Acum citesti
Frane pe disc Hayes Stroker Ryde

Franele hidraulice pe disc Stroker Ryde, reprezinta entry-level-ul producatorului Hayes. Primul model care se claseaza dupa Ryde, este modelul Trail. In testul urmator, am vrut sa lamurim daca modelul Ryde, cel mai ieftin din gama, se ridica la nivelul lui Stroker Trail.

Din punct de vedere al calitatii de fabricatie, ambele modele se plaseaza pe acelasi loc, Hayes fiind recunoscut pentru atentia acordata calitatii produselor sale. Sa lasam datele de pe hartie si sa vedem insa cum se descurca Hayes Stroker Ryde in viata reala, adica pe traseu.  Fiind destinate probelor de Cross Country si de All Mountain, ne-am decis sa le testam la munte, intr-o zona de coborari astfel incat sa le ajutam sa-si scoata la iveala toate calitatile.

Dupa cateva coborari mai abrupte am putut sa tragem si primele concluzii : franele se comporta acceptabil dar fara sa impresioneze. Odata ce se supraincalzesc isi pierd din puterea de franare simtitor. Nu asta ar fi problema, ci faptul ca se incing foarte repede. O explicatia in acest sens o consituie diametrul rotorului subdimensionat de 160 de mm. Fiind destul de mic, mai degraba potrivit doar probelor de Cross Country, este normal sa nu se descurce prea bine pe coborari mai abrupte. Producatorul insa le recomanda si pentru All Mountain si Free Ride, probe la care n-ar aveam cum sa promoveze datorita rotorului mic. Putem recomanda un disc mai mare in acest caz, eventual cel de 203 mm.

Ca forta de franare se afla sub modelul Trail, iar aceasta se simte de fiecare data cand le actionam. Mai mult, maneta modelului Stroker Trail, este ceva mai ergonomica si mai usor de actionat. La capitolul vopsea, acestea au de suferit, stratul cu care sunt acoperite fiind destul de subtire. Deci te poti astepta sa arate „julite” rapid daca nu le menajezi. Si ar trebui sa le menajezi in cazul in care te decizi sa le vinzi.

Nu le recomandam pentru probele de downhill, nici macar cu rotor de 203 de mm deoarece sufera de lipsa de putere. Mai ales daca sunt actionate cu un singur deget. In timp, am remarcat faptul ca maneta revine mai greu la franarile dese, probabil este o problema de la cilindru. In cazul supraincalzirii apare si inevitabilul „fade”.

Poti folosi aceste frane cu incredere pentru Cross Country si chiar All Mountain, atata timp cat nu depasesti pragul moral de utilizare, adica nu le impingi spre extrem. Desi sunt cele mai ieftine din gama, experienta ne dicteaza in acest caz sa alegem modelul Stroker Trail, din mai multe motive : un pic mai usoare, mai puternice, cu o modulatie mai buna dar intr-adevar ceva mai scumpe. Totusi aceasta diferenta de bani este pe deplin justificata.

Utilizatori: Păreri Hayes Stroker Ryde

Greutate : 412 grame (cu rotor de 160 de mm si maneta)

Utilizare : Cross Country, All Mountain

Vezi Comentarii (15)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

three × 1 =