Acum citesti
Cum se umflă o furcă pe aer?

În mod evident, nu cu compresorul sau alte ustensile improvizate. De ce este atât de important ca furca ta pe aer să fie umflată corespunzător? Pentru că presiunea din interior îți oferă feedback-ul pe care-l aștepți și determină furca să funcționeze în parametrii de performanță. Astfel, orice furcă pe aer trebuie să fie umflată corespunzător, în funcție de greutatea ta.

Dacă nu există suficient aer în furcă, aceasta va fi foarte moale, sag-ul imens, iar peformanțele vor lăsa de dorit. De asemenea există un risc să-i produci diferite daune în momentul când încasează șocuri foarte puternice. Dacă presiunea din interior este mai mare decât cea recomandată, furca va fi insensibilă pe nivelări mici, iar pe trasee sau în viraje, aceasta nu va determina contactul corect al roții cu solul. Prin urmare, vei pierde timp prețios în timpul unei competiții.

Pentru a umfla corespunzător o furcă, vei avea nevoie de o pompă specială, dedicată. Nu utiliza în niciun caz o pompă pentru umflarea anvelopelor! Valva se regăsește la majoritatea furcilor pe unul din brațele acesteia. Trebuie să desfaci capacul pe care este menționată inscripția AIR.

 

Pregătește pompa. Majoritatea producătorilor au o pompă dedicată însă poți utiliza și una de la alți producători de accesorii, dacă este construită special pentru umflarea furcilor.

După ce înfiletezi furtunul pe valvă, verifică pe manometru presiunea din furcă. Scoate sau adaugă aer în funcție de specificații. Foarte important după ce umflii furca este să te urci pe ea și să-i verifici funcționalitatea. Alte ajustări în funcție de feedback-ul oferit, sunt binevenite.

Specificațiile pot fi regăsite fie pe unul din brațe, fie în cartea tehnică a furcii.

Deci, setează-ți corect furca pentru a te bucura de performanțele reale ale acesteia!

Vezi Comentarii (22)
  • Pompa de furca poate sa si scoata aer (are o supapa speciala pentru asta), pe langa faptul ca poate doza foarte precis cantitatea de aer care intra. Important: Bicicleta trebuie sa fie in pozitie normala, asezata pe ambele roti. Daca este rasturnata sau doar cu roata din spate pe sol pompa se va umple cu uleiul din furca.

  • Pacat ca nu se dezvolta mai mult articolul. Era bine daca se spunea care camere se umfla mai intai in cazul furcilor Dual-air : cea negativa sau cea pozitiva. Eu tot timpul uit si verific pe net cand trebuie sa imi umflu furca. Dupa aceea ar mai fi si furcile care au pe aer doar cartusul de compresie si in care se introduce o presiune foarte mica.

  • Detin o furca Manitou Axel care are Air assist!
    Aveti idee ce presiune ar trebui sa bag in furca daca eu am 65 kg?In fotografie am vazut ca in acea furca erau 5 bari.Nu este o presiune prea mare?

  • Salut! La Rock Shox sunt recomandati intre 100 si 120 psi pentru o greutate de 65 kg. In fotografie sunt 11 bari, presiunea ideala pentru un rider de aproximativ 78-80 kg. Pe site-ul Manitou, pt modelul Axel, este trecut: 4.5-6.5% of your body weight (between minimum 2.75 and maximum
    12 bar) for forks with SPV or SPV Evolve.

  • Buna ziua, am si eu o intrebare, detin o furca Marzocchi Corsa Air Lo 2009, si de cand am luato nu am umblat la ea, mi se pare prea moale pentru mine, cantaresc 88 kg si imi ziceam ca o furca pe aer e prea moale pentru greutatea mea, stiti cam cati psi ar trebui pentru aceasta greutate?

  • salut,

    stiu ca nu e subiectul care trebuie dar as vrea sa stiu cat trebuie umflat un amortizor fox in functie de greutatea rider-ului

    multumesc

    • În principiu, pompe pentru amortizor ar trebui să se găsească la orice magazin serios de biciclete. În cazul în care eşti dintr-o localitate mai mică unde nu există un astfel de magazin, va trebui să comanzi prin poştă. Unele furci şi amortizoare vin cu pompa inclusă în pachet, de multe ori pompa se oferă gratuit la cumpărarea unei biciclete noi.
      Preţul din păcate este ceva mai mare decât al unei pompe normale, respectiv se apropie de 100 RON, fiind toate dotate cu manometru iar mecanica lor trebuie să fie de calitate foarte bună, o astfel de pompă fiind capabilă să creeze presiuni mai mari de 200 psi.
      Dacă nu te descurci să găseşti una care îţi place, poţi să ne rogi să îţi dăm un link concret a unei pompe într-un magazin de la noi. Cel puţin magazinul Spokes de unde îmi fac eu cumpărăturile avea ieri pe stand agăţate două modele de la Giyo. http://www.spokes.ro

      • Mersi pentru site. Dar as avea o rugăminte! Am furca rock shox recon Gold rl ai putea sa îmi dai o pompa pt furca anume?mai „speciala” sau? Mersi

        • Din câte ştiu pompele sunt toate cam la fel, cu valvă Schrader (auto) şi cu furtun pentru a ajunge la valva de pe furcă, ce e uneori destul de băgată în interior. Rockshox cu siguranţă sunt standard toate. Orice pompă pentru suspensii e OK.

    • Aerul nu trebuie scos din furcă şi înlocuit, nu ar avea sens. Trebuie reglată doar presiunea. Ideal ar fi înainte de fiecare tură, furcile venind în pachet în general cu o pompă. Dar dacă nu există o pompă la dispoziţie, măcar o dată pe lună. Şi neapărat măcar o dată pe an sau chiar de două ori dacă bicicleta e folosită din greu, revizie generală la furcă şi înlocuirea uleiului şi garniturilor!!!

  • Cu aceste pompe se pot umfla si rotile normale, care au valva auto ? Cu aceasta pompa as vrea sa aduc anvelopa la presiunea dorita, ea fiind umflata inainte cu o pompa normala fara manometru. Daca raspunsul este da, exista si adaptor pentru valvele cursierelor?

  • Am o furca fox kashima float si nu stiu cat de tare trebuie să unflu cu pompa furca mentionez ca am 107hg mă puteți ajuta va multumesc

  • Salut, daca nu stiu de la ce producator este furca o pot umfla cu orice pompa pt furci? In al doilea rand ai putea sa mi dai o pompa pentru furca buna si nu la preturi enorme? Adica o denumire de pompa sau un site unde sa ma uit..

    • Salut, orice pompă dedicată este ok, doar să fie pentru furci sau amortizoare. Prețurile variază în funcție de producător, alege una cu un preț mediu ca să nu se strice prea repede. 🙂

  • Buna ziuaAm o furca Fox Rhythm 32…si as vrea sa o reglez cat mai bine conform greutatii mele sa zicem mai exact 82 de kg…la aceasta furca se specifica in tabel intre 80 si 100 psi…dar pe tabel apar la rubrica Rebound dar pe verticala specificatiile Fit4 =7-6…iar la Grip 10-8..Va rog sa-mi dati o mica explicatie..Multumesc

    • Salut, presiunea nu are legatura cu Rebound-ul. Pentru 82 de kg poti umfla prima data la presiunea recomandata si vezi cum functioneaza. Cel mai bine este sa faci cu metoda clasica, folosindu-te de inelul de pe brat – il pui jos de tot, te urci pe pedale in timp ce cineva iti tine de bicicleta, apoi cobori. Daca cursa negativa este de 20% este in regula. Se admite si 25%. Sau poti folosi un colier de plastic pentru asta daca furca nu are inel de cauciuc pe brat din fabrica. Rebound-ul este viteza de revenire, de decomprimare a furcii. Acolo te sfatuiesc, ca sa nu-ti bati capul, sa folosesti o setare medie. Spre exemplu daca maneta de sub furca are 12 click-uri, atunci muta 6 pozitii.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

18 − ten =