Acum citesti
Plimbarea pe bicicletă care aduce lumină în ruralul românesc

Iulian Angheluță nu este un simplu alt călător prin țară pe bicicletă. Nu a străbătut peste 8.000 de kilometri de dragul revelațiilor spirituale și al aventurii și nici nu a ținut vreun jurnal unde să aflăm despre impresiile sale. Iulian Angheluță, în schimb, a întreprins această călătorie națională cu scopul de a-i ajuta pe cei care nici măcar nu pot semnala că ar avea nevoie de ajutor. Pentru că nu au curent electric.

miroita

În România epocii dispozitivelor inteligente, a digitalului și a internetului există peste 60.000 de gospodării care nu au curent electric. Pentru mulți dintre noi, această stare de fapt ar fi imposibil de acceptat, dar pentru câteva zeci de mii de oameni, programul zilnic este strâns legat de cât de mult stă soarele pe cer. Știind de această situație semi-medievală, Iulian a pornit într-o călătorie pe bicicletă în 2014 pentru a identifica localitățile unde nu există curent electric. El știe ce e de făcut în această situație – în 2008 tot el a adus lumina în satul Ursici, județul Hunedoara, după ce a ajuns pe acolo întâmplător cu prietenii săi și a fost profund impresionat de absența acestei banale utilități. A înfiinţat Free Mioriţa, prin care a adunat banii necesari cumpărării panourilor solare pentru 14 gospodării. Acum, Ursici este primul sat din România iluminat de panouri fotovoltaice.

Acum că documentat totul, se va întoarce în Bucureștiul de baștină, unde va începe campania de strângere de fonduri pentru a dota cu panouri solare satele identificate în cadrul voiajului de anul acesta. Puteți rămâne la curent cu ceea ce urmează să facă Iulian accesând pagina Free Miorița, dar puteți asculta și amplul reportaj realizat de către Radio România Actualități.

Vezi Comentariu (1)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

twenty − 7 =