Acum citesti
Basic MTB : Cum urci o bordura?

Iti vom prezenta in acest articol un trick, ce se va dovedi util in foarte multe situatii. In plus, te poate ajuta atat in mediul urban, chiar daca esti un biciclist „de duminica” sau un rider care vrea sa inceapa sa se dea „extrem”. Odata ce stapanesti bine aceasta miscare, te va ajuta in timp, sa depasesti si sa urci obstacole din ce in ce mai mari.

Sa luam ca exemplu o situatie de care te lovesti zilnic : bordurile mult prea inalt construite din orasele noastre. Odata ce te deplasezi cu viteza pe strada si urci o bordura, roata de spate va lovi destul de puternic obstacol, ducand la riscul de a se descentra, sau mai grav, de a afecta axul acesteia. Iti vom prezenta doua metode distincte prin care poti aborda urcarea unei borduri si cu roata de spate, nu doar cu cea de fata.

Urcarea unui borduri fara ajutorul franei

Pasul 1 : imediat ce te aflii in fata bordurii, perpendicular pe ea sau chiar in diagonala, trage de ghidon in sus pentru a urca roata frontala.

Pasul 2 : odata roata frontala urcata, va trebui sa te lasi pe partea din fata a bicicletei si sa tragi spatele dupa tine. Ce inseamna asta? Daca iti muti greutatea corporala cat mai pe fata, spatele se va ridica la un moment dat de la sine. Ideea este sa stapanesti aceasta ridicare, permitand rotii din spate sa urce borduri cat mai inalte.

Pasul 3 : in momentul in care tragi spatele, trebuie sa ai talpile picioarelor pe pedale pozitionate la 45 de grade, sa ridici fundul si sa flexezi picioarele, astfel incat transferul de greutate sa fie facut corespunzator. Filmul atasat acestui tutorial ar trebui sa te elucideze in acest sens.

Este de preferat sa inveti acest trick astfel, deoarece te va ajuta pe viitor sa abordezi borduri mult mai inalte.

Extra Tipp : daca stii sa ridici bicicleta cu ambele roti de la sol, incearca sa faci aceeasi miscare imediat dupa ce ai urcat bordura cu roata de fata : trage de bicicleta in sus. Ar trebui sa ajute spatele bicicletei sa urce fara probleme. Este valabil insa doar pentru borduri de mici dimensiuni.

Urcarea unei borduri cu ajutorul franei

Pasul 1 : pune roate frontala pe bordura.

Pasul 2 : actioneaza putin frana de fata, atat cat sa se ridice roata din spate si muta-ti greutatea corpului pe partea frontala, dar suficient cat sa nu cazi peste ghidon.

Pasul 3 : slabeste frana incet si progresiv, astfel incat sa amortizezi caderea rotii din spate. In filmul atasat tutorialului am decis sa actionam frana mai mult, ca sa intelegi mai bine miscarea. Nu este necesar sa te lasi atat de mult pe partea frontala pentru a urca o bordura de mici dimensiuni.

Este metoda cea mai simpla, dar te ajuta doar in situatia in care nu doresti sa progresezi cu inaltimile bordurilor urcate. Este si ceva mai riscanta decat prima varianta, deoarece daca ciupesti frana mai mult decat era necesar, apare riscul sa te pravalesti peste ghidon. Asadar, mare atentie la dozajul franelor!

Urcarea bordurilor inalte cu bicicleta

Acest tip de abordare a obstacolelor inalte, are la baza prima metoda a acestui trick. Diferenta este insa facuta la rapiditatea si forta cu care tragi de bicicleta. Pentru a urca o bordura mai mare, trebuie ca imediat ce roata de fata este pusa pe bordura sa tragi si spatele. Cu mai multa forta bineinteles. Si inevitabil, va trebui sa te lasi si mult mai mult pe partea frontala a bicicletei.  Urmareste filmul atasat pentru a intelege exact trick-ul.

Atentie! Daca incerci acest trick si nu ai niciun fel de scut pentru foi / angrenaj te sfatuim sa nu incerci, deoarece exista un risc de 100% ca din prima incercare sa lovesti bordura cu foile. In urma impactului acestea se torsioneaza.

Urcarea unei borduri cu bicicleta este un trick simplu, care nu necesita cunostiinte speciale de mers cu bicicleta, nici macar trackstand-ul. Te va ajuta sa urci bordurile prin oras, iar mai tarziu sa abordezi obstacole inalte la Urban riding sau Trial. Este o necesitate pentru absolut toti riderii, indiferent de nivelul acestora.

Pentru a intelege mai bine trick-ul, urmareste filmul de mai jos oferit de Freerider TV :

Vezi Comentarii (35)
  • super tare, pana acum faceam asa doar cu roata din fata si apoi pedalam incet sa urce si cea din spate, oricum la cat de des gasesc eu borduri care sa fie prea inalte….
    promit ca o sa incerc de indata ce-mi iau casca 😀

  • Mie imi iese mereu prima,
    la a doua risc sa dau cu janta spate tare de bordura 🙁 ,
    iar la a treia prefer sa urc pe langa bicicleta deoarece este miscare caracterisctica trial si eu am bike de XC.

  • Pentru a 2a miscare, chiar daca folosesti frana, lasa-te un pic pe partea din fata. Astfel bicicleta o sa curga incet peste muchia bordurii si vei elimina riscul de a te alege cu un snake byte (cu camera capsata adica).

  • Incearca metoda simpla : urca cu roata de fata, apoi actioneaza usor si progresiv frana de fata. Ai sa observi ca spatele bicicletei se va ridica. Poti incepe sa practici acest trick pe flatland, ca apoi sa-l imbunatatesti la bordura.

  • Salutare!
    Sint nedumerit: astea nu sint miscari de trial? Bicicleta nu e pt aceasta categorie?

    Tricurile de aici se pot face cu un, sa zicem, Corratec SuperBow?
    mersi.

  • Salut! Bicicleta din imagine nu este pentru trial ci pentru munte/dual. Miscarea este aceeasi, indiferent daca o faci pe o bicicleta de trial sau chiar pe un city bike 🙂 Pe un Corratec SuperBow ar trebui sa fie chiar mai usor, deoarece are tija de ghidon (pipa) mai lunga, si poti muta mai usor greutatea pe partea din fata a bicicletei.

    Am introdus aceste trick-uri in categoria basic MTB deoarece sunt foarte utile in oras (nu mai pierzi timp urcand incet bordura, pe langa bicicleta).

  • Dude pana acum urcam decat cu roata din fata (la bordurile mici) sau pe langa bicicleta (la bordurile mari) dar acum am sa incerc cu ambele roti imediat ce imi iau casca si invat numarul de la ambulanta pederost Ms mult! freerider.ro anything u wanna learn!

  • Daca vrei sa ridici roata spate cu frana trebuie sa te „smucesti” putin in sus ca sa reusesti.Progresiv si prin exersare veti ridica roata fara frana.

  • foarte importante si pedalele. e nevoie de unele cu aderenta cat mai buna, cu „crampoane” de metal (caz in care f recomandate sunt niste tibiere :D). cu pedale de plastic e cam greu…

  • Eu am una de 17-17,5 kilograme si reusesc cu greu sa indeplinesc trickul de 180 :P. O sa incerc si tot asa sa vad daca imi va iesi. Niste sfaturi folositoare mai puteti sa imi dati ? Multumesc

  • Am si eu o intrebare am un dhs jumper si nu pot ridica roata spate in nici un fel deoarece frana nu am prea buna si nu imi iese sa trag oata spate cu picioarele. Eu vreau sa invat sa fac bunny-hop dar nu pot ridica roata spate si de aceea incerc la bordura si nu imi iese. Imi puteti explica nush mai amnuntit cum sa ridic totusi roata spate.

  • @Ciprian: incerca sa executi saritura cu genunchi la piept pe bicicleta, tinand picioarele la 45 de grade pe pedale. Eu asa am invatat.Sper ca ti-am fost d ajutor.

  • Salut! Trebuie sa te lași pe partea din față, astfel încât roata de spate să se ridice. Mișcarea o faci din corp și din picioare (practic ridici spatele bicicletei flexând picioarele). Back hop, semnifică să sari pe roata din spate a bicicletei.

  • Am incercat la o bordura mica :(. Am ridicat fata ,si spatele dar spatele a aterizat fix pe muchie . In 2 secunde roata era desumflata :|. (interior 12 lei ) 😐

  • nasoal e chenarul din stanga cu „tweet si like”, se putea un pic mai in stanga ca sa nu incomodeze…incerc sa ma uit la un filmulet si vad acel chenar mereu….irita,enerveaza
    in rest, filmuletele si articolele sunt interesante, dar poate tocmai din cauza acelui chenar aveti 0 tweet si 0 like…

  • ATENTIE! Intrebarile tehnice sau cele legate de alt subiect vor fi postate pe forum.Pot face bunny hop cu un First Bike Montana 620?

  • io am invatat sa urc bordura si cu roata din spate,ehe,he…prin 1967 pe cind puricele se potcovea iara noi aveam pedale cu ratrape,acum cu pedalele astea moderne e si mai simplu,chiar si cu mtb-eu nu doar pe cursiera. asa de mult mi-a placut cind am invatat tehnica incit,pe cursiera cu pedale cu ratrape,am didicat roata asa de sus incit m-am dus in fata ca in bazin. fara pedalele speciale nu am incercat si cu roata din spate. ar trebui explicat si cum se trage roate din spate in sus,din pedale..

  • salutare. Sunt incepator si am o nelamurire foarte mare daca ma poate ajuta cineva la id : [email protected]

    Deci: oricat ma chinui nu pot sa ridic roata din spate pe un mtb street. chiar nu pot deloc si din videouri nu inteleg . cineva ma poate ajuta 🙁 ?

  • Salut! Am un Rooster Big Daddy Skyway si ma tot chinui sa ridic roata de pe spate (in toate metodele) dar nu imi iese…Help…(P.S BMX-ul are aprox. 15kg)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

19 + eight =