Acum citesti
Avid Juicy Three 2010

Modelul Juicy Three este poate printre cele mai raspandite frane hidraulice pe disc vandute de Avid. Face parte din entry-level-ul gamei celor de la Avid si se vrea conform spuselor producatorului un sistem de franare simplu, foarte puternic si sexy.

Am pornit la test cu o bicicleta echipata cu Juicy Three ca sa vedem daca spusele producatorului corespund realitatii de pe trasee. Modificarile fata de anul 2009 sunt minime, cei de la Avid au preferat sa pastreze agregatul in forma originala, fara a-i mai aduce si alte schimbari, ceea ce ne-a trimis cu gandul la vorba „un lucru foarte bun, nu mai poate fi imbunatatit”. Avid Juicy Three franeaza bine, se descurca in majoritatea situatiilor si se descurca si pe ploaie (adica cu discurile ude). Concurent direct pentru Magura Julie, Juicy Three presteaza mult mai bine decat aceasta, oferind o putere ceva mai mare de franare si intr-adevar arata chiar mai bine.

Materialele folosite de Avid pentru Juicy Three sunt net superioare plasticului folosit de Magura. Maneta franei este in regula, ofera suficienta putere de franare chiar si cu un deget, dar forma nu este cea mai buna. Un pic mai curbata la capete si ar fi oferit un grip perfect pentru cei care folosesc un singur deget la franare, astfel existand riscul sa mai scape degetul de pe ea (in conditii de umezeala spre exemplu).

Franele sunt relativ usor de instalat pentru un expert, atat pe furca cat si pe bascula spate, mai greu insa pentru cei neavizati care vor fi obligati sa apeleze la un service pentru aceasta operatiune. Din pacate sta foarte prost la capitolul ajustari, deoarece nu-ti ofera prea multa modularitate, ca sa fim mai directi nu ofera deloc. Fadingul este si el destul de mare si se face simtit mai ales la coborari unde va trebui sa pompezi sanatos din maneta pentru a obtine o forta buna de franare. Recomandam, alaturi de producator, schimbarea lichidului de frana DOT 4 cu DOT 5.1, deoarece acesta din urma ajuta la functionarea mai buna a sistemului de franare in conditii mai grele.

Insa daca te gandesti sa le folosesti la downhill, afla ca aceastea se incing destul de repede pierzandu-si din putere. Am discutat totusi cu rideri care le folosesc in mod regulat la downhill, fara a avea prea multe probleme in afara de schimbarea placutelor de frana la un interval destul de scurt. Totusi la acest capitol recomandam minim un Juicy Five, deoarece producatorul recomanda Juicy Three doar pentru Cross Country sau All Mountain.

Avid Juicy Three insa sta foarte bine la doua capitole : greutatea, de 404 grame cu disc de 160 de mm este ceva mai buna chiar decat modelul Hayes Stroker Trail si la capitolul pret, fiind oferite in jurul sumei de 270 de Lei / bucata. Preturile insa depind de la un dealer la altul, asa ca asigura-te ca ai cautat bine inainte sa le cumperi. Sunt oferite in doua culori : albe si negre, alegerea coloristica depinde exclusiv de tine. Preferam culoarea alba, deoarece par mai elegante si ii scot in evidenta calitatea fabricatiei.

Pe scurt, recomandam aceste frane tuturor care se dau la Cross Country sau All Mountain, acestea oferind prestante bune in cazul in care nu sunt folosite la extrem. Cu minusurile de rigoare, putem afirma in concluzie ca Avid Juicy Three sunt niste frane hidraulice bune, care ofera un raport calitate / pret competitiv, iar in unele cazuri sunt chiar mai bune decat concurenta.

Greutate : 404 grame (cu rotor de 160 de mm si maneta)

Utilizare : Cross Country, All Mountain

Vezi Comentarii (11)
  • Vreau sa-mi pun frane hidraulice pe disc pe bicicleta si am ramas sa ma decid asupra acestui model AVID si SHIMANO DEORE M595 2011.Pe care sa-l aleg?Stiu ca SHIMANO DEORE are reach adjust,dar JUICY THREE nu stiu daca are.Ce model sa aleg? Care este mai puternic?DEORE sau JUICY THREE?

  • Salut! Si Juicy Three are reach adjust, doar ca merge operat cu o cheie de imbus foarte subtire. La Deore este mai simplu, cu un mic robinet. De asemenea avantajul la Deore este prinderea de ghidon (nu trebuie sa scoti mansoanele pentru a le prinde, are clapa).

    Cat despre forta de franare, Juicy-urile vor presta ceva mai bine. Depinde si ce disc vrei sa achizitionezi. Ideal ar fi sa optezi pentru formatul 180mm pe fata si 160mm pe spate.

    Cu discuri in acelasi format nici Deore nu te vor lasa balta, insa sunt orientate mai mult spre Cross Country decat spre All Mountain. Deore sunt si mai grele cu vreo 80 de grame decat Juicy (valoare calculata cu disc de 160 de mm).

    Pe scurt, Deore sunt mai practice, reglaje mai simple, montaj simplu iar Juicy 3 presteaza o idee mai bine. Daca pedalezi mai mult la Cross Country poti alege Deore (tinand cont de micul dezvantaj reprezentat de greutate), daca vrei trasee mai dificile de All Mountain, alege Juicy 3.

  • Da,as vrea sa montez cu disc de 185 mm pe fata.In cazul in care nu pot monta cu disc de 185 mm,cum se comporta cel de 160 mm pe fata? Imi cer scuze ca nu am fost prea explicit. 😀

  • Greu de spus. Sunt de parere ca discul de 160 de mm ar trebui sa fie suficient. Trebuie sa vezi ce fel de prindere are, probabil va fi necesar sa cumperi si un adaptor. Nu am avut ocazia sa vad o furca double crown de DHS pina in prezent, prin urmare nu ma pot pronunta. Cel mai bine cred ca este sa intrebi direct in magazinul de unde vrei sa achizitionezi franele.

  • Salut, in acest caz ar trebui sa functioneze dar s-ar putea sa distrugi bucsile superioare ale furcii. Gandeste-te ca furca nu a fost gandita pentru forte foarte mari de franare. Am consultat si un magazin de specialitate, care ne-a spus ca n-ar face aceasta operatiune. Deci, o poti face, dar nu este recomandat.

  • salut….imi poate zice cineva si mie va rog….cam cat ar costa sa imi puna cineva lichid de frana in frana propriu zisa ?si pe juciy 3 trb dot 4? Cel de masina e tot una cu cel de bike?
    mS!

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

fifteen + ten =