Acum citesti
Rock Shox 30 Gold TK (2014)

Rock Shox a lansat de curând o nouă furcă, 30 Gold TK, care vine în întâmpinarea celor cu bugete modeste, dar care oferă performanțe rezonabile. O încercare reușită spunem noi, de a lansa un bestseller într-un moment în care piața este invadată de diverse modele de furci ieftine, care nu pot satisface pe deplin toți clienții.

Foarte ieftină nu este, dar pentru cei 250* de euro pare o afacere chiar bună. Comparativ, un Recon Silver TK Air este oferit pentru aproximativ 260 de euro, dar este cu mai bine de 300 de grame mai greu. Și nu am ales la întâmplare acest exemplu, ci am ales Recon-ul pe aer, deoarece cu el se aseamănă performanțele noii furci 30 Gold TK.

În acest moment, nu știm cât de similare sunt cartușele celor două furci, dar cu siguranță feedback-ul oferit pe teren este similar. Rock Shox 30 Gold TK mizează pe brațele superioare de 30 mm, dar chiar și în acestă configurație este suficient de rigidă. Reprizele de amortizare oferite sunt mulțumitoare, atât pentru denivelările mari cât și pentru cele medii dar mai puțin pentru cele mici. Responsabil pentru rafinament este cartușul Solo Air, care printr-o valvă Shrader permite umplerea cu aer a camerei pozitive și a celei negative. Iar dacă tot suntem la capitolul rafinament, comparând-o cu o furcă Reba sau Revelation, este clar că undeva s-au făcut economii, un exemplu relevant în acest sens fiind brațele superioare care nu permit o culisare asemănătoare ca a modelelor mai sus menționate.

Cei 100 de mm de cursă sunt suficienți pentru traseele de Cross Country. Ai la dispoziție opțiunea de Lock-Out (adițional cu comandă pe ghidon) pentru a bloca furca și de Rebound, pentru a regla viteza de revenire. Pentru a funcționa corect, va trebui să adaugi aer în furcă în funcție de greutatea ta, iar cum ne-au obișnuit deja cei de la Rock Shox, ai la dispoziție un tabel pe brațul cu valva în cazul în care nu te bazezi doar pe simțuri pentru a introduce cantitatea corectă de aer.

Despre finisaje, numai de bine, acestea fiind peste ceea ce oferă concurența în acest segment de preț. Despre durabilitate și prețul final pentru România nu ne putem propunța încă, dar ceva îmi spune că această furcă va fi mult timp cu tine dacă este exploatată așa cum trebuie.

Ca ultimă mențiune, Rock Shox 30 Gold TK este disponibilă, cel puțin momentan, doar cu prindere QR de 9 mm. Dar poate că greutatea acesteia te va face să uiți de micile neajunsuri: doar 1.66 kg, în versiunea pentru roțile de 26 de inch! Ai auzit bine, vrei să repet? Ceea ce mă face să cred că va deveni una dintre cele mai populare furci pe aer în perioada imediat următoare. Bine lucrat, Rock Shox!

*prețul pentru România urmează a fi confirmat

Vezi Comentarii (15)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

five × five =