Acum citesti
Cauciuc Schwalbe Smart Sam

Schwalbe este sinonim cu calitatea germana, mai ales in domeniul anvelopelor. Concurent de temut pentru producatorul conational Continental, acesta ofera anvelopa Smart Sam la un pret ceva mai mare decat cel al concurentei. Este justificata diferenta de pret ? Test cu modelul Smart Sam de 2.1.

Concurentul sau direct, Continental Vapor, s-a dovedit in test a fi o anvelopa buna, oferita la un pret ceva mai mic decat Smart Sam. Modelul de fata este unul competitiv, dealtfel ca toate modelele producatorului Schwalbe. Din punct de vedere al aspectului se face remarcat de la prima privire, datorita profilului deosebit ce beneficiaza pe canalul central al anvelopei de doua romburi ce par a forma o stea cu cele doua elemente laterale.

Am fost dezamagiti insa de calitatile acestei anvelope intr-un mediu de cross country dur, adica multe pietre, suprafete umede, si namol. Din pacate, Smart Sam nu este atat de „smart” cand trebuie sa negocieze virajele pe acest tip de traseu, deoarece pierde mult din grip si intreaga bicicleta devine instabila. In conditii de traseu uscat, se comporta bine, iar pe asflat ruleaza rapid.

Se poate spune ca ruleaza rapid si in Cross country, dar cu cateva retineri pentru traseele umede si suprafetele extrem de dure, precum pietrele sau chiar si pietrisul. Pe o coborare acoperita numai de pietris, bicicleta a fost foarte instabila si era aruncata dintr-o parte in alta la viteze mari. Ceea ce Smart Sam nu a facut bine, Continental Vapor a trecut cu brio. Nejustificata este si diferenta de pret destul de mare dintre aceste doua anvelope daca ne gandim la performante. Priviind prin spectrul durabilitatii, intr-adevar Smart Sam are o viata mai lunga decat Conti Vapor, fiind mult mai durabil in timp.

Daca totusi trebuie sa alegi intre cele doua iti recomandam cu incredere Continental Vapor, deoarece indeplineste doua conditii esentiale : are grip foarte bun si este mai ieftin decat concurenta. Daca totusi ai pe bicicleta un Smart Sam, te poti bucura de el pe o perioada lunga, deoarece este durabil. In acest caz, evita drumurile foarte hardcore pe suprafete extrem de rigide. In final, am dori sa notam si faptul ca sunt ceva mai usoare decat Continental Vapor (minus 40 grame).

Greutate : 580 grame ( modelul foldable ), 670 de grame ( modelul wire )

Utilizare : Cross Country

Vezi Comentarii (23)
  • Salut! Pe coborarile cu pietris (cu viteza) isi pierdeau semnificativ din grip. La viteze reduse nu au pus probleme. Dar conteaza cum se comporta atunci cand caracteristicile-i sunt impinse la limita. Datorita compozitiei, nu ofera aderenta dorita pe portiuni acoperite cu piatra.

  • Salut!

    Exemplu 1: Am folosit anvelopa asta in maratonul de la Medias acum o luna, unde cuvantul de ordine a fost mocirla! Credeti-ma ca nu mi-am dorit alt cauciuc, atat pe urcari cat si pe coborari; oare de ce cadeau altii in jurul meu?!

    Exemplu 2: Deja celebra Transalpina inclusiv zona Ranca-Urdele-Obarsie, unde stancaraia si pietrisul fac legea. Comportament cu mult peste asteptari.

    Exemplu 3: mtbr.com unde are nota medie de 4.79/5 fiind desemnat unul dintre cele mai bune all around cauciucuri (vapor-ul e la apa rau).

    Parearea tuturor este importanta, asa ca va multumesc anticipat ptr publicarea mesajului meu…

  • Multumim pentru completari! Toata lumea este binevenita sa posteze pareri si impresii despre acest produs, sau despre oricare altul de pe site. In legatura cu rating-ul depinde de fiecare site in parte si de experienta fiecarui utilizator. Daca pe MTBR.com a primit de la utilizatori 4.79/5 pe BikeRadar spre exemplu a primit din partea redactorilor 3.5/5. Noi acordam rating-ul anvelopei in functie de conditiile intalnite pe traseu, in cazul de fata acesta fiind de 4/5.

  • am inteles ca acest cauciuc a fost mai mult conceput pentru cross country…daca il voi folosi intr-o mai mare masura pe sosea o sa-i scurtez drastic perioada de viata ?

  • Salut! Este conceput pentru Cross Country dar daca parcurgi distante mari in oras ti-as recomanda un set de anvelope slick. Crampoanele de pe Smart Sam n-o sa faca nimic mai mult decat sa te incetineasca. Iar drastic, nu-i vei scurta perioada de viata doar ca vor fi relativ incomode pe sosea.

  • de folosit le folosesc cam 30% drumuri de tara…si 70% sosea…locuiesc la tara…is destul de multumit cum ruleaza pe asfalt…e drept ca nu am folosit niciodata slick-uri ca sa pot face o comparatie…totusi as fi foarte recunoscator daca mi-ai recomanda niste slick-uri pana in 70,80 de lei bucata…iti multumesc!

  • Am aproape 1700 km facuti cu un set de Smart Sam-uri, din care cel de pe spate e impuscat de un ciob inca de la prima tura cu ele. Nu au cracnit nici pe poteci, nici pe asfalt cu 60kmph.

    Pe namol in schimb se incarca repede si ma irita ca arunca mult si pe bicla, drept urmare trebuie sa merg foarte incet- sub 10 kmph :(.

    Pe portiuni cu piatra neasezata mai maricica (gen ce e la Sinaia pana in cota 1400) am avut probleme in a controla bicla.

  • Interesante cauciucuri,foarte rezistente,detin modelul smart sam 26X2,25.Merg cu ele aproape zi de zi(in special vara),in luna august implinesc 3 ani de cand am gumele astea.(tin sa specific,ca,le folosesc doar in oras).Deci,daca nu ai bani sa le schimbi odata la 1500-2000km,daca vrei doar un cauciuc durabil,aderenta acceptabila si rezistenta destul de scazuta la inaintare,smart sam este alegerea cea mai BUNA.Mai am o bicicleta echipata cu Schawalbe Nobby Nic 26X1.8,acestea exceleaza la capitolul aderenta si viteza,insa la capitolul durata de viata sunt mult sub smart sam.Pret bucata Nobby Nic-145/160 lei,Smart Sam-70/80 lei

  • o anvelopa exceptionala,poate e prea devreme sa dau un verdict…am 500 de km facuti cu aceasta anvelopa doar pe sosea,uzura sa zic 5% cu indulgenta…dar nu cred ca e asa mare uzura,o sa revin cu un feedback la 1000 de km chiar sunt curios cat o sa reziste,deci o recomand,raport calitate/pret imbatabil zic eu.

  • 1100 km facuti in mare parte doar pe sosea…uzura cel de pe spate sa zicem un 10% iar cel de pe fata arata ca nou .. le tin umflate la 4 atmosfere ruleaza excelent pe sosea!recomand aceasta anvelopa,revin la 2000 km cu un feedback.

  • Am si eu un cube analog, 2011 luat de prin iulie, cu schwable smart sam 2. 25, rulata 1200 de km pana in prezent, am fost la doua concursuri, am pedalat cam jumatate pe sosea si jumatate off road. Sunt foarte multumit, de stabilitatea pe care o am pe bicicleta, ma cam jeneaza ca prinde pietricele si lerunca pe bicicleta sau cand e namol, mai ales de la balonajul mare, se incarca cu mult noroi si devin greoaie, dar nu am pretentii. Ma multumeste faptul ca sunt foarte durabile, cel dupa fata nu e uzat de loc, iar cel dupa spate se cunoaste foarte putin, cred ca pe ala dupa spate o sa-l schimb dupa 8-10 mii de km 🙂 iar ala dupa fata dupa 15 20, evident, daca nu dau intr-o sticla sau teava, sa mi se taie cauciucul, dar sper ca or` sa moara de batranete :). Si daca o sa le schimb… tot SMART SAM!!! :).

  • revin si eu…dupa 3000 km…rulati 90% pe sosea…si 10% drumuri de tara,uzura cauciucului de pe fata sa zicem…un 5% cu indulgenta…si pe spate undeva la 10%…am zis cu indulgenta…eu zic ca nici macar atat nu s’au uzat…foarte foarte multumit,urmatorul set de cauciucuri…clar…tot smart sam…dar asta undeva peste 10 ani:)))

  • Nu stiu daca sunt Evo sau Peformance, nu scrie, de fapt nici nu stiu care e diferenta (poate ma lamuriti) asa mi-au venit pe Cube, au si sigla de la Cube pe peretele anvelopei

  • Probabil ca sunt Evo, da` nu scrie nimic pe ele, sunt de 2, 25 , mi se par destul de usoare si rezistente :)… acum nu stiu, ca or` fi Evo sau Performance am ramas la mila celor de la CUBE :))

  • 3500 de km, uzura pe fata 15/20%, iar pe spate 50%, la anul le schimb, nu din cauza uzurii, ci din cauza balonajului cam exagerat (2.25), pentru xc, este mare.

  • Revin cu noutati in privinta traiului batranelor Smart Sam. Am schimbat cauciucul de pe spate, pe fata, de pe la 4000 de km. Acum am 7000 de km si sunt trecute de jumatate la uzura, adica uzura e de 50/60%. Acum aproape un an, adica pe 17 august 2012 cand am postat comentul aici, am zis ca le schimb la anul, acum, pe 2 iunie 2013, acelasi lucru il zic: `la anul le schimb`. :)))

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

20 − 16 =