Acum citesti
Sistem de umplere a bidonului cu apă din atmosferă

Oricâtă nevoie am avea de apă la o tură pe bicicletă, cantitatea pe care o putem lua cu noi este limitată: 1-2 bidoane, eventual un camelback. Nu totdeauna găsim pe drum un izvor sau un magazin să refacem proviziile. Dar se pare că apa poate fi obţinută din… aer. Studentul austriac la design industrial Kristof Retezar a creat Fontus: un sistem prototip care condensează umiditatea din aer sub formă de apă curată, bună de băut, invenţie care i-a adus şi calitatea de finalist la premiul James Dyson 2014.

water bottle 4Sistemul Fontus se prinde pe cadrul bicicletei şi constă într-un condensator şi o sticlă pentru colectare. Un mic panou solar instalat deasupra alimentează electric condensatorul. Aerul introdus forţat printr-un canal este răcit producând condens. Picăturile curg prin condensator şi se colectează într-o sticlă montată sub el.

Un filtru este instalat la intrarea aerului pentru a opri insectele sau praful care ar putea distruge sistemul sau ar putea ajunge în apă. Totuşi, filtrul nu poate elimina şi factorii de poluare care ar putea contamina apa. Până când nu se va proiecta şi un filtru chimic, unitatea nu se poate folosi în mediul urban.

qulLjA8Momentan, sistemul este capabil să producă o picătură de apă pe minut în aer cu umiditatea de 50% şi cu temperatura peste 20 de grade. Din păcate, va dura mult până se va produce suficientă apă de băut. Experimente făcute în baie cu atmosfera plină de abur au dovedit că în medii umede s-ar putea produce chiar şi o jumătate de litru pe oră.

Tehnologia aceasta nu se aplică doar la biciclete, ea ar putea salva şi vieţi, 780 de milioane de persoane neavând acces la o sursă sigură de apă potabilă şi problema se înrăutăţeşte. Producerea de apă prin condensare din aer ar putea ajuta la rezolvarea acestei probleme.

KFX7pD9Chiar dacă nu este greu să condensezi aerul umed pentru a produce apă, dezvoltarea unui sistem practic care face acest lucru nu e ieftină. Preţul unui Fontus ar putea ajunge pe la 25-40 USD bucata, dar cu cât cercetările avansează preţul ar putea să scadă. Producţia de masă ar putea face de asemenea preţul să scadă, aşa că inventatorul sistemului, Retezar, încearcă să găsească fonduri pentru acest lucru.

Informaţii preluate de pe www.iflscience.com

Vezi Comentarii (0)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

11 + 18 =