Inregistrare | Autentificare | Parola uitata?                                           
Ce poți face dacă ți-a fost furată b...
„Piața” bicicletelor furate din România e o realitate perenă și, chiar d ...
Ghidul gelurilor energizante
Pe măsură ce devii tot mai cuprins de microbul ciclismului și începi să fac ...
Cursul de mecanică revine
La cererea voastră vom relua cursurile de mecanică, pe care le putem susține ...

FreeRider.ro > Teste > Tren de rulare > Schimbatoare > Schimbator Sram X.9


Schimbator Sram X.9

Free Rider 3 March 2010 5
 • Calitate
 • Performanta
 • Greutate
 • Pret
 • Greutate 212 grame
 • Pret N/A
 Pret valabil la data efectuarii testului

Batalia schimbatoarelor de pinioane in clasa celor mai accesibile produse high-end se da intre Sram X.9 si Shimano XT. Diferenta majora intre cele doua schimbatoare consta in raportul de actionare si anume : 1:1 pentru Sram si 2:1 pentru Shimano. 2:1 inseamna ca o unitate de cablu miscat cauzeaza o miscare de doua ori mai mare a schimbatorului. In raportul de 1:1 miscarea unei unitati de cablu este egala cu miscarea schimbatorului.

Am decis sa-l raportam la Shimano XT Shadow, deoarece utilizatorii sunt pusi deseori in situatia de a alege intre aceste doua schimbatoare dar si datorita faptului ca japonezul este concurentul sau direct. Din punct de vedere al usurintei schimbarii pinioanelor, Sram X.9 nu este la fel de rafinat ca XT-ul, dar schimba cat se poate de exact. Daca discutam despre rezistenta reglajelor in timp, acesta se plaseaza peste Shimano XT Shadow : indiferent daca rulezi prin praf sau prin noroi, X.9 va continua sa-si duca treaba la bun sfarsit.

De notat este si faptul ca reglajele rezista foarte bine chiar si pe coborari mai dure. Comparat cu fratele mai mare din gama X.0, X.9 utilizeaza materiale precum aluminiul pentru patina si nu carbon. Defapt diferenta intre cele doua este facuta la capitolul materiale. Din punct de vedere al greutatii, Sram X.9 (cu patina scurta) isi depaseste concurentul XT Shadow cu mai bine de 15 grame, specificatie care poate fi considerata ca fiind un avantaj.

Lipsa arcului este suficienta pentru a tine schimbatorul la locul sau : poti sa sari sau poti sa treci peste diverse tipuri de terenuri foarte denivelate, acesta nu va lovi niciodata in bascula cadrului. Sram X.9 este disponibil cu patina scurta (212 grame), cu patina medie (227 grame) si cu patina lunga (230 grame). Noi am testat modelul cu patina medie, deoarece se afla printre cele mai raspandite modele. Pentru un plus de sportivitate si pentru o intindere mai buna a lantului, recomandam modelul cu patina scurta.

Din punct de vedere al instalarii, dar mai ales al reglajelor, acesta poate fi operat mai facil decat un Shimano XT Shadow.

In concluzie, Sram X.9 este un schimbator care poate fi folosit atat pentru probe de Cross Country cat si pentru probe mai extreme. Decizia ramane in final utilizatorului. Daca alegi modelul cu patina medie, acesta nu este decat cu 1 gram mai usor decat XT Shadow-ul. Asadar, din acest punct de vedere se plaseaza pe acelasi nivel. Retine insa ca XT Shadow se deregleaza mai des in conditii de praf sau noroi dar schimba mai fin, pe cand Sram X.9 odata reglat n-o sa-ti dea batai de cap prea mari, in schimb este ceva mai dur in schimbari decat Shadow-ul. Diferenta finala este insa facute de costuri : Shimano XT Shadow este mai ieftin decat Sram X.9, cu aproximativ 60 de lei, in functie de magazinul de unde-l achizitionezi.

Greutate : 212 grame (patina scurta)

Utilizare : Cross Country, All Mountain, Enduro

Esential

 Greutate foarte buna pt modelul cu patina scurta, reglaje rezistente, structura rezistenta, schimbari bune

 Pret mai mare decat concurenta, ceva mai nerafinat decat XT Shadow

Alternative cu un cost asemanator:Unde gasesc acest produs?
Importator in Romania Nu exista niciun importator disponibil...

Rămâi la curent cu ultimele noutăți. Abonează-te la newsletter!

Ai intrebari despre biciclete sau componente? Le asteptam pe forum !

5 comentarii »

 1. Csaby 5 March 2010 at 2:18 am -

  Şi eu folosesc X-9 cu manete X-7. Şi efectiv în toate circumstanţe schimbă bine.

  Dau 10 pentru el.


 2. andi 16 February 2011 at 2:59 pm -

  Ca durata in timp, care se strica mai greu? ma refer la cel care trebuie schimbat dupa cel mai mult timp.


 3. Free Rider 16 February 2011 at 3:09 pm -

  Greu, daca nu chiar imposibil de spus. Depinde foarte mult de modul de exploatare. Ambele sunt foarte durabile exploatate corespunzator.


 4. chiriac alin 25 March 2011 at 3:00 pm -

  foarte rafinate si usoare


 5. Mihai 17 April 2012 at 10:40 pm -

  Am unul cuplat la manete X9, dar care ruleaza pionioane si lant vechi SHIMANO pe 8 viteze si tot ce pot sa zic e ca merge brici, sa nu zic perfect, ca nu ma credeti.
  Nici nu vreau sa ma gandesc CAT DE BINE o sa ruleze cu pinioane si lant SRAM NOI si normal pe 9 viteze, cum este proiectat.
  Imi place faza cu “indiferent daca rulezi prin praf sau prin noroi, X.9 va continua sa-si duca treaba la bun sfarsit.”
  Vechiul meu schimbator nu mai asculta de mine dupa ce se prafuia doar, ce sa mai zic de noroit.


Lasa un raspuns »
*