Acum citesti
Suntour XCT 27.5 (2014)

Suntour s-a pregătit din timp cu diverse modele de furci dedicate bicicletelor cu roți de 27.5 inch. De fapt, s-au pregătit atât de bine, încât ai opțiuni de la entry-level până la high-end. Astăzi vom vorbi despre noua furcă XCT în versiunea 27.5, regăsită pe multe modele de biciclete specifice în acest sezon.

Din punct de vedere al construcției, noua furcă se prezintă asemenea modelelor anilor anteriori. Brațele inferioare din aluminiu sunt decent finisate, a fost păstrat filetul de pe potcoava furcii pentru instalarea unui far sau a unei aripi, brațele superioare au un diametru de 30 mm, iar crown-ul vine de asemenea cu finisaje bune. Șuruburile de prindere de sub furcă lasă impresia unui produs ieftin, la fel și calitatea materialelor plastice. Aici facem referire la maneta pentru acționarea lock-out-ului, de pe brațul stâng și la plasticul robinetului care reglează preload-ul.

Singurele două reglaje pentru furcă, Lock-out și Preload sunt funcționale, și fac această mențiune deoarece la modelele anterioare existau ezitări din partea acestora sau nu se efectuau corespunzător, în special în ceea ce privește preload-ul. O veste bună, alături de finisajele ceva mai bune pe care le aminteam mai devreme.

În ceea ce privește funcționalitatea, Suntour demonsterază că un model nou nu înseamnă neapărat unul bun. Arcurile sunt în continuare destul de tari, prea tari pentru un biciclist de 68 de kg. Apoi, cele două arcuri din interiorul brațelor oferă un confort minim și plecând de la acestă idee, afectează și perfomanțele bicicletei. În niciun caz nu poți avea pretenții de la această furcă să țină roata de față lipită de sol când treci peste denivelări pronunțate. De asemenea, rebound-ul este pur și simplu prea dur, aruncând fața bicicletei dacă situația devine mai tensionată. Nu sunt sigur dacă această furcă a fost în primul rând gândită pentru trasee mai dificile, dar este bine să știi totuși la ce să te aștepți. Preia denivelările mai mari (spre exemplu trecerea peste un șant sau coborâtul unei borduri), dar nu o face așa cum te-ai aștepta la o furcă de calitate.

Din păcate, lista de inconveniente continuă: nu dispune de niciun sistem de atenuare la revenire, iar atunci când te lași pe furcă și ridici roata de față, se va auzi un cloncănit deranjant, ca și cum furca ar fi goală pe interior. Maneta de acționare a Lock-Out-ului lasă impresia unei pârghii ruginite, cu toate că funcționalitatea este în regulă.

Suntour XCT este în mare aceeași furcă care nu a reușit să ne impresioneze ani la rândul. Din fericire însă, taiwanezii i-au îngrijit aspectul exterior. Nu și greutatea sau funcționalitatea. Orientează-te mai degrabă către modelul XCR dacă ești în căutarea unui produs mai ieftin sau către modelul Rock Shox XC 32. Dacă ești nevoit să utilizezi sau să cumperi XCT-ul, asigură-te că-l folosești în aria plimbărilor recreaționale.

Vezi Comentarii (0)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

3 × three =