Acum citesti
Test – ochelari sport 720armour Dart

Ciclismul poate fi un sport periculos dacă îl practici la intensitate maximă. Însă chiar și dacă rămâi la nivel de pasiune sau recreațional, protecția în timp ce pedalezi trebuie să rămână un subiect important pentru tine. Nu cred că mă hazardez când spun că ochii sunt cei mai prețioși și trebuie protejați cu orice preț, mai ales când avem ochelari sport cu lentile pentru toate situațiile.

Am testat în ultima vreme, o pereche de ochelari Dart de la producătorul australian 720armour, o marcă recent introdusă în România prin importatorul oficial ERELKA din Craiova. Numele mărcii este cel puțin interesant, dar deloc ales la întâmplare. „Armura” este ușor de interpretat și se referă la protecția pe care o oferă ochelarii în timp ce practici un sport de acțiune. „720” vine de la a te putea roti în aer pentru 720 grade. Așadar protecție în timp ce practici cele mai extreme sporturi.

Ochelarii 720armour Dart vin livrați într-un etui destul de mare. La prima vedere par greu de transportat dacă nu ai cu tine un rucsac, însă în etui primești și un săculeț din microfibră în care îi poți transporta și păstra în buzunar când nu îi porți. Materialul săculețului îl poți folosi și pentru a șterge lentilele de apă sau amprente. În etui mai găsești încă două perechi de lentile de schimb de culori diferite. Așadar în total ai 3. De rezervă mai primești și o pereche de pernițe de sprijin pe nas.

Partea interesantă a ochelarilor este modul de schimbare a lentilelor. Acestea au o parte magnetică, schimbarea făcându-se extrem de ușor. Pentru a scoate lentilele nu este nevoie să îndoi rama în tot felul de poziții ciudate riscând s-o rupi. Lentilele ies pur și simplu în lateral foarte ușor. Însă nu atât de ușor încât să le pierzi accidental pe traseu. Și am testat intens treaba asta la maratonul mtb pe etape Mitas 4 Islands din Croația unde traseul în fiecare zi era alcătuit 90% din stâncă, bolovani și pietriș. Așadar dacă nici pe zguduială maximă nu s-a desprins nimic accidental din ei, atunci nimic nu îi poate clinti.

Cele trei seturi de lentile incluse în pachet sunt cele fumurii, portocalii și transparent complet, fiecare pereche utilă pentru o situație diferită. Lentilele fumurii sunt folositoare în zilele însorite și permit o transmisie a luminii de la 8 la 18%. Le-am testat și în zile înnorate când pot fi folosite și atunci. Însă pentru asemenea situații sunt recomandate lentilele portocalii. Acestea permit o transmisie a luminii de la 43 la 80 % și sunt foarte bune în zilele fără soare, pe înserat, pe ploaie sau noaptea. A 3a pereche de lentile de rezerva sunt cele complet transparente care permit transmiterea a 80-100% din lumină. De folosit noaptea sau pe înserat. Toate lentilele oferă protecție totală UV.

Ochelarii încorporează o serie de tehnologii care îi fac potriviți pentru sport, fie acesta ciclism, alergare, golf sau trekking, asa cum recomandă și 720armour. În partea de sus a ramei avem CVS™ Compressed Venting System, sistemul de ventilație care nu lasă lentilele să se aburească. A-Trak™ Magnetic Quickly Release este sistemul de fixare și detașare a lentilelor despre care am vorbit mai sus. ErgoGrip™ Adjustable Comfort Padding sunt pernițele siliconate de sprijin pe nas. Acestea pot fi reglate în funcție de lățimea nasului pentru ca ochelarii să se așeze corect în dreptul ochilor. Wrap Fit System se referă la forma ramei ochelarilor care înconjoară capul oferind ochilor protecție pe o suprafață mare.

Lentilele sunt de asemenea, gândite să reziste rigorilor sporturilor de acțiune. Construcția este realizată din policarbonat DPC (Double Impact Polycarbonate), aceeași tehnologie folosita și la construcția ferestrelor de avion sau a ferestrelor blindate. Producătorul spune că se obține astfel o rezistență dublă la impact. Sunt de asemenea tratate SHC (Super Hydrophobic Coating) prin care microporii de pe suprafața lentilei sunt neteziți. În acest fel chiar și picăturile mici de apă se vor scurge singure, încărcarea statică cu electricitate este redusă, iar curățarea lentilelor devine și ea mai ușoară. Pot spune că am testat toate cele trei afirmații care se confirmă. Există în plus și un tratament anti-zgâriere al lentilelor, ceva ce are la bază silicon. Ambele fețe ale lentilei sunt tratate în acest fel pentru a reduce chiar și șansele de zgârieturi fine.

Nu în ultimul rând există tehnologia SFT (Sport Focus Technology) prin care se elimină distorsiunea prismatică. Știm că până și lentilele fără dioptrii tot distorsionează puțin câmpul vizual. Această distorsiune este prezentă totuși și în cazul lentilelor ochelarilor Dart. Toate cele 3 perechi de culori diferite modifică puțin câmpul vizual, însă fără a adăuga dioptrii. În realitate, pe cele mai dificile și tehnice trasee de mtb, această distorsiune nu m-a deranjat. Nici nu pot spune că am observat-o. Doar dacă ești foarte atent exact la acest aspect când pui și scoți ochelarii de pe nas, vei observa o mică modificare a câmpului vizual.

Pe traseu ochelarii i-am simțit foarte bine pe cap și față și foarte ușori. Cu o greutate de doar 27 grame, aceștia sunt unii dintre cei mai ușori testați de mine. Rama, deși destul de subțire, este în același timp robustă, iar terminațiile siliconate oferă o aderență foarte bună pe cap, în spatele urechilor. Am mai testat în trecut ochelari care necesitau o constantă reglare pe nas, trebuiau tot timpul împinși înapoi în sus. Acești Dart de la 720armour, unde-i puneai, acolo rămâneau și practic uitai de ei.

Sistemul magnetic de fixare al lentilelor mi-a plăcut cel mai mult. Nu doar că totul devine extrem de facil când trebuie schimbate lentilele însă nici nu le mai murdărești cu amprente sau grăsimea de pe degete, pentru că le poți prinde cu degetele de margini. Cu acest sistem nu ești obligat să tragi și de lentila în sine, așa cum se mai întâmplă la ochelarii la care trebuie îndoită rama pentru a le scoate. Dart nu sunt compatibili cu atașarea unor lentile cu dioptrii.

Per ansamblu ochelarii par destul de firavi, însă i-aș putea numi mai degrabă flexibili. În cazul unui impact, o ramă prea robustă te poate vătăma. În timp ce una mai subțire și care nu se sparge sau rupe, se mulează după conturul feței fără a-ți provoca răni. Din punct de vedere al prețului, ochelarii 720armour Dart nu sunt cel mai ieftini de pe piață. Aș putea spune că sunt comparabili cu mărcile cunoscute, dar la fel de comparabilă este și calitatea pe care o oferă. Însă chiar dacă nu sunt cei mai ieftini, în pachet primești multe accesorii.

  • Preț recomandat: 469 Lei
  • Greutate: 27 grame
  • Accesorii: două perechi suplimentare de lentile, săculeț microfibră, pernițe nas
  • Importator: ERELKA SRL.
Vezi Comentarii (2)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

two + four =