Acum citesti
Montare schimbator de foi

Daca te-ai decis sa-ti montezi un nou schimbator de foi pe bicicleta, trebuie sa stii ca aceasta operatiune necesita si demontarea lantului, iar pentru acesta vei avea nevoie de o presa de lant. Citeste aici cum demontezi lantul bicicletei.


Nu este necesar sa scoti complet lantul, poti sa-l lasi pe pinioane.


In prima poza poti observa ghidajul care se afla pe schimbator. Este un sticker, in general cu o culoare aprinsa. Te vei folosi de acel ghidaj pentru a potrivi schimbatorul in functie de dintii foii. Atentie insa, nu toate schimbatoarele au acel ghidaj, in special daca le cumperi second hand.



Un schimbator de foi nou este livrat si cu un set de inele adaptoare pe interiorul colierului. Verifica daca diametrul interior al colierului se potriveste cu diametru tevii cadrului pe care urmeaza sa-l montezi. Ca si masura de siguranta, intreaba vanzatorul daca schimbatorul pe care urmeaza sa-l achizitionezi este compatibil cu cadrul tau.



Monteaza schimbatorul de foi in partea inferioara a tevii cadrului, deasupra bottom bracket-ului. Poti sa-ti iei ca punct de reper zona de sub prinderile de bidon.



Acum, va trebui sa desfaci acel colier si sa prinzi schimbatorul de cadru. Nu-l strange foarte puternic. Orienteaza-te in functie de ghidaj, astfel incat sa-l potrivesti in functie de dintii foii. Daca schimbatorul nu are ghidaj, aproximeaza 2 mm distanta intre schimbator si foaia cea mare. Bineinteles, va trebuie sa tragi de schimbator catre foaia mare pentru a aproxima corect distanta.



In acest moment, schimbatorul strans de cadru, trebuie sa fie paralel cu foile.



Urmatorul pas este sa strangi cablul de schimbator iar apoi sa prinzi la loc lantul.Ca sa-ti fie mai usor sa strangi lantul, prinde schimbatorul de pinioane cu un colier de partea inferioara a basculei. Astfel, iti va fi mai simplu sa duci la bun sfarsit operatiunea.



Ultimul pas este reglarea schimbatorului. Citeste aici cum se regleaza un schimbator de foi.


Vezi Comentarii (17)
  • Cablul de schimbator se strange numai dupa ce s-a verificat cu roata usor suspendata, functionarea schimbatorului, prin rotirea angrenajului si actionarea cu mana a parghiei acestuia si stabilirea in acelasi timp a cursei optime din suruburile de reglaj care au rol de limitatori.

  • ECO ??? Suna foarte academic explicatia ta! Totusi titlul articolului este „MONTARE” … NU REGLAJ…
    ECO vine de la E CONTRA?

  • ChrisM,
    CITESTE IN ARTICOL !
    ”Urmatorul pas este sa strangi cablul de schimbator iar apoi sa prinzi la loc lantul”
    Explicatia mea se refera in exclusivitate la aceasta fraza !!!…
    VORBESTI DOAR ASA CA SA TE AFLI IN TREABA !!!

  • Salut, am un schimbator de foi care are un joc de aprox. 2 mm, (partile mobile) si este cam enervant in timpul mersului, ar trebui schimbat? Am uitat sa va spun ca vreau sa imi schimb pedalierul si lanutul, si cu un drum poate ar trebui schimbat schimbatorul de foi. Ce imi recomandati? Ar trebui oare sa imi schimb cu ocazia asta si pinioanele daca schimb ceva piese ?

  • Salut Vali,
    E mare jocul asta de aprox. 2mm la schimbatorul de foi; deci are uzura avansata, asa ca pune altul nou si te asigur ca nu vei regreta…
    Continua sa-ti schimbi pedalierul, lantul, dar si pinioanele, pt. ca este IMPOSIBIL sa folosesti un lant nou cu pinioane uzate !

  • am si eu un CUBE AIM 2010…am zis…hai sa fac si eu un upgrade…sa trec pe DEORE LX…bun…zis si facut…strang banuti…si imi iau…schimbatorul de foi care vine stoc pe CUBE AIM e shimano altus…ma apuc si montez DEORE..(Deore LX FD-M581A) totul bine si frumos pana aici…ma apuc de reglaj…nicicum nu reusesc sa-l reglez calumea in sensu ca pe fata pe foaia mica si pe spate pe pinionul mic freca in schimbator(stiu ca nu is recomandate combinatiile astea de pinioane:mic – mic si mare – mare oricum nu le folosesc dar nah am anumite pretentii mai ales ca e DEORE)…pana la urma am reglat sa nu mai frece dar freca daca ramaneam pe foaia mica fata si pinionul mare spate…iau sublerul masor distanta intre lamele…la altus 17 mm la DEORE 15 mm … 2 mm diferenta care fac diferenta si conteaza atat de mult…acum nu stiu ce sa fac…taicamio e strungar…se are cu fiarele si cu filete si mama naibii..m-am gandit sa i-l dau lui sa scoata boltu’ care prind cele 2 lamele ale schimbatorul deolalta(la schimbatoarele mai vechi era un surub care se desfileta…nu mai era nevoie sa desfaci lantul) si sa puna niste distantiere sa il „cracaceasca” cu inca 2 mm cine stie… poate poate…voi ce ziceti ?

  • @gHiZMo:nu trebuie sa faci acest lucru.Daca tai acel,sa zic asa,element de legatura dintre cele doua lamele se vor departa mereu cand schimbi vitezele,deci nu va mai putea fi reglat cum trebuie.Si eu mergeam cu lantul pe diagonala(mic cu mic si mare cu mare)dar mi-am dat seama ca acele rapoarte se pot obtine altfel prin combinarea corecta a foilor si pinioanelor.Poate ca tu crezi (de altfel cum credeam si eu) ca e bine asa deoarece sta lantul tensionat si nu mai atinge in cadru.Crede-ma e o prostie!!!

  • Buna ziua,
    M-am hotarat sa-mi curat bicicletele, a mea si a prietenei mele, si de 12 ore nu reusesc s-o mai fac a prietenei mele sa merga ok. A mea merge bine dar a ei merge putin infranta si parca scoate un zgomot ciudat (parca atinge fier pe fier). Cand dau de pedale in sens invers face 1,2 cercuri si se opreste. Cand invart la bicicleta mea cu acceasi intensitate face 3,4 cercuri si merge lin, fara zgomote. La cele 2 biciclete am demontat lantul si schimbatorul de foi iar pe lant am pus o za care se desface usor. Initial am crezut ca pe bicicleta ei s-a dereglat shimbatorul de pinioane si poate atinge lantul prin schimbatorul de pionioane. Am incercat sa-l reglez dupa tutorialul pe care l-ati postat dar nu cred ca este de acolo :(. Biciletele sunt Cube, schimbator pinioane Deore si schimbator foi Altus. Lantul conteaza cum este montat, adica conteaza partea care intra pe zimtii de la furca/pinioane si care parte este spre exterior ? Pe langa surubelele de pe schimbatorul de pionioane din tutorialul dumneavoastra (H si L) eu mai am un surubel central care deschide/intinte mai mult piciorul de la schimbator; pentru ce este surubelul respectiv si ce rol are ? ce regleaza si cum trebuie sa fie? Sper sa reusesc sa ii dau de cap si maine sa ies cu biciclete, ca sunt liber…
    Va multumesc anticipat pentru ajutor

  • Buna seara,
    Am cumparat doua cheite pentru pentru a putea da lantul jos mai des si mai usor. Astazi, cand am vrut sa dat lantul jos m-am trezit ca nu am cum sa-l dau si nu este usor sa-l dai, cel putin pentru minte. Am luat doua cheite pe care scrie 7,8 (cred ca se refera la viteze) si am dat 12 lei pe bucata. Pot sa le dau jos doar cu mana, fara patent special? cred ca m-am chinuit cel putin 3 ore s-o dau jos si nu am reusit. Initial, am crezut ca poate a mea este blocata si am incercat la prietena mea si tot la fel. Cum pot desface lantul de la cheita respectiva? M-am uitat la niste videoclipuri pe net dar cred ca, cheitele astea au alt sistem. Eu m-am uitat la videoclipuri cu cheite powerlink. Aia le dadeau jos in 10-15 secunde.
    Va multumesc pentru raspuns/ajutor!

  • Am achzitionat si eu un schimbator de foi, pentru ca cel original a ruginit din motive pe care nu le stiu – bicla a stat ceva vreme in garaj si poate din aceasta cauza a curs ceva din acoperis chiar in acea zona. M-am uitat cum as putea sa-l inlocuiesc insa cred ca pana la urma am sa apelez la un specialist.

  • am cumparat un set foi pentru bicicleta marime normala ….bicicleta mea e trei sferturi adik are cauciucurile de 24 x 1,95 …..s potrivesc foile?? ale ei erau muult mai mici ….si acu am numai probleme…astept raspuns,..funda

  • Va rog daca se poate sa aflu daca pot face sa montez un schimbator de foi ultegra fd 6800 2×11 dar cu actionare de la manete xtr 9000. Va rog daca se poate sa ma ajutati cu un raspuns. multumesc

  • dorinta mea este sa montez
    1 pinioane xtr seria 9000 11-40
    2 schimbator pinioane xtr rd 9000
    3 angrenaj ultegra 34-50
    4 schimbator foi ultegra fd 6800
    5 manete xtr seria 9000 si pentru schimbator de pinioane si pentru schimbatorul de foi ultegra daca sunt compatibile manetele xtr cu schimbatorul de foi ultegra.Merg sau nu schimatoare de foi de rood (dura ace,ultegra ,) cu manete mtb. va multmesc mult.

  • buna, mi -a rupt arcul de la schimbatorul de fata (schimano sora 3foi) poate fi schimbat..sau imi trebuie alt schimbator??

  • Am si eu o intrebare. Am o bicicleta mai veche si as vrea sa stiu daca bicicleta functioneaza fara schimbatorul de pe fata? Vitezele le voi schimba eu manual

    • Manual cum mai exact? 🙂 Dacă scoți schimbătorul de foi o să-ți sară lanțul de pe foi (în caz că te gândeai să-l urci cu mâna de pe o foaie pe alta). Poziția naturală a schimbătorului este în dreptul foii mici. Poți eventual să-l blochezi pe foaia mijlocie.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

ten + 19 =