Acum citesti
Test – Şosete de compresie CompresSport V2

Nu sunt puţini cei care după o activitate fizică susţinută ce implică picioarele, fie că este vorba de alergare sau ciclism, simt că nu mai au vlagă în ele. Sunt situaţiile când terminăm un concurs sau un antrenament solicitant şi avem nevoie acum de o perioadă de recuperare. În aceste situaţii intră în scană şosetele de compresie care ajută la oxigenarea muşchilor şi implicit la o recuperare mai rapidă.

În ultimele luni, cam după fiecare concurs sau antrenament, am purtat şi am testat şosetele de compresie V2 de la CompresSport, un produs destinat exact acestei situaţii, de recuperare după activitate fizică intensă. La prima vedere şosetele arată „normal” la fel ca orice produs destinat sportului, mai colorate, însă când le pui pe picior, sau mai bine spus „încerci să le pui” atunci vei primi primul şoc. Te vei întreba de 10 ori dacă ai comandat mărimea potrivită însă ţi se confirma acest lucru foarte simplu şi rapid privind pe talpă unde este trecută mărimea.

review test recenzie compressport sosete compresie 01

Şosetele intră pe picior foarte, foarte greu. Bine, poate că nu sunt eu obişnuit cu aşa ceva şi cu siguranţă nu sunt, iar pentru un sportiv de performanţă lucrul ăsta poate fi banal. Însă este bine să fii pregătit, în cazul în care vei decide că ai nevoie de aşa ceva, şi să ştii ce te aşteaptă. De apreciat este că de-a lungul celor trei luni de utilizare şosetele şi-au păstrat calităţile. Nu simt că ar fi deloc mai largi. Într-un final V2-urile sunt în picioare, iar atunci primeşti al 2lea şoc. Fiind atât de strânse şi de strâmte va începe o foarte interesantă alternare de senzaţii de cald şi îngheţat al picioarelor. Am observat că pe măsura ce trecea timpul, de la concurs la concurs, senzaţia era din ce în ce mai difuză.

Acum, înainte să continuăm trebuie menţionat că organismul fiecăruia este unic şi diferit. Senzaţiile mele pot să se repete şi la alţii sau să fie complet proprii mie. Important de reţinut cred că este faptul că nemaipurtând aşa ceva în prealabil senzaţiile sunt mai accentuate. Aşadar este ceva la care se poate aştepta oricine nu a mai folosit asemenea şosete.

Odată şosetele instalate trebuie să ai şi tăria să la păstrezi acolo, măcar ca să vezi care-i treaba. De cele mai multe ori le-am purtat imediat după concurs, restul zilei, în timp ce conduceam sau eram pasager înapoi spre casă. Asta este o altă întrebuinţare a lor, recuperarea inactivă în maşină, în avion sau chiar şi la serviciu când stai mai mult în poziţia şezut.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sunt convins că asemenea produse sunt extrem de mult influenţate de organismul fiecăruia. Dacă acestea funcţionează perfect sunt şanse să nu simţi diferenţă prea mare după ce le scoţi. Însă cred că este vorba şi de prevenţie, pe termen lung beneficiile fiind demne de luat în seamă. În specificaţiile şosetelor se spune că astfel de produse sunt recomandate de medici persoanelor care au varice.

Dar practic cum funcţionează aceste şosete? Iată ce găsim pe site-ul importatorului:

„Presiunea exercitată de şosetă comprimă diametrul venelor. Valvele venoase se pot închide din nou, reducându-se astfel volumul de sânge care se întoarce în picioare. Un diametru mai mic al venelor înseamnă că sângele circulă mai repede, lucru care împiedică coagularea sa sau formarea de cheaguri. Scăderea presiunii sângelui din picior către pulpă accelerează circulaţia acestuia înapoi către inimă. Când se mişca piciorul, şoseta formează o bariera externă pentru muşchi, ceea ce determină o acţiune de pompare mai eficientă.”

Şoseta funcţionează practic în mai multe feluri, iar producătorul ne spune că este la fel de eficientă şi dacă o porţi în timpul efortului, nu doar la recuperare. Astfel de-a lungul suprafeţei vei întâlni ţesătură cu densităţi şi elasticităţi diferite fiecare zonă fiind gândită special să susţină mai mult sau mai puţin respectiva regiune a piciorului. Există o serie de puncte 3D care stimulează circulaţia sângelui în picior şi facilitează întoarcerea sângelui neoxigenat dinspre capilare înapoi la vene. Apoi este şi absorbţia vibraţiilor când aceste puncte 3D iarăşi se dovedesc folositoare întrucât structura externă a lor permite absorbţia şi amortizarea şocului. O altă protecţie este şi în zona tendonului lui Ahile întrucât efectului punctelor 3D din spatele şosetei protejează tendonul atenuând efectul de frecare şi presiune. Puncte 3D există şi pe talpă, iar aici rolul lor este de aderenţă suplimentară a piciorului în pantof şi prevenirea alunecării şosetei.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tot punctele 3D sunt responsabile şi pentru o ventilare bună a piciorului sau eliminarea umezelii (a apei de ploaie sau transpiraţiei). Spaţiul mai mare de care dispun aceste puncte facilitează două lucruri: eliminarea apei – prin care obţii o senzaţia de uscat, şi ventilarea – care oferă senzaţia de răcoare.

Din specificaţiile produsului rezultă şi faptul că şosetele sunt deosebit de confortabile în special datorită ţesăturii interne a punctelor 3D care cresc confortul şi reduc riscul de frecare şi iritaţie. În realitate pot confirma acest lucru. Chiar şi după ore bune de purtat după efort nu am simţit nimic care să mă deranjeze.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

La capitolul confort se mai adaugă ergonomia pentru degete întrucât partea din faţă a şosetelor este concepută în aşa fel încât să nu facă cute în timp ce sunt folosite în special în timpul unei competiţii sau antrenament. În plus avem şi o susţinere specială pentru arcada tălpii. Există o bandă elastică de compresie pe care am simţit-o şi care stimulează întoarcerea sângelui neoxigenat. Tot această bandă este responsabilă şi pentru împiedicarea deplasării ciorapului, alunecarea sau răsucirea sa pe picior.

review test recenzie compressport sosete compresie 02

Aşa cum spuneam la început fiecare organism este diferit şi ce funcţionează la cineva poate să nu meargă sau să facă mai mult rău la altcineva. În cazul meu rău cu siguranţă nu a făcut însă nici nu pot spune cu mâna pe inimă că m-am simţit mai bine. Cert este că după ce le-am dat jos m-am simţit la fel de bine ca atunci când nu le purtam după efort.

Cu toate acestea am discutat şi cu persoane care folosesc în mod regulat astfel de şosete şi pentru care utilizarea lor oferă diferenţe de la cer la pământ. Dacă înainte de a le descoperi şi folosi în timpul pedalării pe bicicletă aveau picioarele grele şi fără vlagă, după ce au început să le poarte s-au simţit nu mai bine ci CU MULT mai bine. În timpul efortului nu mai aveau acea senzaţie de greutate, iar după erau aproape „fresh”.

Concluzia nu este atât de simplă. Cu siguranţă aceste şosete sunt studiate şi gândite să ajute, mai ales că produsul este elveţian. Însă ajutorul este individual şi personalizat pentru fiecare om în parte. Dacă te ştii cu probleme de circulaţie sanguină mai mult ca sigur îţi va fi mai mult bine decât rău dacă le vei purta. Dacă nu simţi nevoia de aşa ceva, în timpul sau după efort, probabil nu ai nevoie de un asemenea produs sau îl poţi folosi totuşi ca prevenţie. Foarte important la acest produs este şi mărimea şosetei. Aşadar consultaţi cu atenţie tabelul de pe site-ul importatorului sau al producătorului.

Preţ recomandat de vânzare la data publicării articolului: 180 lei
Importator: compressport.ro

Vezi Comentarii (0)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

18 − 13 =