Acum citesti
Cum rezolvi o pană de cauciuc cu petice?

Peticele de cameră se numără printre cele mai vechi dar și eficiente soluții atunci când faci o pană de cauciuc. În timp, au apărut și alte variante care pot preveni o pană de cauciuc. Astăzi vom vorbi însă despre aplicarea peticelor, în situația fericită în care ai așa ceva la tine sau poți împrumuta de la altcineva.

Pentru tutorialul de față am ales un set de reparare rapidă a penei de cauciuc, de la Rema TIP TOP, modelul TT 01 Tour, din două motive: în urmă cu 15 ani utilizam același brand de petice pentru Pegas-ul meu și chiar dacă nu sunt adeptul că tot ce este Made in Germany trebuie privit cu pioșenie, în cazul de față s-au dovedit a foarte eficiente.

Ce s-a schimbat între timp este faptul că setul actual utilizează o cutie din plastic și nu din tablă, iar șmirghelul se regăsește direct în trusă și nu mai este atașat cutiei. Setul TT01 Tour este livrat cu o pompă de mici dimensiuni, ce poate fi lesne prinsă de cadru, chiar de șuruburile pentru suportul de băutură. Să trecem la treabă!

Pasul 1: Întâi de toate trebuie să descoperi unde a fost camera înțepată. Ai mai multe posibilități de a face asta, în caz că se lasă greu de găsit: fie introduci cu pompa cât mai mult aer în cameră, și o ții aproape de buze /gură ca să identifici zona prin care aerul părăsește camera, fie – dacă ești în apropierea unui lac sau râu, introduci camera în apă și observi pe unde ies bulele de aer. Dacă ai un pix la tine, marchează zona unde urmează a fi lipit peticul.

Pasul 2: Este pasul unde șmirghelul își intră în rol: utilizează-l pentru a curăța foarte bine zona unde urmează să aplici peticul. Zona trebuie curațată uniform, nu adânc.

Pasul 3: Aplică adezivul pe cameră și întinde-l pe suprafața dorită cu ajutorul tubului, așa cum poți vedea în fotografie. Adezivul nu trebuie să fie aplicat în strat gros.

Pasul 4: După aproximativ 5 minute sau după ce pelicula de lipici devine mată, aplică peticul peste cameră și ține apăsat cu putere.

Pasul 5: Pentru mai multă siguranță este bine să presezi peticul câteva minute. O soluție la îndemână este de a folosi pompa. Înfășoară camera în jurul ei și ține-o strâns.

Pasul 6: După ce înfășori puternic camera de pompă, prinde-o între spițe. Astfel vei avea siguranța că peticul va rămâne acolo pe veci.

Pasul 7: La final, dezlipește folia de plastic de pe petic. In acest fel poți observa dacă peticul este lipit bine.

Montează camera și ești dinnou gata de drum!

Vezi Comentarii (20)
  • Bunicul meu folosea petice de genul asta inca de acum 20-25 de ani 🙂 si erau excelente. Le cumpara din obor, de la rusi. Iar eu ca un nepot de treaba ce eram, ii duceam de asemenea cateva, mai ales ca in fiecare vacanta ii faceam praf Tohanul, pe malul Oltului, prin padure sau pe deal (downhill pe hardughia aia era ceva deosebit si de speriat) Uneori la propriu! La reparatii foloseam un lighean, apa din fantana, piatra ponce si aracet, peticul evident, totul pus in menghina. Functiona de minune. Acestea, actuale, sunt ok, te scapa de necaz pana ajungi acasa, daca ai luat unele ieftine iar la cele mai scumpe te tin destul de mult. Este absolut necesar sa ai la tine. Si o observatie: Cine nu a avut bunici la tara, cu un Tohan sau Pegas ruginit, obosit prin magazie, a pierdut enorm 🙂

  • Foarte adevarat faza cu bunicii de le tara si acele biciclete. Eu am calarit un Pegas, care avea cel putin 10 ani cand m-am urcat eu pe el, dar mergea foarte bine si cu ajutorul acelei biciclete am reusit sa acumulez experienta necesara incat m-am angajat ca mecanic de bicicclete in Danemarca. Bicicleta are acum 25 ani si inca mai este folosita de unchiul meu.

  • O trusa din asta trebuie saai in ghidon sau undeva, sa fii sigur ca si daca iti uiti camera acasa (cum am patit-o azi) sa te poata scoate din incurcatura

  • DHS Bike Parts – este distribuitor En-Gross, nu Retail.
    Dar, oricine doreste – poate intra la noi pe site, de unde va fi redirectionat catre un Dealer -Magazin colaborator, din zona sa de resedinta.

    Tip-Top sunt Nr.1 In Europa in domeniul solutiilor de Peticire si Intretinere – la preturi rezonabile –

    Iar cei ce doresc petice auto-adezive – din Aprilie – va fi in stoc; TOPEAK.

  • Ziceam ca sunt expert la aplicarea peticelor, insa chestia cu presarea camerei in jurul pompei si apoi punerea ei intre spite, chiar n-o stiam!:) Asta e, zicem ca stim multe, dar mereu mai avem de invatat!
    Si mersi mult, FreeRider, pt tot ce faci aici, e extraordinar, ca asa am invatat mult, si sunt sigur ca si altii au facut-o, cum sa imi intretin sau repar singur bicicleta

  • prima bicla, lipsit de experienta total am luat azi un set de vulcanizare cu 2 leviere si ce mai trebuie intr o cutiuta si cand vin acasa roata pe spate moale. setul ca am zis sa am si eu ce ar trebui la bicla :))
    citesc aici cum trebuie procedat, bag camera in lighean si por tocmai langa valva. am pus un petec la care putin din marginea aia rosie nu a lipit prea bine langa valva, dar macar am invatat cum trebuie sa fac. poate si tine, o fi norocul incepatorului 🙂

  • N-am folosit niciodata pudra de talc la camere….poate la cei mici : sa nu se opareasca !….:)))
    Daca faceti pene des si nu aveti chef sa interveniti; atunci luati-va camere cu solutie antipana. Am luat si eu pentru anvelope Furious Fred de la Schwalbe care sunt foarte vulnerabile.
    Solutia isi face efectul imediat, numai ca trebuie sa opresti si sa-ti umfli roata care a facut pana pentru ca pierde din presiune….atata tot..
    Nu e mare branza !

  • acel tub galben (din cauciuc), 🙂 pe vremea mea era folosit la ventilul de bicicleta. era un tip vechi care avea o mica tija de metal lunguiata si o gaura pe laterala. pe tija se pune acel tub de cauciuc.

  • Am si eu o intrebare: de ce tot timpu cand trag de folia de plastic (ciolofanul ala ) se trage cu tot cu petic ? Trebuie sa dezlipesc eu asa usor cu unghia peticul de ciolofan si tot nu iese cum ar trebui sa iasa … am petice de la rich sport ( din piata obor mai exact )

  • Robert > daca atunci cand tragi de celofan se desprinde peticul inseamna ca peticul nu a prins bine iar asta se datoreaza urmatorilor posibili factori:
    1) kit de petice de proasta calitate;
    2) adeziv prost sau expirat;
    3) nu ai curatat cu smirghel zona bine;
    4) nu ai asteptat destul pana sa aplici peticul sau ai aplicat prea mult lipici;
    5) nu ai presat destul de tare zona cu petic.

    Eu as vota 2 sau 5.

  • pt presarea peticului eu folosesc un cleste ( gen de rufe) dar mai rezistent, + doua monezi de 50 de bani,
    se gaseste la orice magazin de bricolaj, pe diferite marimi
    este usor si ocupa putin spatiu.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

eight + 18 =