Acum citesti
Shimano Altus M355 (2015)

Shimano a lansat pentru 2015, două noi frâne pe disc hidraulice la nivel entry-level: este vorba despre M395 (Acera) și M355 (Altus). Chiar dacă acel cod corespunde gamelor respective, Shimano le clasifică în gama Non Series. Din punct de vedere al performanțelor, aceste frâne se bat cu Tektro HDC 300, aflându-se la același nivel de preț dar și de greutate cu produsul taiwanez.

Calitatea frânelor nu este excepțională, fapt pe care pot să-l afirm și despre finisaje. Shimano poate în general mult mai bune, dar în mod particular, parcă nu a acordat o atenție suficientă acestor frâne. Da, sunt ușor de aerisit și sunt funcționale atâta timp cât te plimbi prin oraș sau prin parc, însă mai departe de aceste zone liniștite M355 nu va face față cu brio.

În primul rând sunt de tipul on/off, cu modulație aproape inexistentă și un lever feel care-mi amintește cumva de frânele mecanice. Sunt destul de grele de asemenea, cântărind împreună cu discul de 180mm un pic peste 500 de grame. Un set de frâne de 1 kilogram deci? Așa s-ar spune.

În al doilea rând, performanțele lasă de dorit pe coborâri lungi sau abrupte, unde imediat intervine fading-ul. De asemenea, maneta nu are o formă foarte ergonomică și este gândită cumva pentru 2 degete… și jumătate. Nici cu două, dar nici cu trei degete nu simți că o apuci cu încredere. Puterea de frânare nu este ceea ce mi-am imaginat, dar aș fi putut înțelege în cazul în care aceste frâne ar fi fost instalate, să spunem, pe o bicicletă de trekking. Dar atât timp cât acestea apar ca dotare standard pe multe biciclete entry-level, nu avem cum să nu le judecăm prin prisma performanțelor la munte. Nu beneficiază de reglaje suplimentare și nici de o prindere care să nu te oblige să scoți manșonul pentru a le instala.

Pe scurt, frânele din gama Altus nu m-au impresionat așa cum au făcut-o prima dată M445. Sunt grele, performanțele nu sunt cele la care mă așteptat și nici finisajele nu excelează. Pe de altă parte, prețul de 110 lei/bucată reprezintă doar mărunțiș, practic oricine putând să și le permită. Și dacă ar fi să alegi între frânele mecanice pe disc entry-level și M355-ul de față, acestea din urmă ar reprezenta varianta câștigătoare.

Vezi Comentarii (2)
  • Salut, am vazut de curand ca au aparut m315 si m365 pentru a inlocui vechile modele si, presupunand ca sunt aproape identice cu cele de mai sus, vreau sa achizitionez un set. Problema e ca nu stiu si nu gasesc ce tip de placute folosesc (m315) si ce discuri sunt compatibile (6 suruburi).

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

four × 2 =