Acum citesti
XShifter transformă transmisiile mecanice în wireless

XShifter-universal-wireless-shifting-for-any-bicycle-derailleur01Ideea unei transmisii electronice wireless a aprins imaginația tuturor după lansarea SRAM Etap: ea oferă multe avantaje, de la schimbarea ușoară și precisă (dată de partea electrică) până la simplitatea montajului și întreținerii bicicletei dată de lipsa cablurilor. XShifter e un sistem care transformă aproape orice transmisie mecanică într-una wireless!

Paul Gallagher, creatorul sistemului, este inginer în domeniul bicicletelor încă din anii 70 și a lucrat împreună cu Hayes și SRAM. A dorit să pună schimbătoare wireless pe MTB și cum acestea nu existau, le-a inventat! S-a apucat de treabă de-abia pe 26 aprilie și în mai puțin de 5 luni a reușit să dezvolte un prototip funcțional!

XShifter-universal-wireless-shifting-for-any-bicycle-derailleur07Sistemul folosește un servomotor cu o baterie de 450mA încărcabilă prin microUSB. Funcționează pentru orice sistem ce trage un cablu, deci ar putea fi folosit chiar și pentru un butuc cu viteze interne sau cu componente ieftine cum ar fi cele Shimano Acera de pe bicicleta de test. Momentan este gata versiunea de MTB dar sunt în lucru și variante pentru șosea și contratimp.

XShifter-universal-wireless-shifting-for-any-bicycle-derailleur06Sistemul va fi disponibil sub forma a două unități separate pentru cele două deraioare plus maneta de comandă, dar și sub forma unei singure unități ce trage două cabluri, evident plus maneta. Sistemul dublu va fi disponibil cu cablurile ieșind prin aceiași parte sau prin părți opuse, oferind flexibilitate la montaj.

XShifter-universal-wireless-shifting-for-any-bicycle-derailleur09Momentan greutate completă este de 200 g cu cabluri cu tot, respectiv 60-70 g pentru fiecare dispozitiv. Este o reducere a greutății de la 370 g cât cântărește aproximativ sistemul cu cabluri și cămăși. Economia este deci de circa 170 g dar producătorul spune că poate fi adaptat să fie mai ușor decât eTap!

XShifter-universal-wireless-shifting-for-any-bicycle-derailleur03Schimbătoarele se controlează de la o singură manetă. Pentru spate se apasă în sus și în jos în partea dreaptă a manetei, pentru față folosindu-se partea stângă. Reglarea se face simplu cu ajutorul aplicației speciale de iPhone: se așează lanțul pe pinionul mic reglând poziția 0, se urcă lanțul până pe pinionul mare, apoi se comunică numărul de pinioane pentru ca sistemul să știe cât cablu trebuie să tragă la fiecare schimbare. Dacă este necesar (cum ar fi pentru sistemul Campagnolo care are distanța diferită între pinioane), această distanță se poate regla individual la fiecare pinion.

Toate dispozitivele se împerechează prin Bluetooth prin aplicație, aceasta permițând și modificarea funcțiilor butoanelor. Se poate opta de exemplu pentru schimbarea automată a foii, ca la sistemele Shimano Di2 de MTB. Pentru viitor vor fi oferite și reglaje predefinite pentru cele mai folosite sisteme de transmisie.

XShifter-universal-wireless-shifting-for-any-bicycle-derailleur08Bateria este detașabilă și poate efectua în jur de 10.000 de schimbări la o încărcare, dar trebuie reîncărcată preventiv o dată la 3 luni.

În film se poate vedea cum se face schimbarea atât lent cât și rapid, atât pinioanele cât și foile!

În urma unui test, sistemul demonstrativ a funcționat perfect fără să rateze nicio viteză pe transmisia Acera. Viteza de schimbare ar putea fi îmbunătățită cu 20%. Sistemul ar putea fi foarte util și persoanelor cu dizabilitățo, dar lipsa cablurilor continue ar trebui să facă foarte ușoară împachetarea bicicletei pentru transport.

XShifter se va lansa pe Kickstarter în octombrie, prețul inițial fiind de 199 USD pentru un singur modul pentru transmisii 1x, preț care este cam cu 40% mai mic decât va fi cel final.

Pentru mai multe informații consultați pagina producătorului.

Informații și imagini preluate de pe bikerumor.com

 

 

Vezi Comentarii (0)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

6 + 13 =