Acum citesti
Rudy Project Fotonyk ImpactX2 (2019)

Fotonyk nu este prima pereche de ochelari Rudy Project de ultimă generație testați la noi în redacție, doar cu câteva luni în urmă fiind prezentat și modelul Defender ce a fost folosit de Dragoș în turele sale de MTB…

Spre deosebire de Defender care e un ochelar absolut de vârf de gamă, cu ramă din materiale compozite îmbogățite cu grafen, modelul Fotonyk folosește același tip de lentilă fotocromatică ImpactX2, dar prețul final este aproape la 50%.

Fotonyk sunt niște ochelari de mărime medie, cu rama din material plastic, disponibili după cum spuneam mai sus și cu lentilele de top ImpactX2. Am ales modelul cu lentilele gri deoarece prefer culorile naturale. De asemenea, ochelarii au venit cu protecții la impact roșii – banda de cauciuc atașată în partea inferioară a lentilelor.

Pentru cei ce nu sunt foarte obișnuiți cu ochelarii de soare de calitate, impactul folosirii unui astfel de model de top este mare. Asta deoarece adevărata funcționalitate a unei perechi de ochelari nu e să îți distorsioneze cât mai mult culorile și să reducă vizibilitatea, cum fac modelele ieftine, ci să se facă uitați, să ofere protecția din specificații afectând cât mai puțin senzația de natural a purtătorului.

Din acest punct de vedere modelul Fotonyk cu ImpactX2 gri este absolut uimitor. Nuanța de gri a lentilelor nu mi se pare că afectează cu nimic culorile naturale. Pe latura fotocromatică, lentilele trec de la categoria 1 de protecție la categoria 3 (9% – 74%) în funcție de radiațiile solare de afară. Este foarte util că nu trec la categoria 4 deoarece la ciclism se merge cu viteză iar categoria 4 reduce deja vizibilitatea, fiind de altfel ilegală la condusul autoturismelor. Implicit deci nu poate fi o idee bună să o folosim nici pe bicicletă, fiind rezervată condițiilor extreme: deșert, zăpadă iarna.

Trecând peste acest mic detur de la prezentarea ochelarilor, vreau să îmi exprim uimirea despre modul în care se simt lentilele în modul lor de protecție maximă. Senzația că ai avea ceva pe ochi e aproape nulă. Dacă îi scoți de pe ochi și îi pui la loc succesiv se observă clar efectul de filtrare, dar practic nu se reduce aproape deloc vizibilitatea, are loc o creștere a contrastului iar culorile din jur rămân nealterate. Mergând spre minim, la nivelul 1, rămâne totuși o îmbunătățire a vizibilității greu de explicat, deși lentilele sunt aproape complet transparente.

Față de ochelarii mai ieftini ce mi-au trecut prin mână, lentilele ImpactX2 îmi fac impresia că nu se modifică în funcție de lumină ci în funcție de radiația solară. Astfel ele vor rămâne aproape transparente ziua dacă e înnorat și plouă, doar soarele fiind cel ce le face să își schimbe rapid caracteristicile. Modificarea fotocromatică e rapidă, de ordinul a câteva secunde pentru o transformare completă, astfel că intrările și ieșirile succesive în zone de umbră sunt echilibrate vizual aproape perfect. Un lucru care m-a uimit este cât de buni sunt noaptea – practic și atunci, la lumina lanternei, vizibilitatea e îmbunătățită și contrastul vizual mărit la purtarea ochelarilor.

Din punct de vedere a ramei și contactului cu utilizatorul ochelarii oferă tot confortul necesar pentru a uita de ei pe ochi. Atât contactul cu urechile cât și cu nasul e fin, fără puncte de presiune sau dureroase. Protecția de pe lentile evită ca acestea să taie obrazul în cazul unui accident și, zic eu, arată bine în anumite circumstanțe mai sportive.

Trebuie menționate și cutia și sacul de protecție, ambele de o calitate uimitoare, în ton cu prețul produselor mărcii. Acestea două sunt fabricate în China, ochelarii însă fiind proiectați și fabricați în Italia.

Am folosit ochelarii Rudy Project Fotonyk foarte mult la șosea, ziua și noaptea, pe vreme rea și pe vreme bună dar și la MTB însă cu rezerve atunci când e noroi (atunci folosesc ochelari ieftini pentru că oricât de grozavă ar fi o lentilă, chiar și indestructibilă cum e ImpactX2, noroiul tot o va zgâria). Pot spune clar că fac ceea ce trebuie să facă o pereche de ochelari: să se facă uitați, să ofere un confort vizual excelent dar nu invaziv și să se adapteze rapid la orice situație. Evident, ca la orice ochelari, e bine să îi probați înainte să vedeți dacă modelul vi se potrivește estetic și fizic. Dacă aceste aspecte sunt în regulă, Fotonyk este cea mai ieftină cale spre ochelarii de top Rudy Project cu lentile ImpactX2.

Importator: Rudy Project Romania

Preț recomandat: 605 lei

Vezi Comentarii (0)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

thirteen − three =