Acum citesti
Test – întreținere Brunox

Bicicletele au nevoie de îngrijire. Indiferent că le folosim doar în oraș, la drumurile spre serviciu, fie că sunt cursiere și merg doar pe asfalt, fie că sunt mtb-uri și au parte de mult noroi și praf, bicicletele se murdăresc, iar dacă nu ne ocupăm de ele nu doar că se vor uza mai repede și vor deveni mai costisitoare, dar nici nu vor mai funcționa corect. Vitezele nu se vor mai schimba bine chiar dacă schimbătoarele sunt în regula, și nici frânarea nu va mai fi la fel.

Recent am încercat o serie nouă de produse de întreținere de la Brunox, compania elvețiană cu o istorie ce începe în 1976. Gama de produse este largă însă pentru început am testat câteva produse adresate special bicicletei.

Fără un lubrifiant bun pentru lanț nu putem trăi, este o realitate. BRUNOX Top Kett este un astfel de lubrifiant, mai rezistent, ce nu este spălat de ploaie, ninsoare sau vânt. Așadar putem spune că este bun de folosit pe vremea rea deși pe etichetă nu găsim simbolul cunoscut de „nor cu ploaie sau ninsoare”. Aplicarea este facilă și constantă întrucât lubrifiantul este aflat sub presiune într-un spray și nu în stare lichidă.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

După ce am spălat bine lanțul cu un dispozitiv special pentru bicicleta, am aplicat o peliculă constantă de  BRUNOX Top Kett. Spray-ul nu doar lubrifiază ci și inhibă rugina pe termen lung. În specificații ni se spune că garantează de până la 5 ori mai multă protecţie anti-corozivă decât alte produse similare. Asta rămâne de văzut în timp însă până acum lanțul meu auriu KMC „de top” și-a păstrat nu doar culoarea frumoasa ci și performanța maximă.

Tot din specificații aflăm că pelicula formată va proteja lanțul permițându-i să reziste fără probleme și la temperaturi de -41 grade! Așadar făceți-vă un stoc bun de BRUNOX Top Kett pentru la iarnă. Deși vâscozitatea este crescută pelicula formată nu se întărește oferind protecție inclusiv pe marginile ascuțite ale zalelor lanțului, nu doar pe suprafețele plane sau curbate de la interior. Am testat acest produs și în cursul verii și am observat că nu atrage praf în mod deosebit. Aș spune că mai puțin decât alte produse testate în trecut.

BRUNOX Turbo-Spray este un lubrifiant universal „bun-la-toate”, așa cum este indicat și pe etichetă, inclusiv pentru bicicletă. Nefiind specializat pentru lanț sau brațele culisante ale furcii, acest lubrifiant l-am folosit doar la pedale, pentru părțile mobile ale pedalelor tip SPD, și la pivoții schimbătoarelor, dar nu și la rulmenții scripeților schimbătoarelor sau pivoții suspensiilor spate. Este un ulei ce nu conține silicon, PTFE sau grafit și prin urmare nu devine rășinos și nu îi este afectată puterea de pătrundere.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

În plus am găsit foarte folositor faptul că Turbo-Spray este și spray de contact care, datorită tensiunii superficiale foarte scăzute, înlătura umiditatea. Asta înseamnă că dacă plouă, sau după ce ai spălat bicicleta, poți unge aproape imediat fără să trebuiască să aștepți mult pentru ca bicicleta să se usuce.

review recenzie test brunox intretinere bicicleta 03

Substanța oferă în același timp o protecție anticorozivă mulțumită acestei pelicule care se formează pe suprafețele tratate. În specificații este menționat faptul că stratul rămâne acolo și până la 6 luni dacă nu folosești bicicleta. Cu alte cuvinte BRUNOX Turbo-Spray poate fi folosit cu succes dacă ai de gând să pui iarna la conservare bicicleta, iar primăvara să n-o găsești ruginită. Dar dacă folosești bicicleta iarna acest ulei este încă funcțional și la -55 grade oferind îmbinărilor metalice protecție la îngheț.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nu în ultimul rând BRUNOX Turbo-Spray este și degripant. Astfel dacă ai șuruburi ruginite la bicicletă este suficient să dai puțin cu acest spray este ele, aștepți puțin și, cu puțin noroc, se vor desface. Eu am testat pe un Tohan vechi ce așteaptă să fie restaurat, și am reușit să desfac șuruburile de la aripi și protecția de lanț, șuruburi care înainte erau blocate.

Nu în ultimul rând am testat o substanță mai specială și mai rar utilizată, datorită spectrului mai îngust de utilizare. BRUNOX Carbon Care este un lichid creat special pentru componentele din carbon de pe bicicletă, fie că vorbim de cadru, tije de șa sau ghidoane fie jante sau suporturi pentru bidonul de apă. Aș asemăna acest produs cu un fel de silicon pentru materialele plastice. Deși formula chimică este diferită scopul final este asemănător, să curețe și să redea strălucirea suprafeței pe care este aplicat.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

BRUNOX Carbon Care înlătură umezeala, împiedică depunerea prafului și a impurităților, iar partea bună  este că nu trebuie să fi deosebit de atent când o aplici întrucât nu atacă cauciucul, plasticul și pielea. Ba mai mult, poate fi folosit su succes și pe componentele din aluminiu ale bicicletei rezultatul fiind același, un lustru plăcut, protecție anti-praf și o revitalizare a culorilor.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

BRUNOX Top Kett spray 100 ml 22,43 Lei
BRUNOX Turbo-Spray spray 100 ml / 400 ml 25,21 Lei
BRUNOX Carbon Care spray / flacon 100 ml 21,26 Lei
Importator: Toptools

 

dd

Vezi Comentarii (2)
  • Sunt la al trei-lea flacon de Brunox TopKett.
    Ei bine, ultimul nu a mai fost cu noroc. Daca la primele confirm vascozitatea ridicata si lubrefierea buna timp indelungat, la ultimul nu mai zic acelasi lucru. Am gasit o suspensie mult prea fluida, de aceeasi culoare albicioasa. Nu am folosit spray, ci flacon lichid.
    Din articol lipseste un produs foarte bun, recomandat chiar si de producatorii de furci. Brunox Deo. Eu il recomand.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

five − four =