Acum citesti
Test – bluză de corp Northwave Evolution Base Layer, pentru iarnă

Odată cu sosirea anotimpului rece suntem cu toţii în căutarea echipamentului care să ne protejeze când vremea nu e cea mai frumoasă. Ştiţi vorba cunoscută: „nu există vremea rea ci doar echipament nepotrivit”. Cu alte cuvinte o tură de bicicletă poate fi frumoasă chiar şi pe ploaie sau frig.

În acest test vorbim despre echipamentul pentru frig, mai precis bluza de corp (first layer) Evolution Base Layer de la Northwave. Există o serie întreagă de avantaje când, atunci când faci sport, foloseşti echipament tehnic. În primul rând acesta ţine cald chiar dacă e subţire sau ud, transpirat. În al 2lea rând, fiind subţire nu este incomod şi nu-l simţi “voluminos”. Apoi, fiind elastic este confortabil şi nu te incomodează când pedalezi pe bicicleta. Aceste specificaţii şi caracteristici sunt valabile şi pentru bluza de corp Northwave Evolution Base Layer. Ce primeşti bonus cu o astfel de bluză este că o vei putea folosi nu doar la bicicletă ci şi la schi, drumeţie şi chiar iarna în oraş când vrei să-ţi fie cald pe stradă, dar nu vrei să te îmbraci gros.

Bluza Evolution este fabricată din materiale sintetice, mai precis 70% poliamidă, 25% polipropilenă Dryarn® şi 5% elastan. Dryarn® pe care îl regăsim la interior, permite bluzei să absoarbă transpiraţia şi să o transporte spre exterior unde fie se evaporă fie intră în următoul strat de haine, care la rândul ei duce umezeala mai departe spre exterior. Acest proces de „wicking”, similar unui fitil de lumânare, permite pielii să rămână uscată sau cel puţin să se usuce repede, în momentul când te opreşti din efort sau doar faci o pauză.

Pe exteriorul bluzei Northwave Evolution Base Layer găsim ţesătura Meryl Skinlife care are proprietati bacteriostatice. Practic mirosurile neplăcute sunt atenuate sau chiar eliminate. Meryl Skinlife este o ţesătura putem spune „miraculoasă”, întrucât oferă confort biologic. Pe suprafaţa pielii noastre se regăsesc tot timpul bacterii, însă dacă sunt prea multe sau prea puţine, putem avea probleme, cum ar fi alergiile sau mirosurile neplăcute.

Ţesatura Meryl Skinlife, fiind bacteriostatică, permite menţinerea echilibrului numărului de bacterii de pe pielea ta indiferent de nivelul intensităţii efortului fizic (sursa textileweb.com). Mai mult, agentul bacteriostatic face parte integrantă din ţesătura şi nu a fost adăugat ulterior, spre exemplu prin tratament chimic. Asta înseamnă că Meryl Skinlife îşi va păstra proprietăţile de-a lungul întregii vieţi a bluzei. Pe net am găsit informaţii potrivit cărora Meryl Skinlife funcţionează la fel de bine şi după 30 de spălări. De asemenea, un alt avantaj al faptului că agentul face parte din firbă este că nu va migra din fibră pe pielea ta, evitând astfel eventuale alergii.

Evolution Base Layer este construită folosind tehnologia BioMap de la Northwave. Asta înseamnă că fiecare parte din bluză a fost studiată pentru a se potrivi pe corpul tău. Mai precis, elasticitatea, grosimea materialului şi tipul materialului diferă de-a lungul şi de-a latul suprafeţei bluzei, în funcţie de locul în care se află, oferind proprietăţi specifice zonei respective. Spre exemplu pe abdomen materialul are o altă textură pentru a elimina transpiraţia mai repede, pe spate şi şale materialul este iarăşi diferit oferind aici elasticitate mai bună, la subraț avem iarăşi ceva special gândit tot pentru eliminarea transpiraţiei, dar mai repede, iar la coate şi umeri materialul este mai robust pentru a oferi rezistenţă mai mare în timp. Nu în ultimul rând cusaturile sunt aplatizate, fapt care contribuie o dată în plus, la confort şi mai bun.

Pe traseu m-am simţit foarte bine purtând bluza de corp Northwave Evolution Base Layer. În timpul efortului era udă de la transpiraţie, însă în momentele de pauză aproape că simţeam cum se usucă şi cum transferă umezeala spre următoul strat de haine.

Am simţit-o şi foarte călduroasă, aproape prea călduroasă dacă temperatura trece de 10 grade. La un moment dat a trebuit să pedalez îmbrăcat exclusiv cu această bluză, temperatura de afară fiind totuşi scăzută. E drept însă că acest sentiment e subiectiv, fiecare dintre noi având un grad diferit de rezistenţă la temperatură scăzută.

Cât priveşte mărimea, alegerea este destul de uşoară, bluza fiind foarte elastică. Eu port în general L şi destul de rar M, aşa că pentru Northwave Evolution Base Layer la mine s-a potrivit perfect măsura S/M.

Northwave Evolution Base Layer o consider ideal a fi folosită în combinaţie cu încă 1-2 staturi de haine tehnice. Este o bluză de calitate foarte bună fabricată integral în Italia, confortabilă, tehnică, subţire, dar călduroasă şi cu proprietăţi bacteriostatice. Eu personal miroseam plăcut şi după o tură destul de grea de-o zi întreagă, lucru care nu mi se întâmplă tot timpul când port alte haine. E drept însă că şi acest fapt este subiectiv, corpurile noastre fiind diferite şi purtătoare de cantităţi diferite de bacterii.

  • Pentru ciclism şosea de iarnă de tip antrenament – este suficient să o porţi în combinaţie cu o jachetă de iarnă, având la tine şi o „foiţă de ceapă”, de folosit la nevoie;
  • Pentru mtb de iarnă la nivel „touring” deci nu competiţie – este bine să ai pe tine încă 1-2 straturi suplimentare de haine: o bluză subţire 2nd layer şi o jachetă de toamnă;
  • Pentru trekking şi drumeţie de iarnă, pe vreme rece, dar uscată – este suficient dacă mai ai pe tine încă un strat de haine, spre exemplu un polar cu grosime 100 sau 200.

Specificaţii:

  • Materiale: 70% poliamidă, 25% polipropilenă Dryarn®, 5% elastan;
  • Exterior: Meryl Skinlife;
  • Construcţie: BioMap;
  • Cusături aplatizate;
  • Guler rotunjit;
  • Greutate: 250 gr (mărime S/M);
  • Mărimi disponibile: S/M, L/XL, 2XL/3XL
  • Preţ la data publicării recenziei: 299 lei.
  • Importator: BikeFun
Vezi Comentarii (0)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

9 + fifteen =