Acum citesti
Lansare oficială a primului traseu cicloturistic din Iași

Asociatia ProBikeAddiction lanseaza sambata, 2 mai 2015 primul traseu de cicloturism in zona Miroslava, care leaga Padurea Uricani de Palatul Sturdza. Traseul are aproximativ 14 kilometri, dintre care 6 kilometri, prin Padurea Uricani, printr-un labirint de poteci inverzite.

„Portiunea de padure este perfecta pentru practicarea cicloturismului in familie, gradul de dificultate usor, siguranta deplasarii, frumusetea naturii si posibilitatea de a intalni caprioare, iepuri salbatici sau ulii, vor intregi experienta regasirii Iasului dintr-un punct de panorama mai putin cunoscut. Este un traseu care merita parcurs, mai ales in zilele insorite. Fiind vorba insa despre un itinerariu printr-o rezervatie naturala, incurajam respectarea unor reguli de bun simt prin care sa pastram natura asa cum este – frumoasa si nealterata”, a declarat Ioana Popa, presedintele Asociatiei ProBikeAddiction, initiatoarea proiectului.

traseu

Traseul se continua pe sosea pana la Palatul Sturdza, monument istoric de arhitectura nobiliara din secolul al XVIII-lea, care in prezent gazduieste Muzeul de Etnografie si care se afla in incinta curtii Grupului Scolar Agricol „Mihail Kogalniceanu”. Ecologizarea, amenajarea si marcarea traseului au durat mai bine de 3 luni, timp in care au fost obtinute si toate aprobarile necesare. Traseul este semnalizat printr-o pictograma de culoare albastra care reprezinta o bicicleta, pe un fond alb. Sensul de mers si intersectiile sunt semnalizate prin sageti, tot albastre – culoarea recunoscuta pe plan international pentru a fi folosita in cazul traseelor de cicloturism de dificultate redusa. La intrarea in padure este amplasat un panou informativ care contine date despre traseu, descrierea obiectivelor turistice pe care le parcurge, precum si a unor obiective aflate in imediata apropiere, reguli de comportament in incinta rezervatiilor naturale, precum si harta zonei.

„Lansarea traseului de cicloturism va avea loc sambata 2 mai, incepand cu ora 11, punctul de intalnire fiind Centrul de Informare Turistica Miroslava, aflat in centrul comunei, in apropierea primariei. Primii 100 de participanti vor primi si surprize de la partenerii nostri. Mentionam ca itinerarul propus nu se adreseaza sportivilor experimentati, ci vizeza in mod special latura de relaxare a practicarii ciclismului. Astfel traseul se potriveste celor care vor sa pedaleze cu familia si copiii, intr-un loc sigur, persoanelor pasionate de natura (padurea Uricani), cultura (Palatul Sturdza) si traditii (muzeul etnografic din incinta palatului Sturdza) sau celor ce vor sa se relaxeze mergand pe bicicleta. Le multumim mult tuturor voluntarilor care ne-au ajutat in acest proiect si au muncit cu noi si cate 8 ore pe zi ca sa ducem in timp util la bun sfarsit amenajarea acestui traseu „, a declarat Cristian Amariutei, cofondatorul ProBikeAddiction.

„Ideea marcarii unui traseu destinat parcurgerii sale pe bicicleta a venit pornind de la o intrebare pe care o primim des din partea cursantilor nostri de la atelierele saptamanale de invatat mersul pe bicicleta „Eu unde pot pedala in Iasi?”. Posibilitatile sunt reduse si multi dintre potentialii ciclisti sunt descurajati de nesiguranta de pe sosele si volumul mare al traficului. Proiectul “Descopera Codrii Iasului pe bicicleta” vine astfel ca un raspuns la nevoile iubitorilor de mers pe bicicleta din Iasi si face parte dintr-o serie de actiuni ample gandite de ProBikeAddiction care au drept scop promovarea ciclismului prin folosirea bicicletei atat ca mijloc reacreational, cat si ca mijloc de transport. In plus, din experienta stim ca cicloturistii sunt motivati de un mix de elemente: natura, oportunitatea de a se relaxa si de a se socializa. De aceea, noi organizam periodic ture ghidate de cicloturism „, a mai spus Ioana Popa, presedintele Asociatiei ProBikeAddiction.

Proiectul ProBikeAddiction”Descopera Codrii Iasului pe bicicleta”, in cadrul caruia a fost marcat si amenajat traseul este finanțat de TRANSGOR LOGISTIK, prin Fundația Comunitară Iași si se deruleaza in parteneriat cu Centrul de Informare Turistica Miroslava, cu sprijinul Directie Silvice Iasi si a Agentia Nationale pentru Protectia Mediului.

Caracteristicile Traseului de cicloturism Tunelul verde Uricani – Palatul Sturdza Miroslava:

Traseu liniar, marcat în dublu sens
Grad de dificultate: ușor
Lungime: 13 km, dintre care 6 km prin pădurea Uricani
Tip suprafața de rulaj: șosea, drum forestier, poteca
Cicloturism în familie – recomandat în porțiunea de pădure
Atenție sporită la porțiunea de șosea –  nerecomandată minorilor care nu sunt însoțiți de părinți. Șoseaua este îngustă și circulată.
Marcaj: pictogramă bicicletă albastră pe fond alb, sageti de ghidaj albastre

Mai multe detalii pe site-ul oficial

Vezi Comentarii (0)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

four × 4 =