Acum citesti
Instructor de mtb chemat în judecată!

Un instructor de mountain biking chemat în judecată (“dat în judecată”, ca să fim mainstream) de către unul dintre clienții săi ca urmare a unui accident suferit de acesta din urmă în timp ce se afla la un curs de mountain biking. În anul 2012 Asif Ahmed mergea pe bicicletă pe un trail denumit Barry Knows Best în regiunea Surrey Hills din Anglia atunci când din cauze nedeterminate la ora actuală, acesta a zburat peste ghidon după ce roata față a bicicletei sale a rămas prinsă într-o zonă cu iarbă aspră. În urma căzăturii Ahmed a rămas paralizat și e posibil să petreacă restul vieții într-un scaun cu rotile.

Aparent Ahmed participa la un curs destinat mountain bikerilor începători pentru care plătise 79 de lire și care era menit să ajute participanții dezvoltându-le tehnica astfel încât aceștia să poată înfrunta terenul accidentat într-o manieră mai sigură și mai controlată. Potrivit avocațiilor lui Ahmed, instructorul de mountain biking pe nume Leon MacLean a trecut prea repede de la un obstacol la celălalt, forțând progresia grupului și punând astfel presiune pe participanți, care implicit au fost nevoiți să iasă din zona de siguranță. Frank Burton, avocatul lui Ahmed susține că un mountain biker care participă la un curs destinat începătorilor nu ar trebui să sufere o accidentare de asemenea proporții în primele 75 de minute ale ședinței. Potrivit surselor, Ahmed utilizase și în trecut mountain bike-ul însă era un începător în materie de offroad. În contiunare avocatul lui Ahmed afirmă că “un practicant începător aflat la primul curs de mountain biking ar trebui să se aștepte ca instructorul să aleagă un teren, un traseu și o metodă de antrenament adecvate care să reducă riscurile de accidentare ale cursanților. Ca urmare a nerespectării acestor prevedări de bun-simț Ahmed a suferit accidentul în cauză”.

Domnul Ahmed

Potrivit declarațiilor făcute în acest caz, instructorul i-a indicat lui Ahmed să “coboare în ravenă cu viteză și fără să frâneze”,  “tehnica” adoptată de regulă pe un asemenea teren. Instructorul declară că Ahmed a făcut aceeași greșeală de două ori și că abordat partea greșită a traseului, fapt datorită căruia a și căzut. Potrivit avocatului instructorului, Ahmed avea o experiență de 12 ani în mountain biking și că nu e nimic greșit în a ruga o persoană cu o astfel de experiență să coboare pe terenul pe care a avut loc accidentul. “Mountain biking-ul e un sport periculos cu un risc inerent de accidentare” adaugă Tim Horlock, avocatul instructorului. „Ahmed putea oricând să coboare de pe bicicletă și nu a fost impulsionat în niciun fel să abordeze pe bicicletă o zonă care-i depășea abilitățile”.

Instructorul Maclean. Poza de Ian Burt.
Instructorul Maclean. Poza de Ian Burt.

Declarațiile avocaților par să se contrazică fundamental, unul afirmă că Ahmed era un începător în ceea ce privește terenul accidentat, iar altul spune că Ahmed avea o experiență de 12 ani pe mountain bike. Puțin probabil ca o persoană cu o astfel de experiență să participe la un curs destinat începătorilor, ba mai mult să nu fi mers pe teren accidentat niciodată în cei 12 ani de mountain biking. Adevărul pare să fie totuși undeva la mijloc. Avocații lui Ahmed cer daune în valoare de 4 milioane de lire sterline de la instructorul MacLean, instanța urmând a se pronunța în acest caz la o data ulterioară.

Știre preluată de pe www.dirtmountainbike.com și adaptată de freerider.ro!

Vezi Comentarii (0)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

15 − eleven =