Acum citesti
Piesele contrafăcute, din nou în centrul atenției

Tupeul comercianților de biciclete second hand se pare că nu cunoaște limite. Pe lângă faptul că piața este intoxicată de biciclete furate, obligând cumpărătorii să se expună unor riscuri inutile, am aflat nu de mult că diverse cadre sau componente sunt construite sub eticheta unor brand-uri notorii, dar de o calitate foarte slabă.

piese_contrafacute_2

Totuși ceea ce am putut afla de la reprezentanții magazinului Supreme Bikes din Timișoara ne-a lăsat cu gura căscată. Într-una din piețele urbei, există câțiva comercianți care vând biciclete cu componente de top, la prețuri derizorii. Componentele de top, în cazul de față Shimano XT, sunt de fapt piese de o calitate foarte slabă pe care au fost lipite cu mult tupeu stickere ce descriu componente din gama producătorului japonez. De fapt, toată treaba este atât de prost pusă la punct, încât puțină atenție ar trebui să-ți ofere o imagine clară despre ceea ce este pus spre vânzare: componente no-name, ruginite, pe care tronează mare logo-ul Shimano Deore XT.

piese_contrafacute_3

Evident că cei care nu se pricep sau se uită în grabă la bicicletă, vor avea impresia că au făcut o afacere bună, achiziționând o bicicletă cu o gamă completă Shimano XT la un preț atât de mic.

piese_contrafacute_5

Fiți cu ochii în patru și nu uitați să ne semnalați astfel de nereguli pe care le observați în momentul în care doriți să achiziționați o bicicletă.

 

Vezi Comentarii (23)
  • Asa…ce sa zic…daca iei pe bune un cadru cu doua stickere de hartie lipite…si crezi ca-i Shimano XT…atunci „Esti Roman” 🙂

  • Fara suparare, inteleg ca multi sunt incepatori si nu se stiu, dar daca atata nu’i duce capu incat nu li se pare nimic ciudat sticker’ul de hartie scos la imprimanta cu fond diferit fata de cel al piesei si mai ales ca este din hartie simpla care se strica daca este expus la apa,noroi,praf, etc. atunci o cam merita si mai ales daca cumva li se pare ceva ciudat dar nu intreaba pe nimeni. Omul mai invata si din greseli, poate asa o sa se invete minte sa se documenteze umpic inainte.

  • @Poppy si altii,
    Nu te expui la nimic… Bineinteles ca nu ai cum sa dovedesti daca a fost furata pentru ca nu ai nici un act de cumparare. O cumperi de la ala cu banii jos si gata. Crezi ca vine cineva din germania sau mai stiu eu din ce tara a fost furata sa recupereze bicla de la tine? Si tu ca un bun cetatean civic ii dai bicla inapoi ca zice el ca e a lui mai ales ca ai dat o avere pe ea. Iar daca esti cu morcovu-n cur slefuiesti seria si dezlipesti/cureti stickerele care fac bucla unica. Crede-ma, toti care vand bicle fara acte, toate biclele sunt furate. Nu ma bucura faptul cand stiu ca romanii sau tâganii(tranti-iar curentu`) se duc pe dincolo si fura bicle(despre asta e cazul aici) mai ales cand proprietarul a avut una pro. Apoi magarii vin si le vand aici cu multe milioane, ei luandu-le pe gratis sau aproape pe gratis. Sunt si foarte multi intermediari in afacerile astea. Oricum biclele furate pe care le gasesti la noi pe siteurile de vanzari sau in piete au si un avantaj. Sunt bicle de top cu dotari de top, unele aproape noi care au un pret bun fata de magazine. Din punctul asta de vedera ma bucura faptul ca si unii cumparatori care nu au salarii de patron pot sa-si cumpere o bicla citava pe bani mai putini. Te duci in magazinele noastre din tara nici nu gasesti ce trăbă si in plus costa si o avere. Cu 4000 lei nu faci mare lucru intr-un magazin cu nicle noi. Iei bicla, asa cum e ea… cu dotari mediocre. Astfel te obliga sa te duci pe piata sa cumperi altceva mai ieftin si mai bun.(dar nu intotdeauna) Si eu mi-am luat bicla, am dat 600 euro pe ea, in stare perfecta, ba chiar aproape noua era. Pretul ei, noua, este de 1400 e-uri. A fost furata si stiu ca a fost furata nu tre sa-mi zica cineva ca a fost furata… e la mintea cocosului, plus ca am si aflat oficial ca a fost furata. Dar de unde sa am peste 7000 lei sa dau pe asa ceva. Mai bine dau 3000. Ce sa fac, asta e, imi pare rau pentru pagubit chiar si acum…dar asta e, pana la urma urmei si eu am dat o gramada de bani pe ea, avand in vedere salariul meu de 200 euro/luna. Oricum sunt revoltat rau in privinta constuctorilor de bicle(dar nu numai). Umfla preturile de zici ca-s din aur. Mama lor de metale, le scoti din pamant si le prelucrezi. Ajungi sa dai cat pe o masina pe o bicla noua. Care ce sa vezi, tot din pedale dai la ea. Ar trebui sa fie mult mai ieftine, dar ce sa vezi din nou… tot noi, utilizatorii i-am invatat cu preturile astea. Daca nu e scump nu e bun si ne-au indoctrinat cu tampenia asta, „calitatea costa” Pai bine ma, costa, dar cat sa si coste, mama ei de calitate. Daca a fost ceva de folos in comentariu, ma bucur… daca nu, ramane in folosul meu.

  • @rider, ceea ce urmeaza nu se vrea a fi un atac la persoana ta, sper sa nu-l iei ca atare:

    1. Daca nu-ti permiti ceva ai 2 optiuni, ori tragi tare ca sa-ti permiti, ori inveti sa te multumesti cu mai putin. Daca vrei un Ferrari o sa-ti cumperi unul furat? Sau daca vrei casa o sa platesti niste „baieti” sa dea propietarii afara?

    2. Componentele din gama medie sunt mai mult decat suficiente pentru peste 90% din rideri (vezi franele Shimano Deore 2014), dar nu, noi vrem cea mai tare bicicleta cu componente de top sa mergem cu ea prin parc sau pana la servici sau, mai rau, sa o tinem pe balcon, ca e greu sa pedalezi. Daca arunci un ochi la concursurile de MTB o sa vezi oameni cu biciclete cel mult spus modeste (cadru de otel, v-brake, 7 viteze) clasati cu mult in fata unora cu biciclete de peste 1000eur, concluzia fiind ca o bicicleta mai buna nu te face un rider mai bun peste noapte.

    3. Cumparand o bicicleta furata nu faci decat sa-i incurajezi sa fure in continuare, eu unul nu vreau sa fiu in pozitia in care sa mi se fure bicicleta, chiar deloc.

    4. Pretul componentelor este justificat de costuri de productie, distributie, marketing, etc si de faptul ca vor sa faca bani, fac asta pentru profit, nu-s societate caritabila. Daca vorbim de preturi, ceea ce este cu adevarat deranjant este faptul ca majoritatea componentelor si accesoriilor noi sunt mai ieftine cu 15-30% in Germania sau UK decat in Romania.

  • @rider
    Fudulia e mare, dar ce sa-i faci? Din cauza celor ca tine trebuie sa merg cu antifuturi de 2-3 kile dupa mine si sa stau cu inima stransa de fiecare data cand las bicicleta legata pe undeva.
    Ai 200 EUR salariu? Ia-ti taticu Rockrider SH, nu furaciuni. Sau cauta-ti alt job pe bani mai multi. In ochii mei cel care cumpara cu buna stiinta un lucru furat e la fel de pasibil de puscarie ca si cel care il fura. Mi-e sila cand vad atitudini de genul asta.

  • Rider, tu stii cat costa un Pegas inainte de 1990 si cat era un salariu mediu pe vremea aia? Daca nu stii, te poti interesa, si vei afla ca Pegasul nu era ieftin deloc, iar daca mai pui la socoteala tehnologiile pe care le oferea bicicleta la vremea aia, ia vezi cam ce pret ar trebui sa aibe o bicicleta cu cadru hidroformat sau carbon, echipat macar cu XT si o Reba.
    Stii… Si eu imi doresc un Porsche, dar am bani doar de Logan… Ar trebui sa fur unul sau sa cumpar unul furat?
    In rest ce sa zic…dai dovada de o mentalitate foarte sanatoasa…tipica chiar. Stii cum e vorba aia „vulpea daca nu ajunge la struguri, cumpara unii furati „

  • Pozele sunt facute de mine si trimise la Supreme Bike. Eu am vrut sa cumpar aceasta bicicleta care mi-a luat ochii din prima in sensul ca arata foarte bine ,cel putin cadru arata impecabil. Recunosc nu ma pricep la componente de biciclete dar fiindca ma pricep destul de bine la mecanica ,tatal meu fiind mecanic auto si vazand destule chestii la viata mea , sunt atenta la detalii.
    Poze cu bicicleta toata nu am dar este pe publi24 , e o bicicleta Diamant sau asa ceva .
    Bicicleta costa 300 EURO ceea ce pt multi dintre noi e destul de mult ,mai ales daca nu se ridica la nivelul asteptariilor. Avand dubii in privinta componentelor am sunat pe cineva care se pricepe si mi s-a confirmat ceea ce credeam , cum ca nu sunt originale si ca Shimano nu ar face asa ceva. Avand in vedere ca aveam de gand si sa ies din tara cu ea era oricum destul de riscant sa o cumpar. Acum sunt multumita ca mi-am luat o bicicleta de la Supreme Bike un CROSS Euphoria G24 cu roti de 27.5″ de care sunt ft incantata desi nu am apucat decat 3 ture de vreo 20 km fiecare (pe coclauri) , sa fac cu ea pt ca nah… am cumparat-o acum 2 saptamani .

  • @rider

    Nu vreau sa te jignesc in nici un fel desi tu ai facut-o.
    Succint din ce ai povestit tu am extras urmatoarea concluzie: ca preturile din Romania sunt mai mari considerabil si ca asta e o justificare la ceea ce faci. Ca bicicleta pe care ti-o doresti costa „x” iar bicicleta pe cate ti-o permiti costa „x/2′ sau „x/3”, ergo este justificat sa contribui si tu la incurajarea furtului.
    Poti sa iti spun din start ca aceasta atitudine nu are nici o legatura cu Robin Hood, daca ai avut vreo intentie sa te desculpi sau sa nu para dezonorabila cumpararea unui lucru furat. Daca ai vrut doar sa mentionezi ca asta faci si nu te intereseaza care este pozitia celor din jur referitor la acest subiect, imi cer iertare, dar eu nu asta am inteles din text.

    Nu vreau sa incerc clisee de genul „daca ti s-ar fura tie…” dar ceea ce ai expus tu mai sus ca fiind justificat sa sustin furtul pentru ca „la noi e scump” si „eu nu-mi permit” este fundamental gresit in orice sistem de valori.

  • Asa deci… sa raspundem cititorilor. Multumesc ca ati avut rabdare sa cititi tot ce am scris si va multumesc anticipat pentru ceea ce urmeaza.
    @ th3c0d3r Unu la mana, nu-i problema mea de unde provine produsul, eu il cumpar(n-am nici o vina ca a fost furat, NU eu l-am furat). Doi la mana, nu vreau sa-mi iau un ferrari(bicla de top) cand am 60 de ani, atunci o sa-mi rup membrele cand o sa ma dau pe ea, asta daca mai am chef… Nici un ferrari nu te face mai bun peste noapte. Pentru multa lume „kompressor = turbo” Detaliile conteaza, m-am dat pe bicle mediocre si pe bicle de top si crede-ma, e diferenta, nu doar piotul conteaza. Mai uita-te la sporturile motorizate, vezi ce au aia acolo, vezi ca sunt si campoinate interne… Trei la mana, eu nu incurajez pe nimeni sa fure, nu am zis asa ceva. Poate ca te-ai gandit tu, indirect ii incurajez sa fure din moment ce cumpar produsul. Dupa cum am mai zis, eu sunt consumator, cumpar ce e mai ieftin si mai bun calitativ. Daca eram fiu de patron sa mananc toata ziua shaorma sigur nu ma uitam la bani. In schimb eu muncesc pentru toate astea. Si patru la mana, lucrez in domeniu, stiu ce markjeting se face, ce preturi de intrare se folosesc, stiu cum merge piata.Totul se scumpeste, nimic nu se ieftineste. Toata lumea cauta sa traga pielea de pe om. Sa vanda cat mai scump. Caritabil=gratis Anunta-ma si pe mine, te rog, cand gasesti un rockshox pike in stare buna pe gratis, ca m-ar interesa. Stai linistit ca si societatile de binefacere castiga. In lumea asta nimic nu mai e gratis. Totul e pe bani, de cand s-a facut Pamantul.
    @DanX Nu ma mandresc cu ceea ce am, am luat bicla sa ma folosesc de ea si sa parcurg traseele mai usor ca un rockrider. Nimic nu se lasa in afara campului vizual mai ales ceva scump si usor de transportat. Nu te duci la magazin cu bicla sa vi cu plasa cu produse afara, pentru asa ceva exista bicle speciale. Am un vecin care si-a luat un badit 600cmc si-a pus sa de blana din oaie si aproape de fiecare data cand il zaream mergea la magazin sa cumpere alimente si vedea mandru cu motoru si cu plasa pe ghidon… Multe joburi platite cum trăbă platite sunt in tara asta…(macar esti angajat, eu nu prea cred?) A fura e scris in geneticul fiecarui individ din cand e omul. Nu doar in europa se fura. Inca o data NU incurajez furturile! Cel care omoara un caine si cel care omoara o mie de caini e acelasi lucru.
    @ Ionut, NU incurajez furtul. Nu sunt detectiv si nu am un motiv sa fac pe detectivul pentru obiectul furat. Eu sunt doar consumator. Sa-si faca treaba politia si cei care sunt platiti pentru asa ceva. Daca vulpea nu ajunge la struguri il roaga pe urs sa o ajute.
    @Matei NU incurajes furtul. Sunt un million de creiere cu un milion de pareri. Fiecare intelege in felul lui. Si vad ca toata lumea s-a gandit la furat… Oare care e hotul cel mai mare…? Preturile din romania(daca aici locuiesc doar nu era sa zic preturile din austria.) Si eu am fost lipsit de anumite bunuri, asta e am anuntat si am lasat politia sa „manance” linistita. Ba chiar o bicla mi-a fost furata, nu ma arunc in cap pentru asta… Am zis ca ma bucur atunci cand gasesc ceva mai ieftin si mai calitativ. In magazin nu gasesti ieftin si calitativ si atunci cauti in alta parte… Nu am mentionat ca achizitionez un obiect pentru ca este furat. Nu ati citit atenti. Toti producatorii vor sa traga pielea de pe cumparator, multi nu inteleg si cred ca sunt ok preturile astea, sa dai o avere pe ceva trecator…

  • @rider – faptul ca bicicletele cu componente bune sunt prea scumpe pentru tine nu inseamna ca poti sa te duci sa furi o bicicleta. Ca si ceilalti de mai sus, si eu sunt de parere ca daca ai cumparat ceva ce stii ca este furat este ca si cand l-ai fi furat tu. Pana la urma a cumpara ceva furat inseamna cresterea pietei ce lucruri furate (si nu ma refer doar la biciclete).
    Lucrurile de calitate sunt scumpe, mi se pare si normal asta. Nu le poti cere producatorilor sa vanda ceva la pretul de productie, ei isi fac preturile asa cum vor, cum a scris cineva mai sus – ei fac asta pentru profit. Inteleg ca te deranjaza faptul ca nu iti permiti tot ceea ce vrei, dar nu e ca si cum toti din jurul tau isi permit orice.
    Vad ca scrii ca nu incurajezi furtul, dar vorbele sunt zero, conteaza ceea ce faci, iar ceea ce faci este incurajarea furtului.
    Pana la urma nu vad ce importanta are faptul ca preturile sunt mari, daca bicicleta pe care ai luat-o tu ar fi avut pretul in magazin de 600 euro, probabil ca tu ai fi luat-o cu 300, furata. Sau ai fi luat una mai buna la 600, pentru ca cea pe care ai luat-o acum nu ar fi fost suficient de buna.

  • Rider, citez : ” Daca vulpea nu ajunge la struguri il roaga pe urs sa o ajute.” ….reiese ca ursul e hotul. Incearca sa nu te mai contrazici…putina ordine in idei nu strica.
    Pe de alta parte, referitor la comerciantii romani a caror singura intentie este sa te jumuleasca pe tine, ar fi mai multi factori pe care sigur tu nu i-ai luat in seama:
    1. Politica fiscala – TVA 24% in Romania vs. 19% in Germania 20% Austria, taxe in medie de 6% SUA.
    Dupa cum poti verifica, cu mici exceptii in Romania platim cel mai mare TVA.
    2. Fluctuatiile valutare
    3. Adaosul comercial, care in Romania bate undeva inspre 30%, in timp ce in Europa, datorita volumului mare de vanzari, se lucreaza cu un adaos de minim 60%, tocmai pentru a putea fi acoperit pe final de sezon,cand esti nevoit sa vinzi la discount. De aici si diferentele mari de preturi si ofertele imbatabile mai ales in extrasezon.
    4. Economia de piata este bazata pe profit. Asta este cel mai simplu fapt… Daca nu are profit mai devreme sau mai tarziu, o societate dispare din mediul economic, iar in acest caz nu vei mai avea unde sa muncesti, de unde sa-ti cumperi paine, sau unde sa-ti repari bicicleta…etc…
    Tu spui ca muncesti din greu pe un salariu mediocru… Ca marea majoritate dintre noi de altfel, pentru ca asta este nivelul de trai in Romania si asta din alte „n” motive ce tin de distrugerea economiei autohtone, si instrainarea activelor catre societati straine, societati cu care, unei firme romanesti ii este aproape imposibil sa concureze(o parte din motive le-am scris mai sus).
    Of-ul tau si al multor altora din pacate: patronii vor profit. Pai nu asta este motivul pentru care isi investesc nervii, banii si timpul ?
    Ai fi de acord sa muncesti din greu dar fara salariul ala mediocru? Practic salariul tau reprezinta profitul tau pentru investitia timpului si a muncii tale…
    Eu stiu asa : daca vrei mai mult, trebuie sa faci mai mult, sau daca te duce capul, sa faci ceva ce nu au facut altii.

    5. Impozitarea : stii ca pe langa toate cheltuielile curente ce reies din activitatea comerciala(chirii, leasing, utilitati, etc…) pentru salariul tau, patronul pentru care lucrezi, plateste aproximativ 60% din echivalentul salariului tau taxe la stat?

    6. Nu mi-ai raspuns la intrebarea legata de Pegas.

    Ai vreo formula prin care preturile la orice produs in Romania poate fi redus?

    Iti doresc succes !

  • Pe principiul asta, eu mi-am cumparat a 2’a biciceta cu suma modica de 170 lei. Aia poate sta legata in fata blocului, si bicla de 1000 de euro, sta in apartament, atarnata de tavan.
    Pot iesi linistit seara la o terasa cu bicicleta ieftina, o pot lasa chiar acolo legata, si a 2-a zi, sau cand am drum prin centru, merg si o recuperez daca mai e acolo… :))

    • Salut, în fotografie par originale, iar de regulă majoritatea copiilor ar trebui să aducă cu cele originale, altfel nu s-ar mai vinde. 🙂 Doar la detalii poți să-ți dai seama, la cum sunt finisate, însă este greu să-ți dai seama din fotografie.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

19 + 4 =