Acum citesti
Checking accesorii utile (I): manșoane din spumă/burete și mini-trusă de scule

Prin checking-ul de accesorii utile, vom lua sub lupă într-o serie mai lungă, diverse componente/accesorii care ne pot face viața mai ușoară sau nu. Chiar dacă nu pot fi încadrate la rubrica de teste (cum naiba testezi un imbus?), acestea vor avea parte de o mică prezentare și de părerea noastră după ce le-am folosit. Pe lista de astăzi se află un set de manșoane din burete și o trusă mică de imbusuri, ambele trimise de KTM.

Primele pe listă, manșoanele din spumă/burete Grip Foam, mi-au intra de mult sub radar, căci mai toți riderii de XC le lăudau interminabil pentru confortul oferit și pentru greutatea mică. Așadar am dat și eu o tură cu ele instalate pe ghidon și pot să confirm informațiile acumulate în decursul timpului. Sunt ușoare, cântărind 72 de grame și sunt confortabile, construcția amortizând câteva din vribrațiile transmise de terenul accidentat pe care rulezi. Pentru anatomia mâinii mele mi-aș fi dorit poate unele o idee mai groase, obișnuit fiind cu cele ergonomice, însă per total pot spune că oferă un confort bun. Instalarea se face foarte facil, cu lock-ring și un imbus de 3mm, iar direcția de montaj e simplu de ghicit, căci altfel vei avea logo-ul KTM cu susul în jos. Două dopuri completează setul de manșoane, acestea putând fi inserate în ghidon la final.

Dată fiind construcția se spală foarte ușor dar rețin o idee mai multă apă până la uscare comparativ cu cele din plastic sau din cauciuc, însă nici nu o absorb precum un burete. Partea bună este că nu se murdăresc, fapt datorat culorii negre în care au fost oferite. Altfel spus, o alternativă interesantă, cu confort bun, ușor de întreținut și cu durabilitate mare, pentru un preț decent. Nu le-aș da pe cele ergonomice, însă trebuie ținut cont și de costul mai mare al acestora din urmă. Raportul calitate/confort/preț este deci în cazul de față dintre cele mai bune, mult superior acelor manșoane din plastic sau cauciuc dur. Așadar riderii aceia de Cross Country cu care vorbeam, nu le lăudau degeaba.

Utilitate: 80%
Preț: 70 lei

Trusa de imbus Minitool Micro 7 este următoarea pe listă, trimisă tot de la cei de la KTM. Este de fapt cea mai mică trusă pe care am putut-o ține în palme vreodată, după cum se poate vedea din fotografii, chiar mai mică decât o brichetă. Această construcția aduce după sine și avantaje și dezavantaje așa cum am putut singur să mă conving. Ca avantaje pot numi faptul că poate fi stocată absolut oriunde, dacă ai un portofel mai generos, chiar și acolo. Un alt avantaj este că oferă totuși 7 funcții de bază, adică 5 imbus-uri (2, 3, 4, 5 și 8mm, un torx T25 și o șurubelniță în stea), suficiente pentru reglaje de bază sau pentru a monta/demonta o frână, un ghidon, un colier de șa, un angrenaj chiar sau schimbătorul. Impusul de 8mm nu prea are un sens clar pe această trusă, deoarece de regulă îl folosești pentru pedale.

Iar aici intervine dezavantajul utilizării unei astfel de truse supercompacte: faptul că nu ai nicio pârghie zdravănă când vine vorba de șuruburi strânse ferm. Pedalele sunt doar un exemplu (prinderea șeii poate fi altul), pe care cu ajutorul acestei truse le vei putea doar monta, însă la demontat poate deveni complicat dacă acestea au fost strânse cu o cheie cu pârghie mai lungă. Totodată, date fiind dimensiunile, trebuie să ai grijă să nu-l pierzi prin buzunare. Dacă de regulă nu faci cine știe ce operațiuni la bicicletă, atunci acest imbus s-ar putea să-ți fie chiar util în tură. Mie mi-a folosit cel mai mult când am fost nevoit să urc sau să cobor șaua unei biciclete, prinsă cu un colier fără cheiță quick release. Totodată, reglajele ghidonului care aparent nu era prea drept, au fost realizate rapid cu aceasta.

Utilitate: 65%
Preț: 65 lei

Importator: 1ktm.ro

Vezi Comentarii (0)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

3 × two =