • Flacon 1 L: 96 lei
  • Bidon 5 L: 428 lei

Preţurile recomandate pentru FKR-01 sunt:

  • Flacon 240 ml: 21 lei
  • Flacon 1 L: 75 lei
  • Canistra 5 L: 294 lei
  • Găleată 18 L: 792 lei
Vezi Comentarii (2)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

eleven − three =