Acum citesti
Cum înlocuiești coroanele din setul de cuvete?

Una dintre cauzele frecvente ale jocului în furcă, pot fi cuvetele uzate. Acestea se pot deteriora în general, datorită strângerii necorespunzătoare a cuvetelor. Pentru a le schimba, trebui să urmezi pașii de mai jos. Vei avea nevoie de o cheie imbus de 6 mm și de o cheie fixa mare, de 30 mm.

1.Desfă tija de ghidon cu ajutorul imbusului de 6 mm.

2.După ce desfaci șurubul extrage tija de ghidon.

3.Utilizează cheia fixa de 30 mm pentru a desface prima piuliță. Se desface spre stânga. Ține contră de roată.

4.Cu ajutorul unei șurubelnițe, înlătura șaiba de siguranță.

5.Desfiletează apoi conul superior.

6.Ține o mână pe cadru și una pe furcă. Apoi scoate furca din headtube.

7.O coroană distrusă va avea bile lipsă sau va fi complet măcinată, depinde de stadiul de uzură în care a ajuns sau de cum și-a găsit sfârșitul.

8.Curăță bine cu o cârpă conul superior, cuveta superioară cât și pe cea inferioară. Trebuie să observi  calea de rulare a bilelor. Aceasta trebuie să fie intactă. Dacă este distrusă, cuveta respectivă va trebui de asemenea înlocuită, deoarece poate deteriora noile coroane instalate.

9.Repetă aceeași procedură și pentru cuveta montată pe furcă.

10.Așa arată un set nou de coroane. Ne pregătim să le introducem în locul lor.

11.Lubrifiază cu vaselină cuveta superioară și pe cea inferioară.

12.Poziționează coroana corect în cuvetă, cu calea de rulare spre interior, adică cu bilele în jos (bilele trebuie să se miște ușor pe cuvetă). Umple spațiile dintre bile cu vaselină.

13.După ce montezi și coroana pe cuveta inferioară, introdu furca la loc în headtube.

14.Înșurubează conul superior cu mâna, până la capăt. Nu strânge exagerat de tare.

15.Introdu apoi șaiba de siguranță. Atenție, aceasta are un opritor antirăsucire care va intra fix in canalul prezent pe filetul furcii.

16.Înșurubează ultima piulță. Apoi strânge-o cu cheia de 30.

17.Introdu tija de ghidon pe furcă și strânge-o cu un imbus.

Verifică dacă rotirea furcii se face lin și dacă furca are joc.

 

Vezi Comentarii (16)
  • Buna ziua, la furca cu suspesie fata am joc. adica cand ridic bicicleta de ghidon si o las joc si iar o ridic se vede ca are joc ar putea fi de la coronite?

  • ”teodor123” ii poti face o revizie setului de cuvete,le desfaci,le stergi de vaselina veche sau si mai bine le faci o mica baie intr-un solvent(benzina,motorina,diluant etc),si apoi le inspectezi cu atentie daca bilele din coronite nu sunt zgariate sau ciobite,cuvetele din cadru si conurile nici ele nu prezinta adancituri si ciobituri atuncea mai au multa viata.Apoi le montezi si le ungi cu vaselina,reglajul jocului se face din conul superior(pasul 14 din tutorial),cu cat este mai strans cu atata ia din joc cu cat este mai destrans cu atata jocul va fii mai mare.

  • salut auzi u poate stii mai bine am si eo o furca dubla si unde intra bratele inauntru am jok se misca in fata si spate ce as putea facee adauga id ovi_mafiotu65 care stie plzzz am mare nevoie

  • Nu se poate face modificarea(conversia)!O furca de 1 inch se poate monta pe un cadru de 1-1/8 cu ajutorul unui set de cuvete de ”tip adaptor”,dar inversul nu,am incercat aceasta modificare si nu am reusit.

  • salut! am cautat peste tot un con superior pt furca de 1 inch si nu am gasit, cred ca am 400km facuti fara el, problema e ca am joc in momentul cand franez, ma mir cum de nu a cedat furca pana acum. ma poate ajuta cineva sa fac rost de un con? contracost.. ma gasiti pe facebook cu numele Lucian V Sandulache, multumesc

  • Se pot pune in loc de coroane rulmenti? Am vazut ca unele cuvete sunt cu rulmenti si unele cu bile… cele cu rulmenti sunt universale ca in cazul butucilor de angrenaje unde sunt plug&play?

  • De unde se poate cumpara un set dintr-acesta de cuvete.
    Am nevoie inclusiv de piesele ce intra in headtube.
    Am cautat pe tot internetul si nu am gasit.
    Am un model de cadru vechi cu furca de 1 inch.

  • Salut sunt nou pe site dețin o bicicleta Univega xf906 toate bune si frumoasa pana am observat ca am joc la furca. Am desfăcut cele 3suruburi de sus si am observat ca îmi cădeau bilele jos acum când am pus toate piesele la loc am un joc in furca de numai pot sa merg pe ia.
    Nu ma pricep ff bine ce piese sa cer la magazin cuvete complete sau coronițe ?? Ce model ? Ma întreb dacă sunt detașabile am văzut pe internet mai multe modele Sunt puțin panicat pana o repar îmi rod toate unghiile 🙂
    Bicicleta este Univega xf906 furca sr suntour v2

    • Salut, ai nevoie de coronițe noi însă trebuie să vezi dacă nu cumva suprafața de rulare pe cuvetă s-a distrus. Nu mai folosi bicicleta! Ideal ar fi să mergi cu ea în service să vadă cineva ce s-a întâmplat acolo.

  • Salut ! După înlocuirea setului ,cuvete ,conuri și rulmenți originali din cauza uzurii ,cu un set nou din comerț ,furca bicicletei este mai lungă și nu pot fixa furca deoarece piulița cu guler ajunge la capăt ,rămânând loc între ea și șaiba de siguranță . Aș putea să mai caut o șaibă de siguranță sau eventual un distanțier pentru că n-aș vrea să tai din axul furcii ??

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

18 + eight =