Acum citesti
Rock Shox XC 28 (2012)

Rock Shox a lansat pentru 2012 noua gamă de furci entry-level, XC. Aceasta înlocuiește vechile Dart 1, 2 și 3 și vine de asemenea în mai multe versiuni: XC 28, 30 și 32. Aceste cifre ne oferă informații despre lățimea brațelor superioare ale furcii.

Candidatul de astăzi ocupă ultimul loc în clasamentul familiei de produse XC. Brațele de 28 de mm sunt relativ înguste pentru a face față cerințelor în creștere pentru produse solide din zilele noastre, dar așa cum este normal, trebuia să existe și un produs oferit pentru un buget foarte redus.

Aspectul mai firav poate fi lesne observat cu mult înainte de a te urca pe bicicletă și a pedala. Din punct de vedere al reglajelor, ai Preload-ul standard (care întărește arcul în funcție de greutatea ta) dar și comanda de Lock-Out – opțional. Mai mult, dacă ești dispus să plătești o sumă modică extra, vei primi și o comandă de Lock-Out montată pe ghidon.

Reprizele de amortizare nu s-au ridicat la nivelul așteptărilor, ba din contră au fost ușor dezamăgitoare. Este o furcă entry-level, iar acest fapt nu se reflectă doar în calitatea materialelor utilizate (menționând aici spre exemplu plasticul robinetului de preload sau oțelul din care sunt realizate brațele superioare) ci și în performanțele furcii. După o zi întreagă de poteci de munte, arcul a devenit mai tare, iar încercarea de a compensa din reglajul de Preload nu a adus niciun beneficiu. Ce trebuie să înțelegi este faptul că nu poți avea pretenții ca această furcă să lipească roata de sol pe traseele denivelate, pentru că nu a fost construită pentru așa ceva. Iar dacă aducem vorba de traseele puternic denivelate, îți spun sigur că le respinde de la prima intenție. Pe astfel de trasee, tura devine săltăreață.

În ceea ce privește rigiditatea, Rock Shox XC 28 nu stă mai bine. Flexează destul de mult și cel mai bine simți asta la reprizele de frânări. Evident, că poți constata și stând pe loc, prin acționarea frânei de față, dar pe traseu este chiar deranjant.

De asemenea, pentru a beneficia de cursa completă de 100 de mm, trebuie să iei ceva în greutate. Mai precis, pentru un rider de 70 kg, furca a funcționat undeva la 80-85% din potențialul său. Dinnou, arcurile! Important este însă că prin înlocuirea arcurilor, așa cum ne sugerează cei de la Rock Shox, poți mări cursa la 120 de mm, iar aceasta poate salvarea pentru a beneficia de întreaga plajă de amortizare.

Cu o greutate de aproximativ 2.300 de grame, nu este o povară, dar nici o furcă ușoară. Dacă stai să te gândești că aceasta poate fi achiziționată pentru aproape 100 de euro, atunci parcă nici confortul oferit nu e atât de rău.

O recomand pentru cei care adoră plimbările recreaționale, pe poteci de pădure. Dacă totuși ești hotărât să faci o ieșire la munte și să parcurgi traseele care-ți trec prin fața ochilor, poți accepta că nu vei avea o furcă prea rafinată. În situația în care bugetul tău nu este prea mare, orientează-te către Rock Shox XC 32, mai solidă, dar sensibil mai grea.

Vezi Comentarii (13)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

5 × three =