Acum citesti
Shimano a lansat discuri rotunjite pentru a respecta normele UCI pentru șosea

Shimano-new-r9100_Dura-Ace-groupset_SM-RT900_centerlock-disc-brake-rotor_detail-600x400E binecunoscut deja subiectul discurilor de frână care au fost acceptate în plutonul profesionist după care au fost eliminate în urma unui accident nefericit, discurile fiind considerate obiecte mult prea contondente în cadrul unui pluton. Mai multe companii au încercat să rezolve această problemă în diferite moduri, cel mai simplu fiind rotunjirea marginilor. UCI se pare că va reintroduce discurile începând cu 2017, iar Shimano, cel mai mare producător de componente, a făcut modificările necesare.

Shimano-new-r9100_Dura-Ace-groupset_SM-RT900_centerlock-disc-brake-rotor_chamfered-edge-600x450Echipa de dezvoltare a produselor Shimano spune că UCI nu a dat niște recomandări clare despre modul în care trebuie abordată problema, lăsând libertate producătorilor. Ei spun doar că discurile trebuie să nu aibă margini la 90 de grade, nefiind date alte recomandări.

Soluția Shimano a fost de a șlefui marginile pentru a elimina unghiul de 90 de grade, foarte similar cu soluția propusă în toamnă de SRAM. Diferența este destul de subtilă față de un disc standard Shimano. Se poate observa totuși în imagine marginea mai mică de 1 mm șlefuită.

Shimano-new-r9100_Dura-Ace-groupset_SM-RT900_centerlock-disc-brake-rotor_new-profile-400x600Shimano_SM-RT99_centerlock-disc-brake-rotor_old-profile-600x600Discul din prima imagine de mai sus este noul RT900 din grupul Dura-Ace R9100 cu marginile rotunjite, al doilea fiind modelul curent XTR RT99 care are marginile clasice și care a fost folosit până acum pe majoritatea bicicletelor profesioniste.

Shimano a anunțat că noul grup Dura-Ace R9100 va veni atât în varianta mecanică cât și în cea Di2 electronică împreună cu noile discuri rotunjite RT900 pentru a satisface cerințele UCI. Nu există momentan planuri de a rotunji și alte discuri din gamă, dar nu ar trebui până la urmă să fie foarte dificil pentru mecanicii unei echipe să rotunjească chiar ei marginile de 90 de grade ale discurilor existente pentru a satisface cerințele UCI.

 

Vezi Comentarii (0)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

five × four =