Acum citesti
Test jachetă de iarnă Merida 376 GR

Odată cu sosirea sezonului rece dacă vrem să continuăm turele şi antrenamentele pe bicicletă trebuie să ne echipăm corespunzător. Partea bună este că există o mulţime de opţiuni dintre care putem alege, de la super top-ul oferit de echipament precum Castelli, dedicat profesioniştilor sau cicliştilor care ştiu ce vor, până la echipament de nivelul Decathlon sau Lidl care oferă suficientă calitate pentru cei fără prea mari pretenţii. Undeva în jumătatea superioară al acestui clasament neoficial se află şi echipamentul Merida. Da, marca taiwaneză de biciclete nu produce doar biciclete, piese şi accesorii ci şi echipament. Din această ultimă categorie face parte şi produsul nostru de astăzi, jacheta de iarnă Merida 376 GR.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jacheta este gândită pentru sezonul rece, toamnă târzie şi primăvară devreme, dar şi pentru iarnă pentru cei ceva mai rezistenţi. Calitatea materialului şi al croielii o vei observa imediat ce pui mâna pe haină. Cu toate astea la început vei fi destul de sceptic cu privire la protecţia oferită împotriva frigului. Jacheta este foarte subţire şi uşoara, doar 500 grame.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Însă această jachetă are câteva trucuri pe mânecă, la propriu şi la figurat. În primul rând dispune de o membrană similara vestitei Gore-Tex. Îi spune Nortex şi este o membrană anti-vânt care reglează temperatura corpului. Practic împiedică vântul să treacă de jachetă spre stratul următor de haine şi în acelaşi timp permite transpiraţiei să părăsească pielea cât şi stratul de haine îmbibat. Astfel se obţin mai multe beneficii: în primul rând vântul rece nu va scădea temperatura corpului. În al 2lea rând ştim că transpiraţia are rolul de a răci corpul însă acest lucru nu este bun iarna. Prin eliminarea transpiraţiei aceasta nu are timp să răcească corpul temperatura interioară păstrându-se. Desigur în timpul testelor primul strat de haine de lângă piele era foarte ud însă această transpiraţie putea trece mai departe prin jacheta Merida şi nu zăbovea mult în apropierea pielii.

test review recenzie jacheta iarna ciclism merida 01

Jacheta Merida 376 GR este uşor flauşată la interior. Asta înseamnă un strat suplimentar de izolaţie şi o barieră în plus împotriva temperaturilor mici. Testul nostru este însă destul de subiectiv întrucât fiecare are o rezistenţă diferită la vânt şi frig. Unii preferă să pedaleze la temperatură mai mică alţii doresc să fie mai încălziţi. Însă pentru o persoană cu o rezistenţă decentă la rece, precum subsemnatul, această jachetă a fost folosită cu succes în ultimele săptămâni la temperaturi între 4 şi 18 grade, la interior mai având doar un singur strat suplimentar de haine, o bluză de corp relativ subţire, dar tehnică Northwave Body Fit Evo.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Însă o haină de iarnă pentru ciclism nu trebuie doar să ţină de cald ci să poată fi folosită şi dacă se face mai cald. Nu sunt rare situaţiile când plecăm dimineaţa pe răcoare sau frig în tură şi ne întoarcem după-amiaza când este mai cald. Trebuie să putem folosi în continuare jachetă. Am avut plăcerea să observ că am folosit-o fără probleme şi la 4 grade (închisă până la gât) şi la 18 grade deschisă până la jumătatea pieptului.

Gulerul este înalt şi izolează bine. Asta înseamnă că vântul rece nu va intra pe lângă gât pentru a-ţi scădea temperatura interioară. Fiind atât de bine mulat pe gâtul tău nu va fi nevoie să mai porţi o altă bluză pe gât pe dedesubt. De asemenea dacă este prea frig şi simţi nevoia de a purta o mască de vânt aceasta va putea fi uşor pusă peste faţă si pe dedesubtul gulerului fără a simţi că te sugrumă. Aşadar gulerul este mulat însă nu strânge.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jacheta Merida 376 GR are o croială relaxată în sensul că nu este (extrem de) mulată pe corp. Asta înseamnă că la nevoie mai poţi pune pe dedesubt încă un strat de haine tehnice, chiar şi un fleece destul de gros pentru acea tură care durează o zi întreagă şi este mai mult de cicloturism decât antrenament. Mărimea L pe care am purtat-o eu este puţin mai largă decât mărimea L a jachetei de iarnă Northwave Bullet pe care o port în general. Aşadar mărimea diferă puţin şi este bine de ştiut că această Merida 376 GR nu este exagerat de strânsă pe corp.

Manşetele sunt iarăşi de menţionat. Sunt lungi. Acest lucru este şi de bine şi de rău. Este bine pentru că acoperă excelent orice mănuşă mai ales dacă aceasta nu este suficient de lungă, să zicem dacă nu este de iarnă. Pe de alta parte manşetele pot deveni puţin incomode dacă şi mănuşa este deja lungă întrucât trebuie să te chinui puţin să tragi toata manşeta peste mănuşă. Însă per ansamblu o asemenea manşetă lungă şi elastică este un lucru bun. Izolează perfect.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jacheta este fabricată de italienii TexMarket producătorul care furnizează echipamentul de ciclism şi echipei Multivan Merida Biking Team. Nu există o etichetă pe haină care să ne indice unde este produsă însă şansele sunt ca jacheta să fie asamblată în România folosind materiale din Italia, potrivit unui articol găsit pe net. Fermoarele, pentru că sunt două, sunt YKK – cele mai bune din lume. Cele mai bune înseamnă că poţi trage de ele cu încredere pentru că nu se vor strica. Fermoarele sunt de tip „cam lock” pentru a nu se deschide singure accidental. La spate avem patru buzunare – trei mari „normale” în care poţi pune destul de multe, de la geluri şi batoane energizante la scule şi mănuşi şi încă un buzunar mai mic închis cu fermoar tot YKK. Acesta îl consider „de nepreţuit” pentru că aici poţi ţine în siguranţă banii, actele şi cheile de la casă fără să-ţi fie teamă ca le vei scăpa pe jos când umbli la celelalte lucruri din buzunare.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Materialul din care este produsă jacheta este un poliester combinat cu poliuretan în proporţie de 90 şi 10% cu o densitate de 300 g/m². Nu ne spun nouă prea multe numele şi cifrele astea decât că este vorba de material sintetic, practic plastic, care se va usca foarte repede în caz de ploaie sau transpiraţie. Nu este rezistent la ploaie însă este rezistent la vânt mulţumită membranei Nortex Antiwind. Panelurile laterale sunt elastice pentru a se potrivi mai bine pe forma corpului tău indiferent daca eşti îmbrăcat mai gros sau mai subţire.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Consider jacheta potrivită pentru temperaturile pe care le avem zilele astea, de la 3 la 8-10 grade. Este însă şi temperatura la care cei mai mulţi dintre noi vor folosi bicicleta iarna. Dacă temperatura ajunge la zero grade sau mai puţin deja pedalatul devine mai greu, iar numărul celor care se vor aventura afară scade.

test review recenzie jacheta iarna ciclism merida 02

Dacă însă adaugi încă un strat de haine, aşadar 3 straturi tehnice – bluză de corp, bluză de vară cu mânecă lungă şi această jachetă, vei putea pedala şi la minus grade. Însă totul depinde finalmente de rezistenţa organismului tău. Până în acest moment, aşadar până la temperatura de +4 grade sunt foarte mulţumit de această jachetă. Vom reveni cu un update în momentul în care jacheta va fi folosită la zero grade şi sub.

Preţ la data testului: 499 lei
Importator: BikeFun

Vezi Comentarii (0)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

4 × 1 =