Acum citesti
Absa Cape Epic – Schurter și Stirnemann căștigă ediția 2017

Michiel van der Heijden și Andri Frischknecht de la SCOTT-SRAM Young Guns au mai obținut o victorie de etapă însă spectatorii s-au strâns la linia de finiș să îi vadă pe Nino Schurter și Matthias Stirnemann cum câștigă la General etapa 2017 a maratonului din Africa de Sud.

Nino Schurter si Matthias Stirnemann de la SCOTT-SRAM MTB Racing. Foto Greg Beadle/Cape Epic/SPORTZPICS

Concurând pentru prima oară ca echipă, Schurter și Stirneman de la SCOTT-SRAM MTB Racing, alături de echipa de rezervă Young Guns, au dominat ultimele etape. Practic ei au intrat în etapa finală cu un avans de 7 minute față de urmăritorii Christoph Sauser și Jaroslav Kulhavy de la Investec-Songo-Specialized. Cum însă Sauser avea tone de experiență, Schurter și Stirnemann nu s-au lăsat pe tânjală în etapa a 7a de 85 km.

“Planul de azi a fost să ajungem la final. Nu am riscat nimic”, spune Stirnemann. „A fost emoționant pentru mine, se putea întâmpla orice. La început am crezut că Jaroslav și Christoph vor ataca. Așa că voiam doar să stăm cu ei.”

Însă așa a fost toată săptămâna. Sauser nu și-a găsit ritmul. „Imediat după start am observat că Christoph nu se descurca prea bine”, continuă Stirnemann. „Am început apoi să ne relaxăm și am pedalat precauți, să nu ne alegem cu pene sau căzături”.

Debutantului la Absa Cape Epic, Matthias Stirnemann, nu-i venea să creadă că a câștigat la prima sa participare. „Este extraordinar, nu-mi vine să cred. Trebuie să ajung acasă și să mă gândesc bine, să-mi pot da seama ce înseamnă toate astea. A fost excelent să port tricoul galben și evident, și mai bine să câștig Absa Cape Epic.”

Pentru Schurter, medaliat cu bronz, argint și aur la Olimpiada de cross country, victoria vine la a 4a sa participare la acest maraton. Cel mai bun rezultat anterior al său a fost locul 5 în 2014. Campionul recunoaște că strategia a fost tot timpul, să vină și să câștige. Însă abia în 2018.

„Planul era să câștigăm acest maraton în 2018. Se pare însă că am făcut-o cu un an mai devreme”, spune Schurter. „E chiar special. Să câștig Olimpiada și apoi să vin în Africa de Sud și să câștig Cape Epic, este extraordinar. După Rio, tot timpul m-am gândit să vin să câștig acest concurs. Însă victoria de acum ne-a luat prin surprindere. Credeam că abia la anul va fi rândul nostru.”

Fostul campion și de cinci ori câștigător al maratonului, Sauser, recunoaște că la Absa Cape Epic ai nevoie de echipă de rezervă. „Ai nevoie de o asemenea echipă pentru a câștiga concursul ăsta. O echipă bună”, spune Sauser.

Câștigătorii prologului și liderii la General pentru primele 4 etape, Manuel Fumic și Henrique Avancini, au terminat și ei cu zâmbetul pe buze chiar dacă la final au terminat pe 5 la General. „Săptămâna asta a avut mai multe părți bune decât rele”, spune Fumic. „Per total a fost bine. Am venit aici să câștigăm prologul și am reușit. Acum vom sărbători cu mult vin roșu și gin și tonic”.

Christoph Sauser, care a revenit după ce s-a retras din carieră în încercarea de a obține a 6a victorie la Cape Epic, consideră că performanțele specialiștilor în cross country au schimbat natura acestui concurs, considerat un eveniment pentru maratoniști.

„Cred că anul ăsta a arătat că dinamica de la Absa Cape Epic s-a schimbat”, zice Sauser. „Înainte puteai pleca mai încet și aveai timp să te încălzești în prima oră. Însă anul ăsta s-a plecat tare din prima. Trebuia să tragi tare din start. Privind spre viitor, cred că vom vedea de acum în colo starturi din ce în ce mai rapide. Cicliștii vor trebui să-și schimbe modul cum se antrenează, concentrându-se mai mult pe viteză.”

Întrebat dacă se gândește să mai participe în 2018, Sauser spune: „Cred că a venit vremea să mă retrag.”

În ultima etapă a maratonului Absa Cape Epic, echipa românească Scott Geiger alcătuită din Lucian Logigan și Tudor Oprea, a terminat pe locul 32. De-a lungul celor 8 zile de concurs, 7 etape plus prolog, evoluția lor a fost foarte constantă, poziția lor finală în Clasamentul General fiind cât se poate de admirabilă având în vedere nivelul de top și concurența acerbă de la vârf, dar care ajungea și până la Top 50.

Pentru veteranul Tudor Oprea concursul a fost cu siguranță o experiență interesantă însă Lucian Logian este cel care merită laude deosebite. La vârsta sa și atât de devreme în carieră, a reușit să încheie un Absa Cape Epic în Top 40, locul 35 mai exact. Și asta din 503 echipe care au terminat tot concursul.

Într-un interviu acordat revistei noaste, Tudor Oprea spunea că și-ar dori să termine în primele 10 echipe. Ambițiile s-au dovedit a fi prea mari. Totuși și un finiș pe locul 35 este o realizare bună având în vedere că la acest concurs participă cele mai bune echipe din lume.

Scott Geiger la Absa Cape Epic 2017 – număr de concurs 30

Categorie General Etapă General Total Lungime etapă (km) Diferență de nivel (m)
Prolog 28 31 26 750
Etapa 1 29 31 30 101 2300
Etapa 2 32 35 30 62 1500
Etapa 3 32 39 33 78 1650
Etapa 4 30 33 33 112 2150
Etapa 5 35 51 34 84 2100
Etapa 6 33 45 34 103 2750
Etapa 7 32 41 35 85 1350

 

Vezi Comentarii (0)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

8 + 2 =