Acum citesti
Marian, brutarul biciclist din Cârțișoara

Călătorind prin țară pe bicicleta am norocul să întâlnesc o mulțime de oameni deosebiți. Una din ultimele descoperiri a fost Marian, brutarul antreprenor din Cărțișoara, satul de la poalele Făgărașului, de la intrarea pe Transfăgărășan. M-am bucurat când am aflat că Marian, pe lângă pâinea bună pe care o face, are și legături cu bicicleta, așa că era obligatoriu să-l cunosc.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Marian, în vârstă de 36 ani, este singurul brutar din Cărțișoara. El are o experiență bogată în domeniu însă abia recent a început pe cont propriu afacerea cu pâine, cam de trei ani. Drumul spre produsul perfect nu a fost deloc ușor. A trebuit să dărâme și să reconstruiască de mai multe ori cuptorul pentru a obține pâinea perfectă, nici prea coaptă, nici prea arsă ci numai bună. Și nu doar o singură pâine ci toate din cuptor trebuiau să iasă perfect și la fel. Cu insistență și multă muncă Marian a reușit să găsească echilibrul.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Am fost mirat să aud că și combustibilul pentru cuptor trebuie să fie special, lemnul. Marian folosește brad pentru că flacăra și temperatura cuptorului poate fi mai ușor de controlat. Și oferă inclusiv o aromă mai plăcută.

De la Marian poți cumpăra două tipuri de pâine – de secară și pâine albă cu cartofi. Costă 6 lei bucata și cântărește 1,5 kg. Atenție însă că pâinea este cât se poate de curată. Nu conține afânători sau aditivi și din cauza asta se va întări mai repede decât pâinea luată de la supermarket. Însă chiar și așa pâinea lui ține mult și este gustoasă.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Programul de lucru al lui Marian este invers față de cel cu care suntem obișnuiți. El lucrează noaptea pentru ca dimineața, la prima oră, pâinea să fie gata. Ce nu se vinde dimineață rămâne pentru mai târziu și se vinde la preț mai mic.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Însă partea specială a acestui business de familie este livrarea. Pentru comenzile mai mici și pentru livrările locale din Cârțișoara, Marian pleacă la plimbare cu bicicleta și remorca livrând din poartă în poartă. Șansa a făcut ca Marian să fie vecin în sat cu Laurențiu Dorodici, reprezentantul mărcii de remorci de bicicletă Qeridoo în România. Văzând că-l poate ajuta, Laurențiu i-a oferit o astfel de remorcă pentru a scurta timpul de livrare.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Treaba a mers șnur, iar când noi am fost în vizită, toată curtea era plină de mirosul plăcut al pâinii proaspete, pentru că o nouă tranșă era gata. Pâinile au fost încărcate în remorcă, iar Marian a plecat spre clienții săi fideli. Observăm astfel că încet-încet, se mișcă lucrurile și în România. Lumea folosește astfel de remorci de bicicleta nu doar pentru concedii, dar și pentru munca de zi cu zi, iar Marian este exemplul perfect.

Dacă aveți drum cu mașina sau bicicleta pe Transfăgărășan și tranzitați Cârțișoara, opriți-vă și la Marian pentru o pâine caldă. Merită din plin! Iată cum puteți să-l contactați: tel.: 0744-97.11.53 sau gps: 45.728463, 24.583974.

Vezi Comentarii (0)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

fourteen − 5 =