Acum citesti
Test – Maiou tehnic Northwave Light

Contrar intuiției și bunului simț, dacă pui un strat suplimentar de haine pe tine nu înseamnă obligatoriu că-ți va fi mai cald. E drept că depinde de haine însă în cazul unui maiou tehnic, purtat pe dedesubtul tricoului din poliester, ventilația și drenajul transpirației se vor face mult mai eficient. Acesta este practic principalul avantaj al lenjeriei tehnice de corp, de utilizat vara, folosite în timpul exercițiilor fizice intense cum ar fi participarea la un concurs, antrenament sau chiar și în timpul unei ture obișnuite de bicicletă.

Sunt mai multe tipuri de lenjerie tehnică pentru corp, construite din diferite tipuri de materiale, de la poliester (plastic) la lână (Merino). Denumite și „base layer” sau „first layer”, acestea ajută în principal la reglarea temperaturii corpului prin eliminarea rapidă și eficientă a transpirației. „Eliminare” înseamnă practic că transpirația este mutata de la nivelul pielii spre următoarele straturi de haine, unde se usucă. În termeni tehnici fenomenului i se spune „wicking”, de la efectul de fitil pe care îl are o lumânare când absoarbe combustibilul și-l arde la capătul său. La noi îi spunem „drenare”.

Efectul de drenare a transpirației îl simți prin faptul că nu-ți mai este la fel de frig în timpul efortului, atunci când vreamea se schimbă și devine rece sau nu-ți mai este la fel de cald, atunci când e caniculă. Celălalt efect, de care nu ești la fel de conștient, este că mulțumită reglării constante a temperaturii corpului, poți susține efort intens mai mult timp folosind aproximativ aceeași cantitate de energie. La finalul antrenamentului, când vezi că ai scos un timp mai bun, vei spune că este de la antrenament, dar în realitate te-a ajutat mult și echipamentul tehnic folosit.

E adevărat că tricoul de bicicletă se udă la fel de mult și dacă stă direct pe piele, atunci când transpiri abundent vara. Dar în cazul ăsta, tocmai faptul că umezeala este direct pe piele reprezintă dezavantajul. Când interpui acest maiou tehnic suplimentar între piele și tricou, transpirația se va muta în tricou, lăsând pielea cel mult umedă și nu udă. Iar, așa cum am spus deja mai sus, transpirația se va usca imediat ce ajunge la suprafața tricoului. Asta înseamnă că nu se va mai acumula în material și practic nu o vei simți.

Timp de câteva luni am testat maioul tehnic Northwave Light, cam în toate situațiile. De la efort intens și susținut în timpul concursurilor, antrenamentelorsau testelor, la plimbări pe bicicletă mai puțin obositoare. Este un produs special gândit să fie purtat ca „first layer” direct pe piele. Construcția din 95% poliester și 5% elastan este ciudată fiind o plasă relativ delicată, dar robustă în același timp… O mulțime de firișoare și filamente formează o rețea care transportă transpirația din interior spre exterior. Sunt puține astfel de echipamente tehnice care dispun de o construcție atât de complexă și eficientă. Odată pus pe tine maioul, nu-l vei mai simți în următoarea secundă. Se mulează și devine o „a doua piele”. După ce ai pus deasupra și tricoul tehnic, esti gata de „luptă”.

În timpul efortului l-am găsit nu foarte ci extrem de eficient. În pauze puneam mâna pe tricoul exterior și-l simțeam umed și rece. Era semnul clar că transpirația din el era în proces de uscare. Faptul că era și rece însemna că pe vreme caniculară, temperatura corpului era scăzută și controlată.

În timp ce la exterior situația era cea descrisă mai sus, la interior pielea rămânea „plăcut uscată”, vorba reclamei. Mai mult de-atât nici nu pot spune. Desigur, treaba e totuși subiectivă pentru că suntem cu toții diferiți, iar unii transpiră mai abundent decât alții. Cred că cel mai clar efect benefic a fost în timpul concursurilor când purtăm echipamentul Freerider. Tricourile de bicicletă Freerider au fermoar scurt. Deschis la maxim, pe căldură mare acesta nu ajută atât de bine la aerisire. Țin minte că înainte de a folosi acest maiou simțeam nevoia să rup fermoarul pentru a-l deschide mai mult. Din momentul în care am început să folosesc maioul Northwave Light, nu am mai avut senzația asta.

Concluzia este mai mult decât pozitivă. Northwave Light chiar funcționează, vorba altei reclame. E drept că reprezintă o nouă investiție în garderoba ta sportivă însă este o investiție bună, care te ajută pe termen lung. După o mulțima de spălări, maioul arată în coninuare ca nou. Dacă scrisul de pe etichete abia se mai distinge, materialul este în continuare la fel de moale, confortabil și eficient în acțiune.

  • Material: 95% poliester, 5% elastan
  • Greutate: 110g (mărime L)
  • Preț la data testului: 85 Lei
  • Importator: BikeFun
Vezi Comentarii (0)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

four × 3 =